Home ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΤΗΧΙΣΜΕΝΟΙ;

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΤΗΧΙΣΜΕΝΟΙ;

Ενώ η λογική μας λέει ότι η σχέση έχει αποτύχει και έχει πεθάνει εντούτοις δεν είμαστε σε θέση να πάρουμε τη δύσκολη απόφαση και να τελειώσουμε επίσημα μια σχέση που έχει τελειώσει προ πολλού.

Όμως, ορισμένες φορές προσπαθούμε να πείσουμε τον εαυτό μας ότι θα τα φτιάξουμε όλα. Μαθαίνουμε επίσης να ζούμε με αυτά τα προβλήματα τα οποία δεν υπήρχαν στην αρχή της σχέσης.

Αρκετοί άνθρωποι δε σταματούν τις σχέσεις για διάφορους λόγους.

– Ο φόβος της απώλειας και η θλίψη που μπορεί να προκαλέσει.

– Ο φόβος της αναμέτρησης.

– Ο φόβος για το άγνωστο.

– Εμπλοκή παιδιών.

– Ο φόβος για την κρίση της κοινωνίας.

– Άρνηση της απώλειας όλων όσων έχετε επενδύσει πάνω τους.

– Ενοχή επειδή έχετε αποτύχει.

– Έλλειψη αυτοεκτίμησης και φόβος της μοναξιάς

Όλοι οι χωρισμοί υπονοούν μια απώλεια και είναι αναμφισβήτητο ότι θα προκαλέσουν και πόνο. Ο λόγος είναι η συνειδητοποίηση πως θα πρέπει να πάρουμε ένα διαφορετικό μονοπάτι. Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μας είναι να παίρνουμε ρίσκα, επειδή ακολουθούμε μια συγκεκριμένη ρουτίνα για μεγάλο διάστημα και ο τερματισμός της είναι δύσκολος, γιατί πρέπει να βγούμε έξω από αυτήν.

Άλλες φορές, μένουμε σε σχέσεις εξαιτίας προβλημάτων αυτοεκτίμησης.

«Δε με νοιάζει αν δε μ’ αγαπάει, εγώ τον αγαπώ και κάποια μέρα θα με αγαπήσει και εκείνος» είναι μια συνηθισμένη σκέψη, ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ. Η ελπίδα πως τα πράγματα ίσως ν’ αλλάξουν κάνει κάποιους ανθρώπους να αναπτύξουν μέχρι και σχέδια για να κερδίσουν πίσω τον σύντροφό τους. Αυτά τα σχέδια αποκαλύπτουν μεγάλη έλλειψη αυτοεκτίμησης.

Αποστροφή απώλειας

Ο βραβευμένος με νόμπελ ψυχολόγος Νόμπελ Daniel Kahneman καθιέρωσε μια θεωρία που εξηγεί γιατί οι άνθρωποι δε σταματούν τις σχέσεις όταν δεν λειτουργούν άλλο.

Την «αποστροφή απώλειας»

Η επαναλαμβανόμενη σκέψη ότι έχουμε επενδύσει πολύ στη σχέση το κάνει δυσκολότερο να την παρατήσουμε.

Οι άνθρωποι ανησυχούν πραγματικά για το τι θα πουν οι άλλοι για εκείνους. Η διατήρηση του προσωπείου μιας ευτυχισμένης και τέλειας ζωής κάποιες φορές μας παραλύει.

Το ζευγάρι ίσως να πιστεύει ότι θα πληγώσει τα παιδιά του αν χωρίσει. Αυτός ο παράγοντας μπορεί να κάνει τους γάμους χωρίς σεξουαλική ζωή να μένουν σε ένα εχθρικό περιβάλλον που ειρωνικά δεν είναι καλό για τα παιδιά.

Μια σχέση δε λειτουργεί όταν ο ένας ή και οι δύο χάνετε το κίνητρο του να μένετε μαζί. Αν και ίσως να έχουμε τις αμφιβολίες μας, υπάρχουν αδιάψευστα σημάδια πως η σχέση έχει τελειώσει.

– Δεν υπάρχει επικοινωνία.

– Υπάρχει ένα εχθρικό περιβάλλον.

– Υπάρχει δυσπιστία.

– Υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος.

Σε όλους αξίζει να είμαστε ευτυχισμένοι και αυτά τα σημάδια δείχνουν ότι δεν είμαστε και πως κάτι έχει αλλάξει. Θα πρέπει να δείτε τον χωρισμό ως μια ευκαιρία για να μάθετε να περπατάτε μόνοι σας.

Υπάρχουν στιγμές όπου η φωνή μέσα μας λέει ότι ήρθε η ώρα να σταματήσουμε κάτι. Αν ισχύει και για εσάς αυτό, θα πρέπει να τα παρατήσετε, να συγχωρήσετε αν είναι απαραίτητο, και να προχωρήσετε. Αν δε γνωρίζετε πώς να χειριστείτε μια τέτοια κατάσταση, η αναζήτηση βοήθειας είναι το καλύτερο που έχετε να κάνετε.

Γιατί τα δυστυχισμένα ζευγάρια μένουν μαζί; Γιατί δε σταματάμε τις σχέσεις όταν είναι ξεκάθαρο πως αποτυγχάνουν;Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της συνήθειας, του φόβου της απώλειας, του κοινωνικού περίγυρου… υπάρχουν ατελείωτοι λόγοι που οι άνθρωποι δε σταματούν τις σχέσεις όταν πρέπει.

Μπορείτε να προσπαθήσετε να καλύψετε τα προβλήματά σας σα να μη συμβαίνει τίποτα, αλλά το να κλείσετε αυτό το κομμάτι της ζωής σας είναι το πιο υγιές πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Δεν είναι πολύ ρομαντικό, αλλά κάποιες φορές είναι καλύτερο ν’ ακούμε το μυαλό μας απ’ ότι την καρδιά μας.