Home ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑΤΙ ΞΕΜΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΓΙΑΤΙ ΞΕΜΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Όσα χρήματα κι αν καταφέρνεις να κερδίζεις κάθε μήνα, στο τέλος καταλήγεις να μην σου απομένει απολύτως τίποτα και απλά να περιμένεις πότε θα περάσουν οι μέρες, για να πληρωθείς ξανά. Όσο κι αν προσπαθείς να αντιληφθείς τα λάθη σου ωστόσο, το αποτέλεσμα εξακολουθεί να είναι το ίδιο και να μην υπάρχει καμία πρόοδος.

Η αιτία είναι κάποια βασικά λάθη που κάνεις, και τελικά δεν σου επιτρέπουν να κάνεις οικονομίες, να αποταμιεύσεις χρήματα ή έστω να καταφέρεις να περάσεις το μήνα σου με έναν πιο άνετο τρόπο, χωρίς άγχος πίεση και απλήρωτους λογαριασμούς.

Ξοδεύεις πολλά για την διασκέδασή σου

Είναι απόλυτα λογικό να αφιερώνεις ένα σημαντικό μέρος των εσόδων σου στη διασκέδαση και την ψυχαγωγία σου. Και ποιος δεν μπορεί να αντιληφθεί άλλωστε τη σπουδαιότητα του να απολαύσει ένα ποτό με τους φίλους του, να ψυχαγωγηθεί πηγαίνοντας σινεμά ή θέατρο, να χαλαρώσει με έναν καφέ μια ηλιόλουστη μέρα; Το κακό είναι ωστόσο, πως πολλές φορές, καταφέρνεις να φτάνεις… στο άλλο άκρο, και να ξοδεύεις για όλα αυτά πολλά περισσότερα από όσα θα έπρεπε, με αποτέλεσμα στο τέλος του μήνα να ζεις με… δανεικά. Αν δεν μπορείς να τα φέρεις βόλτα λοιπόν, μείωσε το ποσό που ξοδεύεις μηνιαίως για το λόγο αυτό, και αμέσως θα καταφέρεις να συγκεντρώσεις περισσότερα χρήματα.

Δεν βλέπεις πόσα ξοδεύεις

Είναι απαραίτητο να καταγράφεις και να παρακολουθείς τα οικονομικά σου σε μόνιμη βάση. Αν δεν το κάνεις, το μόνο σίγουρο είναι πως τελικά θα ξεχάσεις το πλάνο που έφτιαξες στο μυαλό σου και θα αρχίσεις να ξοδεύεις εκτός προϋπολογισμού. Φρόντισε κάθε μήνα να φτιάχνεις ένα οικονομικό πλάνο, και κράτησέ το σε περίοπτη θέση, για να θυμάσαι πότε και πόσα πρέπει να ξοδέψεις.

Τα έξοδά σου υπερβαίνουν τα έσοδά σου

Ο προϋπολογισμός που κάνεις στην αρχή του μήνα, είναι βέβαιο πως δεν θα λειτουργήσει αν τα χρήματα που κερδίζεις δεν αρκούν για να υποστηρίξουν τον τρόπο ζωής σου. Όλοι θα επιθυμούσαν να κάνουν τη ζωή των ονείρων τους, όμως λίγοι τα καταφέρνουν, αφού με έναν βασικό μισθό δεν μπορείς να έχεις τις ανέσεις που θέλεις, όσες θυσίες κι αν κάνεις. Φρόντισε λοιπόν, να ξοδεύεις λιγότερα ή αν μπορείς να κερδίζεις περισσότερα για να μην αντιμετωπίσεις μεγάλα προβλήματα.

Δεν έχεις κρατήσει χρήματα για απρόοπτα

Μπορεί τα αναπάντεχα έξοδα να μην είναι εντός προγράμματος, ωστόσο, δεν είναι καθόλου σπάνια. Αν αναλογιστείς καλύτερα, θα συνειδητοποιήσεις πως σχεδόν κάθε μήνα θα σου συμβεί κάτι απρόοπτο για το οποίο θα πρέπει να πληρώσεις, από ένα απλό δώρο για μία γιορτή έως την επίσκεψή σου σε κάποιο γιατρό ή την επισκευή του αυτοκινήτου σου. Για να μην βρεθείς λοιπόν απροετοίμαστη σε μια αντίστοιχη κατάσταση, καλό θα ήταν να αποταμιεύεις μηνιαίως ένα μικρό ποσό για τέτοιου είδους έξοδα. Θα δεις, πως η ανακούφιση θα είναι τεράστια.

Δεν έχεις αρκετή θέληση

Ένα οικονομικό πλάνο μπορεί να λειτουργήσει πραγματικά, μόνο όταν είσαι αποφασισμένος, και μάλλον αυτό αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση. Εάν το ακολουθείς πιστά για λίγες μέρες, ενώ τις επόμενες το καταστρέφεις κάνοντας πολλά περισσότερα έξοδα από όσα είχες υπολογίσει, αυτό θα σε αφήσει πολύ πίσω. Εάν θέλεις όντως να ξοδεύεις τα χρήματά σου όπως εσύ θέλεις, φρόντισε να μην γίνεσαι έρμαιο των παθών σου και να δεσμευτείς πως θα ακολουθείς το πρόγραμμα που έφτιαξες.

Καταγραφή, Η αρχή όλων

Όλες οι επιχειρήσεις δίνουν σημασία στο βιβλίο εσόδων και εξόδων, για να έχουν το έλεγχο των χρημάτων τους και μετά όλα τα άλλα. Άρχισε να καταγράφεις τα προβλεπόμενα έσοδα και έξοδα. και χώρισε τα σε κατηγορίες π.χ Super Market, ένδυση και ότι άλλο συνήθως ξοδεύεις. Έπειτα θα ενημερώνεις το αρχείο σου με τα έξοδα που έκανες την κάθε μέρα. Σίγουρα με αυτόν τον τρόπο θα ξέρεις πάντα τα υπόλοιπα σου. Το κυριότερο, στο τέλος του μήνα θα καταλάβεις πόσα λεφτά ξόδεψες χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος.

Πλήρωσε τις υποχρεώσεις σου στις αρχές του μήνα

Πρώτα η δουλειά και μετά η διασκέδαση, είναι καλύτερα και για την ψυχολογία σου να ξέρεις οτι δεν έχεις καμία υποχρέωση να τρέχει. Για να μπορείς να πάρεις άνετα το τζάκετ που μπάνισες, αλλά και να μην έχεις το άγχος για το αν θα σου κοπεί το ίντερνετ.

Αγόρασε υπηρεσίες μετρώντας το συνολικό κόστος

Έστω, τώρα που είσαι νέος φοιτητής μπορεί να χρειαστείς μια νέα τηλεφωνική γραμμή. Μάθε, τα κόστη σύνδεσης, το ποσό ανά μήνα και τις παροχές. Αφού το αθροίσεις μπορείς να συγκρίνεις τι σε συμφέρει και τι όχι. Επίσης, θα διαπιστώσεις με αυτόν το τρόπο, ότι πολλές από τις προσφορές που λαμβάνεις ίσως να μην είναι και τόσο πολύ συμφέρουσες.

Κοίτα τις τιμές κιλού και λίτρου στο ράφι του super market

Εδώ και αρκετά χρόνια, δίπλα στο ταμπελάκι με την τιμή, αναγράφεται η τιμή κιλού, ενός προϊόντος. Σκέψου, λοιπόν, ότι πας να αγοράσεις ένα προϊόν, η μια συσκευασία είναι 400gr και η άλλη 500gr, τσεκάρεις τα μικρά γράμματα και βλέπεις ποια είναι στην πραγματικότητα πιο οικονομική. Αυτός ο τρόπος είναι ιδιαίτερα καλός για να μετράς και το πραγματικό κόστος στα απορρυπαντικά ανά μεζούρα, αλλά και για να τσεκάρεις καθαριστικά γενικής χρήσης.

Αγόρασε μεγάλες ποσότητες

Όλοι έχουμε κάποιες συνήθειες, που ξέρουμε ότι δεν αλλάζουν, πχ κάποιοι θέλουν το καφεδάκι τους το πρωί, άλλοι τους αρέσουν πολύ τα δημητριακά. Αν ένα προϊόν ξέρεις ότι το καταναλώνεις, τότε με το που βρεις μια προσφορά, αγόρασε το. Σίγουρα έχεις κερδίσει. Όμως μην αλλάξεις το ρυθμό κατανάλωσης, λόγω μεγαλύτερης ποσότητας.

Αντικατέστησε μια έξοδο σε σπίτι με φίλους ή μάζεψε τους φίλους σου στο δικό σου

Είναι Τετάρτη βράδυ, σκέφτεσαι να βγεις με την παρέα σου, γιατί να μην τους φέρεις στο σπίτι σου να δείτε έναν αγώνα ή μια ταινία; Πάρε μια ντουζίνα μπύρες, βάλε και τους φίλους σου να σου κάνουν ρεφενέ. 4 φορές το μήνα να το κάνεις θα δεις ότι εξοικονομείς περισσότερα από τις 4 εξόδους. Άσε που μάλλον θα περάσεις και καλύτερα. Αν τώρα είσαι αμετανόητος εδώ σου έχω φτηνά cockails. 

Φτιάξτο μόνος σου

Από τον καφέ που παραγγέλνεις στο γραφείο, ένα εύκολο φαγητό που μπορείς να κάνεις στο σπίτι και εν τέλει να μην πάρεις πιτόγυρο. Το μικρό τραπεζάκι που είδες, μπορεί να κάνεις κάτι παρόμοιο χωρίς να βάλεις το χέρι στην τσέπη. Θα νιώσεις και τη χαρά της δημιουργίας. Μην ξεχνάς ότι τώρα με το youtube, μπορείς να πάρεις ιδέες για να φτιάξεις το οτιδήποτε.

Αν κάτι σου φαίνεται ακριβό είναι όντως ακριβό.

Περίμενε την περίοδο εκπτώσεων και άν ήταν η τύχη του θα το πάρεις.

Η καλύτερη λύση για να μην ξεμένεις ποτέ από χρήματα στα μέσα του μήνα είναι να δουλεύουν οι άλλοι για σένα και όχι εσύ για άλλους