Home Uncategorized ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ…ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΑΡΚΕΤΙΓΚ;

ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ…ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΑΡΚΕΤΙΓΚ;

Ποια είναι η αλήθεια για ένα προιόν που μπορεί να αποτοξινώσει το σώμα μας και να μας βοηθήσει στην απώλεια κιλών όπως τσάι, ένα φυσικό χυμό, ένα συμπλήρωμα που θα αποβάλει τις τοξίνες από τον οργανισμό μας, όλα αυτά που χρόνια τώρα ακούμε και βλέπουμε στις διαφημίσεις;  

Η φιλοσοφία της αποτοξίνωσης παέι χιλιάδες χρόνια πίσω.

Ακόμη και οι γιατροί της αρχαίας Αιγύπτου πίστευαν ότι το ανθρώπινο σώμα είναι εργαστήριο παραγωγής τοξικών ουσιών οι οποίες μας δηλητηριάζουν και τελικώς μας εξολοθρεύουν! Η ιδέα της «αυτοδηλητηρίασης» επέζησε μέσα στους αιώνες και, σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση Lancet για την αποτοξίνωση, είχαν πειστεί περί αυτής ακόμη και επιστήμονες του προηγούμενου αιώνα. Ωστόσο, η ιδέα της αποτοξίνωσης είναι ένα είδος πλάνης μαζικής ψευδαίσθησης που το 1900 μικροβιολόγοι, παθολόγοι και η επιστήμη στο σύνολό της έχει πετάξει την detox ιδεολογία στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας της ιατρικής.

Υπάρχουν όμως αποτοξινωτικά προϊόντα;

Η επιστήμη απορρίπτει κατηγορηματικά τόσο τις θεωρίες αποτοξίνωσης όσο και τα εκατοντάδες προϊόντα που τη συνοδεύουν, η αγορά εξακολουθεί να στηρίζει την detox φιλοσοφία καθότι είναι ο τρόπος να πωλούνται αθρόα σκευάσματα που «καθαρίζουν» τον οργανισμό, τον βοηθούν να χάσει βάρος, τον κρατούν υγιή και θωρακισμένο. Για την ακρίβεια, είναι ο τρόπος του υπνωτιστικού marketing να μας πείθει να καταπολεμήσουμε κάτι που δεν υπάρχει.

Διάφορες διασημότητες, όπως η Γκουίνεθ Πάλτροου για παράδειγμα, κάνουν τον εαυτό τους σημαία ενός προϊόντος ή μιας επώνυμης αποτοξινωτικής δίαιτας.

Μερικά από τα αποτελέσματα που διαφημίζουν οι δίαιτες αποτοξίνωσης είναι η ραγδαία μείωση κιλών, η καλύτερη χώνευση, καλύτερα μαλλιά, νύχια και δέρμα, καλύτερη ενέργεια, πιο υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, και εξαφάνιση της κυτταρίτιδας.

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να διαρκέσουν από μια μέρα μέχρι ένα μήνα και να συμπεριλαμβάνουν:

– Νηστεία για μια μικρή περίοδο

– Κατανάλωση μόνο φρούτων και λαχανικών

– Μείωση γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων ολικής αλέσεως

– Κατανάλωση περιορισμένων τροφών

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης που μειώνουν τρομερά τις θερμίδες κατανάλωσης σε λιγότερες από 1000 ημερησίως μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο κάποιο άτομο για ελλιπή ενέργεια και ελλιπή διατροφή σε βιταμίνες και μέταλλα. Μπορεί να προωθούν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών για ένα χρονικό διάστημα αλλά το σίγουρο είναι πως ένας άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει μόνο με φρούτα και λαχανικά. Η διατροφή του θα είναι ελλιπής σε κύρια θρεπτικά συστατικά (πχ. πρωτεΐνη).

Η πιο σημαντική αρχή της σωστής διατροφής είναι η ποικιλία τροφών και η μέτρια κατανάλωση.

Στο βίντεο που μπορείτε να δείτε παρουσιάζεται η προσπάθεια μιας επιστημονικής ομάδας να πάρει απαντήσεις στο «από τι μας αποτοξινώνουν» τα προϊόντα αποτοξίνωσης. Τα μέλη της ομάδας απευθύνθηκαν σε όσους παρασκεύαζαν σκευάσματα αποτοξίνωσης, από χάπια και χυμούς μέχρι ειδικά προϊόντα καθαρισμού και περιποίησης, και η έρευνα κατέληξε πως για κανένα προϊόν δεν δώθηκε ξεκάθαρη απάντηση. Απολύτως τίποτα. Ούτε μία απόδειξη.

Τα «detox», προβάλλονται απο διάφορες διασημότητες, όπως η Γκουίνεθ Πάλτροου για παράδειγμα, που δείχνουν τον εαυτό τους και φυσικά την καλή τους φυσική κατάσταση σημαία ενός προϊόντος ή μιας επώνυμης αποτοξινωτικής δίαιτας, συντηρώντας τον μύθο αλλά και τις ανάγκες κερδοφορίας ενός προϊόντος, ενός συγκεκριμένου διαιτολόγου ή ινστιτούτου αδυνατίσματος και πάει λέγοντας.