Home ΑΠΟΨΕΙΣ EUROVISION 2019, 44 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

EUROVISION 2019, 44 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Μετά από 44 χρόνια από το Ding-A-Dong, η Ολλανδία κέρδισε τον διαγωνισμό της Eurovision με τον Duncan Laurence με το Arcade. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήρθε τελευταίο. Γενικά, ήταν ακόμα ένας διαγωνισμός, με αρκετά από τα οποία να παρουσιάζονται με έναν πιο διασκεδαστικό τρόπο, αλλά και μια τραγική guest star Madonna.

Όσον αφορά τον νικητή είδαμε μια αξιοπρεπή, μπαλάντα για την καταδικασμένη αγάπη. Ο Laurence το έκανε καλά και κράτησε το τέχνασμα χωρίς κόκορα. Σε ένα σημείο, φαινόταν ότι θα μπορούσε να χάσει τη νίκη από τον Σουηδό John Lundvik. Ο τρόπος με τον οποίο οι ψήφοι δηλώνονται στην Eurovision αυτές τις μέρες μεγιστοποιεί το δράμα. Οι ψήφοι από τις επιτροπές της μουσικής βιομηχανίας ανακοινώνονται από μια γρήγορη περιοδεία στις πρωτεύουσες, στη μεγάλη παράδοση της Eurovision, αλλά οι δημόσιες ψήφοι δηλώνονται ως σύνολα για κάθε αντίπαλη χώρα ξεκινώντας από τη χώρα με τη χαμηλότερη ψήφο της κριτικής επιτροπής. Η Σουηδία έφτασε στην κορυφή της ψηφοφορίας της κριτικής επιτροπής και, ως εκ τούτου, η ψήφος της στο κοινό έληξε. Μας είπαν ότι ο Lundvik χρειαζόταν 253 ψήφους για να πλησιάσει τον Laurence. Στο τέλος, πήρε μόνο 93. Ο τρόπος με τον οποίο ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα ήταν ίσως σκληρός για τον Lundvik, ο οποίος φαινόταν ότι είχε τελειώσει 6ος, αλλά ήταν ένας πολύ καλός τρόπος να σπάσει η ένταση.

Όπως πάντα στη Eurovision, τόσο τραγούδια μεταμορφώθηκαν με καλή στάση. Η προσπάθεια της Ισπανίας ήταν ιδιόμορφη, με ένα είδος νεοκλασικού σπιτιού, με τον τραγουδιστή να μπαίνει και να βγαίνει σε διαφορετικά δωμάτια.

– Ο Hatari της Ισλανδίας πήγε με το τραγούδι Hate Will Prevail, με το αστείο να κάνει τους γύρους που η μπάντα, που ήταν αντι-Ισραηλινοί και αντικαπιταλιστές. Προκάλεσαν και οργή με το να κυματίζουν παλαιστινιακές σημαίες στο πράσινο δωμάτιο όταν ανακοινώθηκε η ψηφοφορία τους.

– Η Γαλλία προσέφερε έναν ανδρογόνο αρσενικό τραγουδιστή με μια μπαλαρίνα συν. Ο Graham Norton του BBC σκέφτηκε ότι όλα ήταν πολύ εμπνευσμένα. Ντροπή για το ίδιο το τραγούδι.

Αλλά το εξαιρετικό κομμάτι της δημιουργικότητας παρέχεται από την Αυστραλία. Η Kate Miller-Heidke και τα κορίτσια έδωσαν μια νότα Kate Bush-lite με το «Zero Gravity», επιπλέοντας φιανομενικά στο διάστημα πάνω από τη Γη. Στην πραγματικότητα, ήταν wobbling γύρω σε πόλους 10 ποδιών. Ήταν πραγματικά ένα από τα πιο εντυπωσιακά κομμάτια της τηλεόρασης που είδαμε. Αδικήθηκε.

Η προσπάθεια του Ηνωμένου Βασιλείου, με τον Michael Rice, νικητή του “All Together Now” έχασε το παιχνίδι. Η απόδοση του Ράις ήταν φτωχή. Αναμφισβήτητα θα υπάρχουν ερωτήματα σε μερικές περιπτώσεις σχετικά με το αν η Ευρώπη είναι «κατά» του Ηνωμένου Βασίλειου για κάποιο λόγο, ίσως και το Brexit. Αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι η εμμονή μας στην είσοδο με τραγούδια που τρέχουν είτε από nobodies είτε από συνταξιούχους (έχουμε τα Engelbert Humperdinck και Bonnie Tyler τα τελευταία χρόνια). Την τελευταία φορά που είχαν προβλήματα με την πρώτη πεντάδα ήταν με τους Jade Ewen και Andrew Lloyd-Webber το 2009. Όποιος διαλέγει αυτούς τους τελειωμένους καλλιτέχνες τη στιγμή που διαθέτει τραγουδιστές από την μεγαλύτερη μουσική βιομηχανία του πλανήτη πρέπει να απολυθεί και να αντικατασταθεί από κάποιον με λίγο μουσικό νου και φαντασία.

Η χειρότερη πτυχή της φετινής εκπομπής ήταν το πόσο φουσκωμένο το όλο πράγμα έχει γίνει. Ένας τελικός Eurovision τεσσάρων ωρών. Τα ίδια τα τραγούδια περιορίζονται σε τρία λεπτά για να κρατήσουν τα πάντα διαχειρίσιμα, αλλά οι διοργανωτές συνεχίζουν να προσθέτουν επιπλέον πρόγραμμα όπως guest star όπως την Madonna όπου η εμφάνιση της απογοήτευσε παταγωδώς.
Το «Soldi» της Ιταλίας από τον Mahmood ήταν άτυχο και χωρίς αμφιβολία θα κέρδιζε άν το τραγουδούσε στα αγγλικά.
Περισσότερες από 40 χώρες αναβαθμίζονται κάθε χρόνο με ολοκαίνουργια τραγούδια τριών λεπτών και κάνουν πραγματική προσπάθεια για την απόκτηση καλλιτεχνών και την παρουσίαση. Χάρη στην ημιτελική διαδικασία, ο τελικός του Σάββατου διαθέτει πολύ λίγα αδύναμα τραγούδια. Είτε μας απογοητεύει είτε όχι ο διαγωνισμός, εξακολουθεί να είναι ένα από τα πολιτιστικά αξιοθέατα της χρονιάς.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here