Home ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΩΣ Η ΚΙΝΑ ΝΙΚΗΣΕ ΤΟΝ COVID-19

ΠΩΣ Η ΚΙΝΑ ΝΙΚΗΣΕ ΤΟΝ COVID-19

Η Κίνα δείχνει να νίκησε το κορωνοϊό περίπου ένα χρόνο μετά τα πρώτα κρούσματα. Ακόμα και στη Γιουχάν, από όπου θεωρείται ότι ξεκίνησε η πανδημία, η ζωή έχει επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς.

Ο Ζονγκ Νανσάν είναι κάτι σαν τον έλληνα Σωτήρη Τσιόδρα της Κίνας ή τον δικό μας Καραγιάννη. Ο κορυφαίος ερευνητής της αχανούς χώρας σε ζητήματα πανδημίας έκανε συστάσεις ήδη το 2002 όταν η Κίνα βρισκόταν αντιμέτωπη με το σοβαρό αναπνευστικό σύνδρομο SARS. Τότε οι Κινέζοι κατέγραψαν στο ενεργητικό τους σημαντικές εμπειρίες στη μάχη κατά των κορωνοϊών. Οι γνώσεις αυτές έδωσαν στη Κίνα ένα σημαντικό προβάδισμα στην αντιμετώπιση της τωρινής υγειονομικής κρίσης σε σύγκριση με πολλές χώρες της Δύσης. Την ώρα που Ευρώπη και ΗΠΑ μάχονται το δεύτερο κύμα της πανδημίας ο Ζονγκ Νανσάν έχει μόνο καλές ειδήσεις να ανακοινώσει στη κινεζική κοινή γνώμη.

Η επιτυχία της Κίνας, έχει πολλές εξηγήσεις όπως:

– Αρμόδια και στρατηγική κυβέρνηση.

– Μεγάλος σεβασμός μεταξύ των πολιτών για την κυβέρνηση και την εξουσία.

– Βαθιά δέσμευση για την κοινωνία και τους κοινωνικούς δεσμούς παρά τον εγωιστικό ατομικισμό.

Για την καταπολέμηση της πανδημίας ο κινεζικός πληθυσμός έκανε πολλές αξιοσημείωτες θυσίες. Πόλεις με εκατομμύρια κατοίκους αποκλείστηκαν για εβδομάδες από τον έξω κόσμο. Νοσοκομεία με 1000δες ΜΕΘ κτίστηκαν σε 15 μέρες για να μην γονατίσουν το σύστημα υγείας τους αλλά ούτε και να κάνουν σπασμοδικά μέτρα απαγορεύσεων. Προχώρησαν σε άμεση απομόνωση, μαζικά τεστ κορωνοϊού και ιχνηλάτηση κρουσμάτων με πολύ καλύτερα αποτελέσματα από πολλές άλλες χώρες του πλανήτη στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ακόμα και αν οι αρχές αδιαφόρησαν σχεδόν πλήρως για τον σεβασμό της ιδιωτικότητας των πολιτών. Σήμερα όπως οι υγιείς πολίτες είναι ελεύθεροι στους δρόμους οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι βρίσκονται σε αυστηρή καραντίνα.

Με βάση αυτά τα μέτρα εδώ και μήνες δεν καταγράφηκε άξιος λόγου αριθμός κρουσμάτων με αποτέλεσμα η ζωή και η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα να επιστρέφει στην κανονικότητα. Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι φέτος η Κίνα θα είναι η μόνη μεγάλη οικονομία παγκοσμίως που θα καταγράψει ανάπτυξη. Ακόμα και στη Γιουχάν, επίκεντρο της πανδημίας στα τέλη της περασμένης χρονιάς, η ζωή έχει ήδη επιστρέψει στους καθιερωμένους ρυθμούς.

Η Γιουχάν ήταν η πρώτη κινεζική πόλη, η οποία λόγω του κορωνοϊού, αποκλείστηκε από τον έξω κόσμο. Από τα περισσότερα από 86.000 κρούσματα στη χώρα πάνω από 50.000 καταγράφηκαν στη Γιουχάν. Από τα 4.600 θύματα του κορωνοϊού πάνω από 3.800 καταγράφηκαν στη Γιουχάν.

Όσοι πάνε κινηματογράφο υποχρεούνται να φορούν προστατευτική μάσκα. Δεν ισχύει το ίδιο όμως για τα ψώνια, γιατί εκεί δεν βρίσκονται για 15 λεπτά στα μούτρα κάποιου μεταδίδοντας τα σταγονίδια και σε γενικές γραμμές όλα επέστρεψαν σε κανονικούς ρυθμούς.

Η Κίνα δεν έχει τελειώσει δια παντός με την πανδημία. Πότε πότε εντοπίζονται από τις υγειονομικές αρχές της χώρας τοπικές εστίες μετάδοσης, όπως πρόσφατα στην ανατολική περιφέρεια Ζινγιάνγκ με περισσότερα από 180 κρούσματα ή την παραλιακή πόλη Κινγκντάο όπου μολύνθηκαν δεκάδες άνθρωποι μέσα σε νοσοκομείο.

Και στις δύο περιπτώσεις η αντίδραση των κινεζικών αρχών ήταν άμεση. Σχεδόν 10 εκατομμύρια κάτοικοι της Κινγκντάο έκαναν μέσα σε λίγες μόνο μέρες τεστ κορωνοϊού, 4 εκατομμύρια στη Ζινγιάνγκ, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες μπήκαν σε καραντίνα. Στην υπόλοιπη Κίνα ωστόσο η ζωή κυλά κανονικά. Σε καμία περίπτωση η αντιμετώπιση της κίνας δεν έγινε με μεσοβέζικες λύσεις ανοιγο-κλεισίματος της οικονομίας αλλά κλείσιμο μια κι έξω των συνόρων αλλά και των σπιτιών.