Home ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ ΓΙΑΤΙ ΟΙ “ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΙΔΙΚΟΙ” ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΠΟΤΕ;

ΓΙΑΤΙ ΟΙ “ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΙΔΙΚΟΙ” ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΠΟΤΕ;

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε γνωρίσει αυτόν τον τύπο ανθρώπου που τα ξέρει όλα!

Οι αρχαίοι προγονοί μας ισχυρίζονταν ότι η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια. Η ημιμάθεια εχθρεύεται την γνώση, διότι περιορίζει τον άνθρωπο από το να εξελιχθεί, σε αντίθεση με την αμάθεια, η οποία  κινητοποιεί τον άνθρωπο να προσπαθήσει να διευρύνει τις γνώσεις του.

Ο ξερόλας google – παντογνώστης είναι το άτομο που πάντα έχει άποψη για όλα, άσχετα αν δεν κατέχει καθόλου το αντικείμενο. Πάντα θα επιμένει με τρόπο επιβλητικό, για να πείσει τους άλλους ότι η άποψή του είναι η μόνη αλήθεια. Εξαιτίας του εγωισμού και της ανικανότητας του να παραδεχτεί ότι δεν γνωρίζει, καταλήγει να γίνεται στενόμυαλος, συνεπώς με το πέρασμα των χρονών να μαθαίνει λιγότερα…

Ο ξερόλας βασίζει τις γνώσεις του σε σκόρπιες επιφανειακές. Απεχθάνεται να γνωρίζει πράγματα από την προσωπική-συστηματική μελέτη, γι’ αυτό και συνήθως οι γνώσεις που παινεύεται ότι κατέχει είναι υπερεκτιμημένες. Ορισμένες φορές επιλέγει να χρησιμοποιήσει λόγια και θεωρίες κάποιων άλλων, προκειμένου να διασφαλίσει την εγκυρότητα του λόγου του και να πρωταγωνιστήσει, σε κάποιον που δεν ξέρει.

Ο συνήθης ξερόλας είναι εκείνος της παρέας, που κατανοεί πλήρως ένα θέμα συζήτησης, ενώ έχει πλήρη άγνοια.

Υπάρχει όμως και ο άλλος που προσποιείται ότι γνωρίζει το θέμα της συζήτησης όπως για παράδειγμα, σε μια συζήτηση ανθρώπων που έχουν ζήσει χρόνια σε χώρα του εξωτερικού, ο ξερόλας της παρέας ο οποίος δεν έχει επισκεφτεί ποτέ τη συγκεκριμένη χώρα, επιμένει ότι είναι ειδήμονας για τον τρόπο ζωής των κατοίκων της…

Σύμφωνα με την ψυχολογία, ένα πρόσωπο που ενεργεί ως ξερόλας, μπορεί να εμπεριέχει στο χαρακτήρα του, εκτός από αλαζονεία, στοιχεία ψυχοπαθολογίας, όπως μεγαλομανία και ναρκισσισμό.

Πίσω από τη μάσκα του ειδήμονα, ο ξερόλας κρύβει με έντεχνο τρόπο τη χαμηλή αυτοεκτίμησή του και την ανάγκη να πείσει πάνω από όλα, τον ίδιο του τον εαυτό για την δική του αξία.

Η επίδειξη γνώσεων ενός ξερόλα συνήθως γίνεται μέσω της αμφισβήτησης της άποψης κάποιου άλλου, τον οποίο κατά βάθος μπορεί και να θαυμάζει! Μέσα από την απαξίωση αυτών που θαυμάζει, τροφοδοτείται ο εγωισμός του.

Η κόντρα που δημιουργεί ένας ξερόλας μπορεί να φτάσει ασυναίσθητα σε «bullying» λόγω απόρριψης. Μην αναρωτηθείτε το γιατί κάποιος του οποίου την ύπαρξη αγνοείτε, προσπαθεί να σας μειώσει, διότι κάποια πράγματα δεν ακολουθούν πάντα τη λογική.

Στα πλαίσια μιας συζήτησης, ο ξερόλας είναι κακός ακροατής, απορρίπτοντας οποιαδήποτε άποψη διαφέρει από τη δική του. Για εκείνον η συζήτηση αποτελεί μια. Στο πλαίσιο της μάχης, ο ξερόλας θα απαιτήσει να πάρετε θέση, για να σας κατηγοριοποιήσει ως σύμμαχο ή αντίπαλο.

Σύμφωνα με ψυχολογικές μελέτες, οι λιγότερο ικανοί άνθρωποι αξιολογούν τις ικανότητές τους υψηλότερα απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα και στερούνται αυτογνωσίας για να συνειδητοποιήσουν το λάθος τους, σε αντίθεση με τους πιο ικανούς, οι οποίοι δείχνουν πιο ταπεινή στάση σε επίπεδο αυτό αξιολόγησης, και αυτό έχει αποδειχθεί και με τη  γνωστική θεωρία Dunning-Kruger Effect, που υποστηρίζει ότι οι ανίκανοι άνθρωποι συνήθως αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν και να αποδεχτούν τη δική τους έλλειψη δεξιοτήτων, την έκταση της ανεπάρκειάς τους, καθώς και να αναγνωρίσουν την ικανότητα σε άλλους ανθρώπους.

Και δυστυχώς οι ξερόλες δεν θα μας τελειώσουν ποτέ εξ αιτίας του γεγονότος ότι ο άνθρωπος αρνείται την παραδοχή ότι κάνει λάθος ή ότι στερείται κάποιων δεξιοτήτων, και επομένως δεν θα αναζητήσει με ευκολία τη βελτίωση, παρά μόνο όταν εκτεθεί ανεπανόρθωτα.

Πηγή: Ελσα Μπάρδα/Κλινικός Ψυχολόγος/Αναλύτρια Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς