Home Blog

ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΤΟΥ ΝΤΡΑΜΕΡ ΤΩΝ DEF LEPPARD ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ

Στις 31 Δεκεμβρίου 1984, ο 21χρονος ντράμερ του συγκροτήματος, Ρικ Άλεν, κατευθυνόμενος προς το σπίτι της οικογένειας του στο Σέφιλντ για το πάρτι της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς, ενεπλάκει σε αυτοκινητιστικό ατύχημα.

Οδηγούσε το Chevrolet Corvette του όταν τον προσπέρασε προκλητικά ένα Alfa Romeo. Πάνω στα νεύρα του να προσπεράσει το Alfa Romeo δεν πρόσεξε ότι πλησίαζε σε στροφή, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του, το οποίο πέρασε από ένα πέτρινο τοίχο και κατέληξε σε ένα χωράφι.

Το αυτοκίνητο κατέληξε αναποδογυρισμένο, ο ίδιος εκσφενδονίστηκε εκτός του οχήματος, ενώ η φιλενάδα του Miriam Barendsen παρέμεινε ασφαλής στη θέση της. Από το ατύχημα ο Άλεν έχασε ακαριαία το αριστερό του χέρι. Η Miriam δεν τραυματίστηκε και βρήκε τον Άλεν στο χωράφι. Τους βοήθησαν δύο περαστικοί και ο Άλεν οδηγήθηκε στο νοσοκομείο. Οι γιατροί επανατοποθέτησαν το χέρι του Άλεν αλλά αναγκαστικά το αφαίρεσαν λόγω μόλυνσης. Βγήκε από το νοσοκομείο μετά από τρεισήμισι εβδομάδες.

Ο Άλεν βρισκόταν σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, αφού πίστευε ότι δεν θα μπορούσε να ξαναπαίξει με το συγκρότημα. Το ίδιο πίστευαν και οι υπόλοιποι αλλά τον στήριζαν ψυχολογικά και δεν ήθελαν να τον διώξουν από τη μπάντα στη χειρότερη στιγμή της ζωής του.

Μαζί με τον Joe Elliott συνάντησαν ειδικούς και άρχιζαν να σχεδιάζουν ένα μοντέλο ντραμς προσαρμοσμένο στις ανάγκες του. Ο πρώην ντράμερ των Status Quo, Jeff Rich, που τον βοήθησαν πολύ κατά την ανάρρωσή του, σχεδίασαν μαζί ένα ηλεκτρονικό μοντέλο ντράμς, που θα μπορούσε να παίζει καποιος με το ένα χέρι.

Η κατασκευάστρια εταιρία ηλεκτρονικών ντράμς Simmons, δημιούργησε ένα μοντέλο με τις προδιαγραφές τους. Ο Άλεν έκανε την πρώτη του μετά το ατύχημα εμφάνιση το 1986 στο φεστιβάλ Monsters of Rock στο Κάστρο του Ντόνιγκτον, ενώ το 1987 οι Def Leppard κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Hysteria, που είναι και το πιο επιτυχημένο του συγκροτήματος μέχρι σήμερα, πουλώντας 20 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Η επιμονή του Άλλεν βοήθησε πολλούς ανθρώπους να μην χάνουν το νόημα τους για τη ζωή έπειτα από κάποιο σοβαρό ατύχημα. Ο ίδιος μέχρι σήμερα παρεβρίσκεται σε διάφορες εκδηλώσεις βοηθώντας ανθρώπους να επανακτίσουν το νόημα τους για τη ζωή όπως επίσης να μην παύουν να κυνηγούνα το όνειρο τους.

ΟΙ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ

Τα συμπεράσματα που βγάλαμε από την κρίση που μας προκάλεσε η πανδημία

– Η Αμερική δεν είναι πλέον το ισχυρότερο κράτος του πλανήτη.

– Η Κίνα κέρδισε τον “3ο Παγκόσμιο Πόλεμο” δίχως να πυροβολήσει ούτε μια σφαίρα.

– Το “προλαμβάνειν” σώζει περισσότερες ζωές από το να παίρνεις μέτρα καθυστερημένα.

– Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν όση παιδεία θέλουν να περηφανεύονται πως έχουν.

– Το να ζητάς καλύτερο σύστημα δημόσιας υγείας δεν είναι παράλογο και αναχρονιστικό.

– Το πετρέλαιο είναι άχρηστο σε μια κοινωνία που δεν κινείται.

– Ο θάνατος δεν ξεχωρίζει φυλές, θρησκείες, εθνικότητες ή πολιτικά πιστεύω.

– Οι άνθρωποι που δεν έχουν γνώση μιλάνε περισσότερο από εκείνους που ξέρουν. Ως γνωστόν ένας άδειος τενεκες κάνει περισσότερο θόρυβο από ένα γεμάτο…

– Τα κοινωνικά δίκτυα μας φέρνουν πιο κοντά, αξιοποιώντας τα πιο ουσιαστικά αλλά ταυτόχρονα μεταδίδουν και τον πανικό ευκολότερα.

– Τα περισσότερα από τα σημερινά παιδιά δεν γνωρίζουν πως να διασκεδάζουν δίχως ίντερνετ ή τηλεόραση.

– Τώρα κατανοούμε πως η χειραψία είναι μια κίνηση που συμβολίζει εμπιστοσύνη.

– Δεν είναι όλοι οι πλουσιοι επιχειρηματίες ψυχροί και άσπλαχνοι ούτε όλοι οι “αγωνιστες της φιλάνθρωπιας” αγνοί και καλόκαρδοι . Κάποιοι επιχειρηματίες προσφέρουν εθελοντικά πολλά στον τόπο εδώ και χρόνια και κάποιοι δήθεν φιλάνθρωποι δεν στηρίζουν την κοινωνία ακόμα και όταν πεθαίνει.

– Καμία θρησκεία παγκοσμίως δεν έσωσε ούτε έναν ασθενή από τον κορονοϊό.

– Ο πλανήτης συνεχίζει να ευδοκιμεί ακόμα και χωρίς τους ανθρώπους.

– Οι πολιτικοί θα διχάζουν πάντα το λαό για το δικό τους προσωπικό συμφέρον.

– Η κάθε χώρα πρέπει να μάθει να στέκεται στα πόδια της

– Υπάρχουν κλάδοι της κοινωνίας που κατά καιρούς τους έχουν προσβάλει, ταπεινώσει και ευτελισει αλλά εκείνοι σήμερα συνεχίζουν να προσφέρουν και δεν τα παρατούν.

– Τώρα καταλαβαίνουμε πως αισθάνονται τα ζώα στα κλουβιά των ζωολογικών κήπων.

Οπως και ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο σ’ αυτή τη ζωή .

ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ

Καθημερινά αισθανόμαστε το επίπεδο αγχώδους ανησυχίας και μέσω των ειδήσεων και των προειδοποιήσεων των κοινωνικών μέσων το τροφοδοτεί ακόμη περισσότερο.

Η παρακολούθηση της τηλεόρασης προσφέρει διαφυγή, αλλά αυτό που έχει πραγματικά δείχνει το κοινωνικό του πρόσωπο στην κρίση του κοροναϊού είναι το ραδιόφωνο. Ακριβώς όταν η άνοδος των podcasts και των playlists απειλούσε να πάρει τη λάμψη της ψυχής και του αυθορμητισμού του τώρα βιώνει και στηρίζει τη χώρα αλλάζοντας πλεύση μέσα από τις μακριές εβδομάδες της απομόνωσης με προγράμματα που ενημερώνουν, ψυχαγωγούν και στηρίζουν τη ψυχολογία.

Το εμπορικό ραδιόφωνο δεν είναι ξένο προς το πνεύμα “είμαστε όλοι μαζί”. Αυτή την περίοδο έχουν πάρει μια υπεύθυνη σοβαρότητα νέα τρυφερότητα και βρίσκουν ακριβώς το σωστό νόημα της συμπάθειας, όχι μόνο φέρνοντας ειδικούς να απαντούν σε ερωτήσεις των ακροατών αλλά και ενημερώνοντας τους για όλες τις εξελίξεις. Η γυαλιστερή, αισιόδοξη εμφάνισή τους έχει μεταμορφωθεί και το νέα τους συμπεριφορά είναι μια ένεση για τους ακροατές τους.

Οι προδιαγεγραμμένες λίστες αναπαραγωγής μπήκαν στο ψυγείο και ο ρομαντικός αυθορμητισμός έχει αναδυθεί. Το αυστηρότερο σε προγραμματισμό και playlist ραδιόφωνο του BBC εντάχθηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς σε όλη την Ευρώπη για να παίξει ταυτόχρονα τον Gerry n the Peacemakers για στήριξη των επαγγελματιών υγείας.

Μεγάλες προσωπικότητες αποδεικνύουν την αξία τους περισσότερο από ποτέ. Το Radio 2 Drivetime της Sara Cox είναι πάντα ένα ανόητο, αναζωογονητικό απογευματινό κέφι, αλλά το πήρε σε άλλο επίπεδο με μηνύματα ευχαριστώντας το προσωπικό του NHS και ακούγοντας τους ακροατές με τραγούδια από τα 90’s, από το Westlife μέχρι τον Tom Jones. Κάποια άλλα προσφέρουν κατ ‘οίκον εκπαίδευση των παιδιών της. Κάποια άλλα συνεχώς προβάλλουν ανθρώπους και θέματα που δίνουν πληροφορίες συνεχώς στους ακροατές τους.

Ο Chris Evans της Virgin Radio, έφερε ιστορίες για ελέφαντες που είχαν σπάσει σε ένα αγρόκτημα και μεθυσμένος με ουίσκι καλαμποκιού, αλλά επίσης έκαναν σοβαρές ενδείξεις για το πώς το έθνος θα μπορούσε να γυρίσει μια γωνιά κάνοντας σπίτι.

Το ραδιόφωνο είναι επίσης ένα χρήσιμο εργαλείο που αφορά τη διαχείριση των συναισθημάτων και την αναγνώριση ότι δεν είστε μόνοι όλη την ώρα και οι ραδιοφωνικοί παρουσιαστές έχουν δείξει ότι ανησυχούν αλλά συνεχίζουν και δεν φοβούνται αισιοδοξούν.

Η Κοροναική κρίση έδειξε πόσο πολύτιμο είναι το μέσο, ​​και τις προσεχείς εβδομάδες οι ακροατές θα χρειαστούν αυτή τη σύνδεση όλο και περισσότερο. Οι ημέρες που περιορίζομαστε στα σπίτια μας θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες χωρίς αυτό.

Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ο Γιουβάλ Νώε Χαράρι είναι ο Ισραηλινός καθηγητής Ιστορίας, στον οποίο αναφέρονται συχνά ο Μπιλ Γκέιτς, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δίνει μια προειδοποίηση να είμαστε πολύ προσεχτικοί, γιατί η «Η καταιγίδα θα περάσει, αλλά οι επιλογές που κάνουμε τώρα θα αλλάξουν τις ζωές μας για τα επόμενα χρόνια», εστιάζοντας στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων, καθώς οι κυβερνήσεις εντείνουν τις προσπάθειες ανάσχεσης του φονικού ιού.

Ο συγγραφέας των βιβλίων «Sapiens: Μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου» και «Homo Deus: Μια σύντομη ιστορία του μέλλοντος», διερωτάται σε άρθρο του στους Financial Times κατά πόσον θα πρέπει να θυσιαστεί η ιδιωτικότητα στον βωμό της Υγείας και να μπορέσει η διεθνής κοινότητα να συνεργαστεί.

«Η ανθρωπότητα βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με μια παγκόσμια κρίση, ίσως τη μεγαλύτερη της γενιάς μας. Οι αποφάσεις που πήραν οι κυβερνήσεις πιθανώς θα διαμορφώσουν τον κόσμο για τα επόμενα χρόνια, όχι μόνον τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και την οικονομία μας, την πολιτική και τον πολιτισμό.

Πρέπει να λάβουμε επίσης υπόψη τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των ενεργειών μας. Όταν επιλέγουμε μεταξύ διάφορων εναλλακτικών, πρέπει να σκεφτόμαστε όχι μόνο πώς θα αντιμετωπίσουμε την άμεση απειλή, αλλά και πώς θα είναι ο κόσμος που θα ζήσουμε όταν περάσει η καταιγίδα. Ναι, η καταιγίδα θα περάσει, η ανθρωπότητα θα επιβιώσει, οι περισσότεροι από εμάς θα είμαστε ακόμα ζωντανοί αλλά θα ζούμε σε έναν αλλιώτικο κόσμο.

Πολλά από τα βραχυπρόθεσμα έκτακτα μέτρα θα γίνουν στο μέλλον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Αυτή είναι η φύση των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, επισπεύδουν τις ιστορικές συγκυρίες και διαδικασίες. Αποφάσεις που υπό κανονικές συνθήκες μπορεί να χρειάζονταν χρόνια διαβουλεύσεων για να ληφθούν, παίρνονται πλέον μέσα σε λίγες ώρες.

Ωθείται η χρήση νέων, παράκαιρων, ακόμη και επικίνδυνων τεχνολογιών, επειδή είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος της απραξίας. Χώρες ολόκληρες μετατρέπονται σε πειραματόζωα σε μεγάλης κλίμακας κοινωνικά πειράματα.

– Τι συμβαίνει όταν όλοι εργάζονται από το σπίτι και επικοινωνούν μόνο εξ αποστάσεως;

– Τι συμβαίνει όταν ολόκληρα σχολεία και πανεπιστήμια κάνουν τα μαθήματα διαδικτυακά;

Υπό κανονικές συνθήκες οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και τα εκπαιδευτικά συμβούλια ουδέποτε θα συναινούσαν στη διεξαγωγή τέτοιων πειραμάτων. Αλλά αυτές δεν είναι κανονικές συνθήκες.

Για να σταματήσει η πανδημία, ολόκληροι πληθυσμοί καλούνται να συμμορφωθούν με ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές και δύο βασικοί τρόποι υπάρχουν για να επιτευχθεί αυτό:

Να παρακολουθεί η κυβέρνηση τους πολίτες και να τιμωρεί όσους παραβιάζουν τους κανόνες. Σήμερα, για πρώτα φορά στην ανθρώπινη ιστορία, η τεχνολογία καθιστά εφικτή τη διαρκή παρακολούθηση όλων. Πριν από πενήντα χρόνια, η KGB αδυνατούσε να παρακολουθεί τα 240 εκατ. πολιτών της ΕΣΣΔ επί 24 ώρες το 24ωρο, αλλά ούτε θα μπορούσε να επεξεργαστεί αποτελεσματικά όλες τις συλλεγείσες πληροφορίες. Η KGB στηριζόταν σε πράκτορες και αναλυτές και δεν μπορούσε να διαθέσει από έναν πράκτορα για κάθε πολίτη. Τώρα όμως, οι κυβερνήσεις μπορούν να βασίζονται σε πανταχού παρόντες αισθητήρες και ισχυρούς αλγορίθμους.

Στη μάχη τους ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού, αρκετές κυβερνήσεις έχουν ήδη αναπτύξει τα νέα εργαλεία παρακολούθησης, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Κίνα. Παρακολουθώντας προσεκτικά τα «έξυπνα κινητά» των πολιτών, χρησιμοποιώντας εκατοντάδες εκατομμύρια κάμερες με προγράμματα αναγνώρισης προσώπου και υποχρεώνοντας τους κατοίκους να ελέγχουν και να αναφέρουν τη θερμοκρασία του σώματος και την ιατρική τους κατάσταση, οι κινεζικές Αρχές όχι μόνο είναι σε θέση να  εντοπίσουν άμεσα τους ύποπτους φορείς κορονοϊών, αλλά και τις κινήσεις τους και όποιον ήλθε σε επαφή μαζί τους. Εφαρμογές κινητών προειδοποιούν τους πολίτες για το πόσο κοντά βρίσκονται σε μολυσμένους ασθενείς, σημειώνει ο Ισραηλινός ιστορικός. Αναφέρεται ακόμη στο παράδειγμα της χώρας του, όπου ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου άναψε πρόσφατα το πράσινο φως στη Σιν Μπετ (υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας του Ισραήλ) να αναπτύξει τεχνολογικά εργαλεία, που συνήθως χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση τρομοκρατών, για να εντοπίζει φορείς του κορωνοϊού. Και προειδοποιεί:

Ίσως όλα αυτά δεν είναι κάτι νέο, αφού τα τελευταία χρόνια κυβερνήσεις και εταιρείες χρησιμοποιούν τις πιο εξελιγμένες τεχνολογίες για την παρακολούθηση και τη χειραγώγηση ανθρώπων. Ωστόσο, εάν δεν προσέξουμε, η επιδημία μπορεί να σηματοδοτήσει μια σημαντική καμπή στην ιστορία της παρακολούθησης. Όχι μόνο επειδή θα μπορούσε να λειάνει το δρόμο για την ανάπτυξη εργαλείων μαζικής επιτήρησης σε χώρες που τις έχουν απορρίψει μέχρι τώρα, αλλά ακόμη περισσότερο επειδή σηματοδοτεί μια δραματική μετάβαση από την επιδερμική στην λεπτομερή παρακολούθηση.

Μέχρι τώρα, όταν το δάχτυλό σας άγγιζε την οθόνη του έξυπνου κινητού σας  που είχατε κι έκανε κλικ πάνω σε ένα σύνδεσμο, η κυβέρνηση ήθελε να μάθει που ακριβώς «κλικάρατε». Αλλά με την πανδημία του κορωνοϊού μετατοπίζεται η εστίαση του ενδιαφέροντος. Τώρα η κυβέρνηση θέλει να γνωρίζει τη θερμοκρασία του δακτύλου σας και την αρτηριακή πίεση κάτω από την επιδερμίδα του.

Η τεχνολογία παρακολούθησης αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και αυτό που φάνταζε ως επιστημονική φαντασία πριν από 10 χρόνια είναι σήμερα κάτι το συνηθισμένο. Ας σκεφτούμε υποθετικά ότι μια κυβέρνηση απαιτεί να φορά κάθε πολίτης βιομετρικό βραχιόλι που παρακολουθεί τη θερμοκρασία του σώματος και τους καρδιακούς παλμούς 24 ώρες το 24ωρο. Τα δεδομένα που θα προκύπτουν θα αποθηκεύονται και θα αναλύονται από κυβερνητικούς αλγορίθμους. Οι αλγόριθμοι θα γνωρίζουν ότι είστε άρρωστοι, πριν ακόμα το αντιληφθείτε εσείς οι ίδιοι και θα ξέρουν επίσης πού πήγατε και ποιον συναντήσατε. Οι αλυσίδες της μόλυνσης θα μπορούσαν να μειωθούν δραστικά, ακόμα και να κοπούν. Ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε ενδεχομένως να σταματήσει την επιδημία στην αρχή της σε λίγες μέρες.

Ακούγεται υπέροχο, αλλά το μειονέκτημα είναι, αν μπορείτε να παρακολουθήσετε τι συμβαίνει με τη θερμοκρασία του σώματος μου, την αρτηριακή μου πίεση και τους καρδιακούς μου παλμούς καθώς παρακολουθώ ένα συγκεκριμένο βίντεο, μπορείτε να μάθετε τι με κάνει να γελώ, να κλαίω, και αυτό που με κάνει πραγματικά να εξοργίζομαι.

Ο θυμός, η χαρά, η ανία και η αγάπη είναι βιολογικά φαινόμενα, όπως ο πυρετός και ο βήχας. Η ίδια τεχνολογία που αναγνωρίζει τον βήχα θα μπορούσε επίσης να εντοπίσει το γέλιο. Εάν οι εταιρίες και οι κυβερνήσεις αρχίσουν να συλλέγουν κατά μαζικό τρόπο βιομετρικά δεδομένα, μπορούν να φθάσουν στο σημείο να μας γνωρίζουν πολύ καλύτερα από ότι γνωρίζουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας και τότε όχι μόνον θα μπορούν να  προβλέψουν τα  αισθήματά μας, αλλά και να τα χειραγωγήσουν και να μας πουλήσουν από προϊόντα μέχρι πολιτικούς.

Φανταστείτε στη Βόρεια Κορέα το 2030 να είναι υποχρεωμένοι όλοι οι πολίτες να φορούν βιομετρικό βραχιόλι 24 ώρες το 24ωρο. Όταν ακούν μια ομιλία του «Μεγάλου Ηγέτη» και το βραχιόλι συλλαμβάνει ενδείξεις θυμού, τότε θα είναι τελειωμένοι…

Θα μπορούσε, φυσικά, να υποστηρίξει κανείς την ανάγκη βιομετρικής παρακολούθησης ως προσωρινού μέτρου στη διάρκεια μιας έκτακτης κατάστασης, που θα σταματούσε με τη λήξη της.

Αλλά τα προσωρινά μέτρα μέτρα έχουν την κακή συνήθεια να διαρκούν περισσότερο από τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς υπάρχει πάντα μια νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης που παραμονεύει στον ορίζοντα.

Ακόμη και αν μηδενιστούν οι μολύνσεις από τον κορωνοϊό, ορισμένες διψασμένες για προσωπικά δεδομένα κυβερνήσεις θα μπορούν να ισχυριστούν ότι πρέπει να διατηρήσουν την επιτήρηση των βιομετρικών δεδομένων επειδή φοβούνται ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού, ή επειδή υπάρχει ένα νέο στέλεχος του Έμπολα εν εξελίξει στην κεντρική Αφρική ή επειδή.

Τα τελευταία χρόνια μαίνεται μια μεγάλη μάχη για την ιδιωτικότητά μας. Η κρίση του κορωνοϊού μπορεί να είναι το σημείο βρασμού αυτής της μάχης, γιατί όταν οι άνθρωποι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της ιδιωτικότητας και της υγείας, συνήθως επιλέγουν την υγεία.

Δεδομένης της παγκόσμιας φύσης της οικονομίας και των αλυσίδων εφοδιασμού, εάν κάθε κυβέρνηση κάνει το δικό της αδιαφορώντας πλήρως για τις άλλες χώρες, το αποτέλεσμα θα είναι να προκύψει χάος και μια βαθύτερη κρίση. Χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο σχέδιο δράσης και το χρειαζόμαστε γρήγορα αλλά με ημερονηνία λήξης.

Η ανθρωπότητα πρέπει να κάνει μια επιλογή. Θα βαδίσουμε στο δρόμο της ασυμφωνίας ή θα υιοθετήσουν την πορεία της παγκόσμιας αλληλεγγύης; Αν επιλέξουμε την ασυμφωνία, αυτό όχι μόνο θα παρατείνει την κρίση, αλλά πιθανόν να οδηγήσει σε ακόμη χειρότερες καταστροφές στο μέλλον. Αν επιλέξουμε την παγκόσμια αλληλεγγύη, αυτό θα συνιστά μια νίκη όχι μόνο ενάντια στον κορωνοϊό, αλλά και ενάντια σ’ όλες τις μελλοντικές επιδημίες και κρίσεις, που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ανθρωπότητα τον 21ο αιώνα.

Καλώς ορίσατε στην αναγνώριση της ανάγκης για μια Παγκόσμια Διακυβέρνηση.

Όσο για τους αναλυτές εκτός συστημικών think tank και ενημέρωσης, αυτοί έχουν να πουν:

Ο κορωνοϊός είναι η νέα 11η Σεπτέμβρη που θα αλλάξει ΞΑΝΑ τον κόσμο

Αν έχεις να περάσεις μια ιδέα, σκέψου τον μύθο του Αισώπου: όχι με τον άνεμο (με το ζόρι) αλλά με τον ήλιο (με το μαλακό και οικειοθελώς), για να μοιάζει στους πολίτες ως δική τους επιλογή

Και είναι μάνες οι Ισραηλινοί με κάτι στοχαστές τύπου Τσόμσκι και Κλάιν να περνάνε τις ιδέες τους με το μαλακό και με περίβλημα επαναστατικής σκέψης!

Σημαντικό Tip

Όταν κάποιος προβάλλεται τόσο πολύ από συστημικά μίντια και προσωπικότητες της παγκόσμιας ελίτ, πρέπει ΠΑΝΤΑ να κρατάτε μικρό καλάθι και να διαβάζετε ανάμεσα στις γραμμές

ΓΙΑΤΙ ΟΡΓΙΑΖΟΥΝ ΤΑ “FAKE NEWS” ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΤΕ

Η παραπληροφόρηση σχετικά με τον κοροναϊό – από τη διαιώνιση των ρατσιστικών στερεοτύπων ως προς την προέλευσή του στην αποτελεσματικότητα των μάσκας προσώπου – ήταν εμφανής σε απευθείας σύνδεση σχεδόν από τη στιγμή που έσπασε η πρώτη ιστορία.

Οι θεωρίες για τη σούπα νυχτερίδας, μια παγκόσμια συνωμοσία φαρμακευτικής βιομηχανίας και οι μαζικοί τάφοι εμφανίστηκαν όλοι, αλλά η απειλή του ελάχιστα κατανοητού ιού από πολλούς, οι στόχοι για την παραπληροφόρηση γίνονται ολοένα και πιο εγχώριοι.

Τι παρακινεί κάποιον να διαδώσει ενεργά ψεύτικα νέα;

Ο καθηγητής Ken Rotenberg, ο οποίος διδάσκει στο τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Keele και έχει μελετήσει την έννοια της εμπιστοσύνης για 40 χρόνια, εξήγεί ότι η παραπληροφόρηση είναι μέρος μιας απάτης ή μιας θεωρίας συνωμοσίας, από απατεώνες που θέλουν να κερδίσουν χρήματα από αυτό, πατώντας πάνω στο γεγονός οι άνθρωποι δημιουργούν αυτές τις ψεύτικες ιστορίες χωρίς προφανές πλεονέκτημα γιατί τους αρέσει η καταστροφολογία.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ίσως μέρος του συστήματος κοινωνικής ανταμοιβής, ότι ο άνθρωπος μεταφέρει πληροφορίες που χρειάζονται, πληροφορίες που θα μπορούσαν να ελέγξουν κάποιον.

Ο λόγος που συχνά συρρέουμε σε άρθρα που επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας, είναι η κοινωνική εξέλιξη – ως είδος που αναζητούμε συνεχώς επικείμενο κίνδυνο.

Ένα από τα πιο διάσημα πειράματα στην κοινωνική ψυχολογία – γνωστό ως το πείραμα του προσώπου μέσα στο πλήθος – έδειξε ότι οι άνθρωποι ήταν πολύ πιο αποτελεσματικοί στο να πάρουν ένα συνοφρύωμα σε ένα πλήθος χαμογελαστών προσώπων, παρά ένα χαμόγελο εν μέσω ενός ομάδα συνοφυσίων.

Αυτό το αποτέλεσμα αποδίδεται σε αυτή την ανθρώπινη εγρήγορση στον κίνδυνο και έτσι είναι πιθανό όταν βλέπουμε ένα άρθρο που δηλώνει τον κίνδυνο, αν το άρθρο είναι αξιόπιστο ή όχι, δίνουμε προσοχή για χάρη της επιβίωσης μας.

Σχεδόν όλες οι ειδήσεις είναι αρνητικές, γιατί αυτό είναι το είδωλο με κάποιο τρόπο γιατί αυτή η αντίδραση συνδυάζει πραγματικά την κατάσταση.

Ένα ψεύτικο άρθρο σχετικά με το κλείσιμο ενός σχολείου είναι ένα πράγμα, αλλά υπάρχουν και θεωρίες συνωμοσίας γύρω από κυβερνητικά προγράμματα, βιολογικός πόλεμος και δηλητηριώδεις εμβολιασμοί – όλοι οι οποίοι, σε σχέση με το Covid-19, μοιράστηκαν τόσο σε mainstream όσο και σε εξειδικευμένα φόρουμ.

Αυτό το φαινόμενο γύρω από σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, όπως ο κοροναϊός, δεν είναι κάτι νέο. Η Zika, η Ebola και τα Aids ήταν όλα, και σε μερικούς κύκλους συνεχίζουν να είναι, το θέμα των θεωριών συνωμοσίας.

Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο επιτρέπει να προχωρούμε σε αυτή τάση, γρήγορα.

Ο Δρ. Daniel Jolley, ένας εξειδικευμένος ψυχίατρος και ανώτερος καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Northumbria, ειδικεύεται στη μελέτη θεωριών συνωμοσίας: γιατί οι άνθρωποι τις πιστεύουν και τις συνέπειές τους.

Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι θέλουν να έχουν νόημα των χαοτικών γεγονότων και στην ουσία, βάζουν την ευθύνη σε ένα σύνολο συνωμόνων για να προσπαθήσουν να καταλάβουν τι συμβαίνει.

Το ξέσπασμα του ιού μπορεί να δημιουργήσει αβεβαιότητα και αίσθηση απειλής, έτσι ψεύτικες ειδήσεις και θεωρίες συνωμοσίας μπορούν να θεωρηθούν ως μηχανισμός αντιμετώπισης.

Με άλλα λόγια, οι δημοφιλείς θεωρίες συνωμοσίας όπως ο κοροναϊός που παράγεται από τη φαρμακοβιομηχανία είναι απλώς ένας τρόπος να αναμορφωθεί μια κατάσταση, να εφαρμοστεί μια αφήγηση σε κάτι χαοτικό και απρόβλεπτο και τελικά να βρεθεί κάποιος που να κατηγορεί.

Εκείνοι που μοιράζονται θεωρίες συνωμοσίας πιο συχνά από ότι πιστεύουν σε αυτούς, είναι επειδή επιβεβαιώνουν κάτι σχετικά με την κοσμοθεωρία του συγκεκριμένου προσώπου, είτε πρόκειται για δυσπιστία στην κυβέρνηση, στους επαγγελματίες του τομέα της ιατρικής είτε και στους δύο.

Η ανταλλαγή θεωριών συνωμοσίας μπορεί επίσης να είναι κάτι που έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι σχετικό με τα συμφέροντά τους. Ίσως να δυσπιστούν στις κυβερνήσεις, σε εκείνους που βρίσκονται στην εξουσία και εκτιμούν το αουτσάιντερ.

Όταν δημιουργούν αυτές τις πληροφορίες, δεν είναι δυνατόν να μην κάνουν ζημιά στα μυαλά τους, αλλά προσπαθούν να επιβεβαιώσουν την παγκόσμια άποψή τους. Συχνά αισθάνονται οργή απέναντι στους συνωμότες και θέλουν να τους επιστρέψουν.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια πρόταση ότι υπάρχει περισσότερη πρόθεση πίσω από αυτό. Ίσως το κάνουν για κάποιο άλλο λόγο ή για το δικό μας ενδιαφέρον.

Για όσους πιστεύουν σε αυτές ή μοιράζονται τα, οι θεωρίες συνωμοσίας μπορούν να επιβάλουν μια εμφανή τάξη σε μια κατάσταση που φαίνεται ανίκανη αλλά προσθέτουν επίσης ένα άλλο στρώμα στην εισροή πληροφοριών που εμφανίζεται όταν μια ιστορία όπως ο coronavirus πηγαίνει παγκόσμια.

Η παραπληροφόρηση εξαπλώνεται γρήγορα και μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, τόσο για την αίσθηση της εμπιστοσύνης των κοινωνικών λειτουργών στην κοινωνία όσο και για τη σωματική υγεία του πληθυσμού.

Για παράδειγμα, οι μύθοι που διαιωνίζονται από τις «εναλλακτικές» κοινότητες υγείας περιλαμβάνουν μια θεραπεία «θαύματος» για τον κοροναϊό με βάση τη χλωρίνη που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια.

Γνωρίζουμε ότι εκείνοι που διδάσκουν εναλλακτικές φυσικές θεραπείες επιδίδονται επίσης σε θεωρίες συνωμοσίας και απλά δεν πιστεύουν στη σύγχρονη επιστήμη είναι ένας τρόπος για να προωθήσουν την ατζέντα τους.

Όταν κοιτάζετε άλλους, φαινομενικά μαλακότερους τύπους παραπληροφόρησης, τα κίνητρα που απαιτούνται θα απαιτήσουν να μιλήσετε με τους δημιουργούς που είναι δύσκολο να εντοπιστούν γιατί κρύβονται πίσω από κρυπτογραφημένες πλατφόρμες όπου η κακή πληροφόρηση εξαπλώνεται γρήγορα.

Πρέπει όμως να πούμε ότι όσοι σκόπιμα διαδίδουν παραπληροφόρηση, ενώ γνωρίζουν την απειλή τους για τους κοινούς ανθρώπους, αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την κοινωνία, ειδικά σε περιόδους όπως αυτή.

Ενώ είναι δύσκολο να βγάλουμε ακριβώς ποιος εξαπλώνει παραπληροφόρηση, είναι προφανές ότι η στρέβλωση των γεγονότων και η δημιουργία ψευδών πληροφοριών μπορεί να παρεμποδίσει σοβαρά τις προσπάθειες αντιμετώπισης μιας επιδημίας όπως το Covid-19.

Το πρόβλημα έχει γίνει τόσο ύπουλο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αναγκαστεί ακόμη και να καταρτίσει τη δική του ιστοσελίδα Myth Busters, η οποία ασχολείται με μερικές από τις ψευδείς αξιώσεις που έγιναν σχετικά με τον ιό.

Η παραπληροφόρηση μπορεί να επηρεάσει τις κοινότητες με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, αλλά θα απαριθμήσω τρεις που έρχονται στο νου.

– μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στα μυαλά των μελών της κοινότητας σχετικά με τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν και τα οποία πρέπει να αποφύγετε απλά επειδή θα ακούν διαφορετικά πράγματα από διαφορετικά μέρη.

– θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς την εμπιστοσύνη που η κοινότητα τοποθετεί σε ιδρύματα υγείας που μπορεί να συμμετέχουν στην απάντηση.

– Η μείωση της εμπιστοσύνης θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα προβληματική, καθώς θα σήμαινε ότι θα μειωθεί η πιθανότητα τα μέλη της κοινότητας να συμμορφωθούν με τις ενέργειες που έχουν συνταχθεί από τις υπηρεσίες υγείας ή την κυβέρνηση.

Αν και κυριάρχησαν στα Headline news, οι πληροφορίες από τις κυβερνήσεις σχετικά με τον κοροναϊό παραμένουν περιορισμένες, υπάρχει καθημερινή ενημέρωση για τον αριθμό των περιπτώσεων και τώρα για τις γεωγραφικές τους τοποθεσίες, αλλά υπάρχει μια περήφανη αίσθηση επείγουσας ανάγκης για να μάθετε περισσότερα: ακριβώς ποιος, πότε και πού.

Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση ανάμεσα στους κατανομείς παραπληροφόρησης, οι οποίοι είναι πιο πιθανό να μοιράζονται περιεχόμενο με την ελπίδα να ρίξουν φως σε κάτι που δεν καταλαβαίνουμε και οι δημιουργοί που πιέζουν επιβλαβείς μύθους και ψεύτικους λόγους, ακόμη και οι ειδικοί δεν μπορούν να είναι σίγουροι του.

Τρόποι για να προστατευτήτε από τις fake ειδήσεις

– Κοιτάζετε από πού προέρχεται η είδηση π.χ από ποιο site και τί άλλο περιεχόμενο υπάρχει σε αυτό

– Οι αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα όταν έρχονται από φυσικά πρόσωπα να ζητάτε να μάθετε την πηγή της πληροφορίας και να μην σας αρκεί ότι κάποιος από την Ιταλία έγραψε ότι όλα όσα συμβαίνουν στην Ιταλία τώρα είναι ψέμματα.

– Μετά που θα διαβάσετε μία είδηση αναζητήστε την και σε άλλα site και αν δεν βρείτε κάποιο σοβαρό εξειδικευμένο για τα θέματα αυτά τότε σκεφτήτε δυό φορές άν θα την προωθήσετε και σε άλλους

– Προτού γράψετε κάτι για να κερδίσετε εντυπώσεις βεβαιωθήτε ότι πράξατε όλα τα πιο πάνω

ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ


-Ότι η Ιατρική θεωρείται “λειτούργημα” και όχι “επάγγελμα”;

-Ότι είναι λάθος να δίνεις σε ένα καλλιτέχνη 50.000 τη βραδιά και σε έναν επιστήμονα 1000 το μήνα;

-Ότι όσο ακριβό σπίτι και να΄χεις αν δεν είναι γεμάτο αγάπη, θα μένει πάντα “άδειο”;

-Ότι τελικά ποτέ κανείς δεν ενδιαφερόταν στα αλήθεια για το πόσα ταξίδια πήγες, πόσο ακριβά ρούχα αγόρασες και που διαφήμισες πως ήπιες τις ποτάρες σου;

Η γενιά που δεν γνώρισε πόλεμο
Η γενια που δεν γνώρισε κοινωνία χωρις social media
Η γενιά που μεγάλωσε με κύρια προβλήματα της ζωής πόσα κιλά θα χάσω και που θα βρώ πάρκινγκ

Σήμερα παίρνει ένα μάθημα ζωής που δεν μπορούσε ποτέ να διδαχθεί με λόγια…

Άς Σοβαρευτούμε και να κάτσουμε σπίτι για λίγο όσο χρειαστεί γιατί κακώς δεν σας είπε κανείς ότι υπάρχει σενάριο που μιλά για 33 εκ νεκρούς παγκοσμίως σε διάστημα 6 μηνών για να μην σας σπείρει πανικό ενώ εσείς σπέρνετε ανέυθυνα τον υιό.

Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΘΗΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

Υπάρχει μια θεωρία ότι κάθε 100 χρόνια συμβαίνει μια πανδημία. Με την πρώτη ματιά, τίποτα δεν φαίνεται περίεργο, αλλά η ακρίβεια με την οποία συμβαίνουν αυτά τα γεγονότα είναι τρομακτική.

Όπως, ίσως, να γνωρίζετε, οι τελευταίες μεγάλες πανδημίες που συνέβησαν στον πλανήτη έλαβαν χώρα πριν πολλά χρόνια, αρκετές ήταν θανατηφόρες και εξαπλώνονταν πολύ γρήγορα, αλλά στις μέρες μας δεν υπάρχουν πια, παρά, ίσως, πολύ σπάνια και ωε εντελώς μεμονωμένα περιστατικά

Πρόκειται για πανδημίες που συνέβησαν και εξαπλώθηκαν σε χρονικές περιόδους τις οποίες αν τις βάλουμε σε μία σειρά, φαίνεται να ακολουθούν ένα παράξενο μοτίβο, που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι μόνο καθόλου τυχαίο δεν μπορεί να είναι.

Αρκετοί ερευνητές στον τομέα αυτόν ανέφεραν ότι η τελευταία πανδημία στην Κίνα, ο επονομαζόμενος Κοροναϊός, ακολουθεί ένα πρότυπο παρόμοιο με τις τελευταίες πανδημίες που κατέστρεφαν τον κόσμο κάθε 100 χρόνια.

Ίσως, να έχετε ακούσει για ασθένειες όπως πανούκλα, χολέρα, χολέρα, Ισπανική γρίπη, αλλά έχετε προσέξει την χρονική περίοδο που εκδηλώθηκαν; 1720, 1820 και 1920.1720 Πανούκλα

Το 1720 η Ευρώπη υπέφερε από την θανατηφόρα πανούκλα που είναι γνωστή και «Μεγάλη Πανούκλα της Μασσαλίας». Αυτή η πανδημία ήταν αδίστακτη και σκότωσε περίπου 100.000 ανθρώπους, όπως αναφέρεται στην Επιδημία χολέρας

Κατά την 100ή επέτειο της πανδημίας του 1720, στο χρονικό διάστημα 1817–1824 (που σαφώς περιλαμβάνει το 1820), σημειώθηκε η πρώτη επιδημία χολέρας. Εξελίχθηκε σε πανδημία και επηρέασε κυρίως τις ασιατικές χώρες: τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη.

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι παρόμοιος αριθμός θανάτων συνέβη και στην περίπτωση αυτή. Οι αρχές δήλωσαν ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων από τη χολέρα ήταν περίπου 100.000.

Αυτή η πανδημία χολέρας στην Ασία ξεκίνησε επειδή οι άνθρωποι έπιναν νερό από τις λίμνες που είχαν μολυνθεί με αυτό το βακτήριο.

1920 Ισπανική Γρίπη

Η πιο πρόσφατη και καλά τεκμηριωμένη πανδημία ήταν η λεγόμενη Ισπανική Γρίπη. Αυτή η γρίπη είχε μολύνει ένα τεράστιο αριθμό ανθρώπων.

Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι μολύνθηκαν από αυτή τη γρίπη και 100 εκατομμύρια από αυτούς πέθαναν.

Εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η λεγόμενη Ισπανική Γρίπη είναι η πιο καταστροφική πανδημία στην ανθρώπινη ιστορία, από τις προηγούμενες δύο και, ίσως, ή πιο φονική από όσες έχουν υπάρξει ποτέ.

2020 Κινέζικος Κοροναϊός

Φέτος, έχουν περάσει 100 ακόμα χρόνια από την Ισπανική Γρίπη. Κατά ένα παράδοξο τρόπο, φαίνεται αλλά χωρίς να είναι σαφές ακόμα, πως μία επικίνδυνη επιδημία που μετατρέπεται σε πανδημία, αρχίζει να εξαπλώνεται.

Διατηρώντας το γνωστό μοτίβο που προαναφέρθηκε για τις προηγούμενες πανδημίες, ενδεχομένως να έχει εμφανιστεί μια νέα μεγάλη πανδημία που χωρίς δισταγμό ακολουθεί την περιοδικότητα: 1720 πανούκλα, 1820 χολέρα, 1920 Ισπανική Γρίπη και… 2020 Κοροναϊός, με ένα τεράστιο ερωτηματικό.

Ωστόσο, παρόλα τα μέτρα και τις καραντίνες παγκοσμίως περισσότερο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, λόγω της σημερινής τεχνολογίας και των αερομεταφορών, ο ιός έχει ήδη αρχίσει να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα.

Άραγε, θα μπορούσε να ο λεγόμενος Κοροναϊός, να είναι μία πανδημία που ακολουθεί το μοτίβο των προηγούμενων; Και αν ναι, πόσο τυχαία μπορεί να είναι η εμφάνιση κάθε εκατό χρόνων, μιας πανδημίας ικανής να εξαφανίσει μεγάλα τμήματα πληθυσμού; Είναι κάποιο είδος εκδίκησης της Γης ή μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο;

Το λογικό ερώτημα που μας απασχολεί είναι το εξής: Θα μπορούσαν αυτές οι πανδημίες να έχουν δημιουργηθεί τεχνητά από κάποιον με συγκεκριμένα ενδιαφέροντα ή θα μπορούσε να είναι απλά μία φυσική εκδήλωση η οποία δεν έχει καμία προέκταση συνωμοσιολογικού τύπου;

ΜΗΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΜΙΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ

Έχει ενδιαφέρον να πιθανολογίσουμε αναφορικά το πως θα είναι η επόμενη μέρα μετά την εξαφάνιση του κορωνοϊού.

Μπορεί για δύο μήνες να μας κλείσουν στα σπίτια μας, να μην δουλεύουμε, να ψυχοπλακοθούμε, αλλά ουσιαστικά το θέμα είναι το μετά.

Φυσικά και πρέπει να προφυλαχθούμε από τον κορωνοϊό, να λαμβάνουμε μέτρα αυτοπροστασίας, όμως η υπερβολή βλάπτει αφενός και αφετέρου κάτι κρύβει.

Ο κορωνοϊός έχει το μεγάλο αρνητικό ότι μεταδίδεται πανεύκολα, όμως η «απαγόρευση κυκλοφορίας» που έχει επιβληθεί σε όλη την Ευρώπη κια ιδιαίτερα στη Κύπρο, είναι κάτι πρωτόγνωρο και δύσκολα αντιμετωπίσιμο για τον κόσμο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα βγουν σε υποχρεωτικές άδειες, δεν θα δουλεύουν, δεν θα έχουν που να πάνε, οπότε σίγουρα θα έχουμε έξαρση ψυχοπαθειών και κατάθλιψης.

Είναι βέβαια μία πραγματικότητα, που πρέπει όλοι να αποδεχτούμε και να αντέξουμε, γιατί δεν θα είναι για λίγες ημέρες.

Τι σημαίνει όμως διεθνής επανεκκίνηση;

Ο πλανήτης μας πάντα ιστορικά, όταν έφτανε στα όρια του οικονομικά και κοινωνικά, μηδένιζε το χρόνο και μέσα από μία καταστροφή, επανεκκινούσε με καινούριους όρους και καινούριους κουμανταδόρους.

Αυτό βέβαια πάντα γινόταν μετά από έναν πολύ ισχυρό και καταστροφικό πόλεμο, ο οποίος διέλυε τις οικονομίες και τις υποδομές, ενώ οι νικητές του εκάστοτε πολέμου βάζαν τους κανόνες στις υπόλοιπες χώρες και ουσιαστικά αναλάμβαναν την διακυβέρνηση του πλανήτη.

Αυτό γινόταν χιλιάδες χρόνια πριν, ελληνική, περσική, Οθωμανική, Ρωμαϊκή αυτοκρατορία κλπ.

Αυτή την περίοδο, λόγω κορωνοϊού, ουσιαστικά ίσως ζούμε την νέα επανεκκίνηση του πλανήτη.

Είμαστε τυχεροί μέσα στην ατυχία μας που για πρώτη φορά ιστορικά, η αλλαγή αυτή δεν γίνεται με τα όπλα, αλλά μόνο με οικονομικά όπλα.

Το κλείσιμο όλων των μαγαζιών, υπηρεσιών κλπ σε όλην την Ευρώπη, το κλείσιμο των Αμερικανικών συνόρων που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ, ουσιαστικά καταστρέφει ολοκληρωτικά την οικονομία χωρίς να ανοίξει μύτη.

Είναι δεδομένο ότι σε λίγες εβδομάδες, η ανεργία θα εκτοξευθεί, πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να αντέξουν για να ξανανοίξουν και πολλοί οικονομικοί κολοσσοί θα βρουν την ευκαιρία για τεράστιες οικονομικές περικοπές.

Το εργατικό κόστος λοιπόν θα πιάσει πάτο, γιατί απλούστατα, όταν οι άνεργοι θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες, θα πηγαίνουν να δουλέψουν για όσα όσα.

Είναι σίγουρο επίσης ότι ουσιαστικά οι χώρες θα απομονωθούν οικονομικά μετά το πέρας της κρίσης, ουσιαστικά δηλαδή η κάθε Γερμανία ή Γαλλία θα σου λέει ότι πρέπει να κοιτάξω τα του οίκου μου, οπότε κανένας δεν θα στηρίζει τους αδύναμους και θα πρέπει η κάθε χώρα να ορθοποδήσει μόνη της.

Ουσιαστικά θα περάσουμε πάλι σε μία ιστορική περίοδο των εθνικών κρατών και όχι των συνεργαζόμενων κρατών.

Κουράγιο και ψυχραιμία όμως

Πρώτα από όλα να έχουμε την υγεία μας, αφού άλλωστε για τα υπόλοιπα δεν μας ρωτάει κανείς!

Πηγή: Νίκος Κιτσάκος Δικηγόρος/Διεθνολόγος

ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ Ο ΣΤΗΒΕΝ ΧΟΚΙΝΓΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Ότι ο Βρετανός φυσικός, Στίβεν Χόκινγκ, είχε μια σπουδαία ικανότητα να «προβλέπει» το μέλλον ή να εξηγεί αρκετά από τα μεγαλύτερα μυστήρια του σύμπαντος δεν είναι κάτι καινούριο. Αλλά, είναι αλήθεια ότι είχε κάνει μια πρόβλεψη που θα μπορούσε να προσομοιάζει με την κατάσταση που σήμερα βιώνει η ανθρωπότητα με τον κορονοϊό;

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του με τη βρετανική εφημερίδα, The Telegraph, τον Οκτώβρη 2001, ο επιστήμονας είχε ερωτηθεί αναφορικά με τον κίνδυνο από τα πυρηνικά όπλα και την τρομοκρατία, θέμα που ήταν επίκαιρο τότε, μετά την πρόσφατη επίθεση στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη.

Και η τότε απάντηση του Χόκινγκ ήταν δυναμική. «Μακροπρόθεσμα, ανησυχώ περισσότερο για τη βιολογία. Τα πυρηνικά όπλα απαιτούν μεγάλες εγκαταστάσεις, αλλά η γενετική μηχανική μπορεί να γίνει σε ένα μικρό εργαστήριο. Δεν μπορείς να θέσεις υπό έλεγχο κάθε εργαστήριο στον πλανήτη.  Ο κίνδυνος είναι, είτε από ατύχημα είτε από σχεδιασμό, να δημιουργήσουμε ένα ιό που θα μας καταστρέψει», είχε δηλώσει ο Στίβεν Χόκινγκ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτή δεν ήταν η μόνη φορά που ο Βρετανός φυσικός είχε μιλήσει για το τέλος του ανθρώπινου είδους. Σε αρκετές συνεντεύξεις του ο Χόκινγκ επεσήμανε τον κίνδυνο οι άνθρωποι να μην επιβιώσουν στη Γη για περισσότερο από 1000 χρόνια στο μέλλον, εκτός κι αν αποικίσουν το διάστημα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι επιστήμονες τοποθετούν τις επιδημίες στους παράγοντες κινδύνου του πλανήτη μας, μαζί με άλλους όπως οι αστεροειδείς ή η κλιματική αλλαγή.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΕΤΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΑΙΟ

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται ταχύτατα σε ολόκληρο τον πλανήτη με αποτέλεσμα οι κανόνες υγιεινής να καθίστανται μονόδρομος για τον περιορισμό του. Η Apple έχει στο site της οδηγίες για τους χρήστες των iPhone για το πως μπορούν να καθαρίσουν σωστά το κινητό τους ενώ τώρα έχει προσθέσει και οδηγίες για το πως οι χρήστες μπορούν να απολυμάνουν το κινητό τους.

Είναι ΟΚ να χρησιμοποιήσω απολυμαντικό στο iPhone μου;
Χρησιμοποιείστε ένα καθαριστικό πανάκι με ισοπροπυλική αλκοόλη 70% ή απορροφητικά μαντηλάκια (τύπου Clorox). Μπορείτε να σκουπίσετε απαλά τις σκληρές, μη πορώδεις επιφάνειες του iPhone, όπως η οθόνη, το πληκτρολόγιο ή άλλες εξωτερικές επιφάνειες. Μην χρησιμοποιείτε χλωρίνη. Αποφύγετε την εισχώρηση υγρασίας στα ανοίγματα και μην βυθίσετε το iPhone σε κανένα καθαριστικό.

Πάντως τα κινητά τηλέφωνα θα πρέπει να διατηρούνται καθαρά, ανεξάρτητα από τον κορωνοϊό και οι οδηγίες της Apple προϋπήρχαν του κορωνοϊού, απλώς λόγω των συνθηκών όλο και περισσότεροι χρήστες αναζητούν το σωστό τρόπο για να καθαρίζουν τα iPhones τους.

Οι οδηγίες της Apple για το πώς να καθαρίσετε το iPhone

Τα iPhone 11, iPhone 11 Pro και iPhone 11 Pro Max διαθέτουν γυαλί με προηγμένα ανάγλυφα ματ φινιρίσματα.
Στο iPhone 11, το ανάγλυφο γυαλί γύρω από την κάμερα συμπληρώνει αισθητικά το γυαλισμένο γυαλί.
Στα iPhone 11 Pro και iPhone 11 Pro Max, το ανάγλυφο μαύρο γυαλί προσφέρει κομψή εμφάνιση που είναι επίσης ανθεκτική, αποτρέπει τις ολισθήσεις και παρέχει άνετη αίσθηση κρατήματος.
Με κανονική χρήση, το ανάγλυφο γυαλί ενδέχεται να παρουσιάζει σημάδια μεταφοράς σωματιδίων από αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με το iPhone σας, όπως τζιν παντελόνια ή αντικείμενα μέσα στις τσέπες σας.
Η μεταφορά σωματιδίων μπορεί να φαίνεται σαν γρατσουνιά, αλλά τις περισσότερες φορές μπορεί να αφαιρεθεί.
Στο iPhone 8 και νεότερα μοντέλα, η επίστρωση καλύπτει την μπροστινή και την πίσω όψη. Αυτή η επίστρωση φθείρεται με την πάροδο του χρόνου και τη συνήθη χρήση. Τα καθαριστικά προϊόντα και τα λειαντικά μέσα θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη φθορά στην επίστρωση και ενδέχεται να χαράξουν το iPhone.

Ακολουθήστε τις εξής οδηγίες για καθαρισμό:

Αποσυνδέστε όλα τα καλώδια και απενεργοποιήστε το iPhone σας.
Χρησιμοποιήστε ένα νωπό απαλό πανί χωρίς χνούδι, όπως για παράδειγμα ένα πανί καθαρισμού φακών.
Αν εξακολουθούν να υπάρχουν σωματίδια, χρησιμοποιήστε ένα απαλό πανί χωρίς χνούδι μαζί με ζεστό νερό και σαπούνι.
Αποφύγετε την εισχώρηση υγρασίας στα ανοίγματα.
Μην χρησιμοποιήσετε καθαριστικά προϊόντα ή πεπιεσμένο αέρα.
Το iPhone διαθέτει ελαιοφοβική, ελαιοαπωθητική επίστρωση για προστασία από δαχτυλιές.

Τα καθαριστικά προϊόντα και τα λειαντικά μέσα θα προκαλέσουν φθορά στην επίστρωση και ενδέχεται να χαράξουν το iPhone.

ΟΙ 10 ΧΡΥΣΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ

1. Ο ιός εξαπλώνεται ασυμπτωματικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είστε ήδη μεταφορέας και να απλώσετε τον ιό εν αγνοία σας. Για να περιορίσετε την εκθετική ανάπτυξη, ελαχιστοποιήστε τις μεγάλες συγκεντρώσεις, τα ταξίδια, τις χειραψίες και την επαφή με το πρόσωπό σας.

2. Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι παγκόσμιοι αριθμοί είναι χαμηλοί, ιδίως στην Κίνα, είναι η επιστήμη, η ανίχνευση, η αναγνώριση, η δοκιμή, η ετοιμότητα και τα δρακόντεια μέτρα. Χωρίς αυτούς, θα εξετάζαμε εκατομμύρια θανάτους μόνο στην Κίνα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

3. Μην γελάτε από τον ιό καθότι ο ρυθμός εξάπλωσής του είναι πολύ χειρότερος από τη γρίπη.

– η θνησιμότητά του είναι πολύ χειρότερη από τη γρίπη

– η έμφυτη ανοσία σε αυτό είναι πολύ χειρότερη από τη γρίπη

– δεν υπάρχουν εμβόλια για αυτό, σε αντίθεση με τη γρίπη

– η ασυμπτωματική εξάπλωσή του σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον περιορίσουμε θέτοντας τους ανθρώπους να παραμείνουν στο σπίτι τους που δεν έχουν εμφανίσει κρούσματα και πιθανόν να είναι φορείς.

– Οι μικρές διαφορές στους εκθέτες μπορούν να μετατρέψουν 10.000 θανάτους σε 50 εκατομμύρια θανάτους, οπότε μην τις υποτιμάτε.

4. Μην φοράτε μάσκα προσώπου συνέχεια ακόμη και αν νοσήτε.

Συσσωρεύει μικρόβια που θα εξαπλωθεί στη συνέχεια στο πρόσωπό σας, στο σπίτι σας, και στους αγαπημένους σας, όταν τελικά αφαιρέσετε τη μάσκα. Εάν είστε άρρωστοι και χρειάζεστε να βγείτε έξω, ναι, φορέστε ιατρική μάσκα για να προστατέψετε τους άλλους. Αλλά αν δεν είστε άρρωστοι, αυτές οι μάσκες θα σας κάνουν να νιώσετε άρρωστοι και θα χάσετε πολύ από τα νοσοκομεία και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που βρίσκονται κοντά. Επομένως, παρακαλώ μην τα συσσωρεύετε.

5. Αν είστε πραγματικά άρρωστοι με μέτρια συμπτώματα της γρίπης, παραμείνετε στο σπίτι αντί να πηγαίνετε στο νοσοκομείο, για να αφήσετε περιθώρια για πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Είναι ίσως η γρίπη, αλλά ακόμα κι αν είναι coronavirus, δεν υπάρχει καμία θεραπεία, κανένα εμβόλιο, καμία θεραπεία και τίποτα το νοσοκομείο δεν μπορεί να κάνει για μέτριες περιπτώσεις. Έτσι σώστε τα κρεβάτια για όσους χρειάζονται οξυγόνο και αναπνευστήρες.

6. Αντιμετωπίστε κάθε επιφάνεια ως μολυσμένη.

Πλύνετε συχνά τα χέρια σας. Ελαχιστοποιήστε την επαφή με το πρόσωπό σας. Αντικαταστήστε τις χειραψίες με εξογκώματα. Αντιμετωπίστε το τηλέφωνό σας ως μολυσμένο συνεχώς, σκουπίστε το με απολυμαντικά μαντηλάκια και κρατήστε το από το κρεβάτι σας. Πιέστε τις πόρτες ανοιχτές με τα πόδια σας, τραβήξτε τις πόρτες ανοιχτές με ένα σκούπισμα, ειδικό αντικείμενο ή το πίσω μέρος του χεριού σας. Σιγουρευτείτε τα παιδάκια σας με φιλιά (μοιράζεστε όλα τα μικρόβια σας ούτως ή άλλως), αλλά κρατήστε έξω τα μικρόβια έξω. Ορισμένα από αυτά τα πράγματα θα γίνουν φυσικά, και ίσως η γρίπη του επόμενου έτους δεν θα είναι τόσο σοβαρή με την καλύτερη υγιεινή.

7. Εάν είμαστε υπερβολικά επιφυλακτικοί, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε την εκθετική ανάπτυξή του σε χαμηλότερο εκθέτη, δίνοντας στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης την ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε ένα βραδύτερο ποσοστό σοβαρών περιπτώσεων. Ναι, είστε υγιείς και δεν θα αρρωστήσετε. Ναι, ίσως ο καθένας που γνωρίζετε τελικά θα εκτεθεί στον ιό. Αλλά είναι όλα σχετικά με το ποσοστό των λοιμώξεων. Εάν επιβραδύνουμε αυτό το ρυθμό, τα νοσοκομεία μας δεν θα συγκλονιστούν και η θνησιμότητα θα παραμείνει χαμηλότερη από ό, τι αλλιώς.

8. Ναι ο ζεστός καιρός θα βοηθήσει να επιβραδυνθεί η εξάπλωση των ιικών σωματιδίων, με περισσότερη κυκλοφορία αέρα, περισσότερο χρόνο που δαπανάται σε εξωτερικούς χώρους, περισσότερο ηλιακό φως και υπεριώδη ακτινοβολία που μετουσιώνουν τον ιό. Ας ελπίσουμε ότι, από την επόμενη εποχή του κοροναϊού, θα έχουμε πιο έμφυτη ανοσία, ίσως εμβόλιο, και τελικά θα είναι απλώς ένας άλλος «γρίπης». Αλλά οι επόμενες εβδομάδες είναι ζωτικής σημασίας, γι ‘αυτό το αντιμετωπίζετε σαν μια πανδημία, για να αποφύγετε πραγματικά να ζήσετε ένα.

9. Αναβάλετε, ακυρώστε ότιδήποτε μπορεί να σας εκθέσει στον ιιό.

Μια αυτοεπιβαλλόμενη ταξιδιωτική απαγόρευση είναι στην πραγματικότητα αρκετά αποτελεσματική.

10. Πάνω απ ‘όλα, υποστηρίξτε τη βασική επιστήμη, εμπιστευθείτε τις συμβουλές των ειδικών και εκτιμήστε τις εκπληκτικές προόδους της ιατρικής επιστήμης και της ανίχνευσης. Θα εξετάζαμε δεκάδες εκατομμύρια θανάτους χωρίς αυτό, με όλους μας να αναρωτιόμαστε γιατί οι θεοί είναι τόσο θυμωμένοι.

Αν έχετε προσβληθεί από τον ιιό δηλώστε το στα κοινωνικά σας δίκτυα (πολλοί το έχουν ήδη κάνει και μπράβο τους) ούτως ώστε άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί σας να εξεταστούν, γιατί εσείς δεν μπορείτε να θυμηθείτε όλους που ήρθατε σε επαφή τις τελευταίες μέρες.

Και τέλος μην πανικοβάλλεστε, αλλά ούτε και να τον υποτιμάτε. Λειτουργήστε λογικά, ελαχιστοποιήστε την εξάπλωση για να προστατέψετε τους άλλους, να απολαύσετε χρόνο με τους αγαπημένους σας και να ενεργήσετε σαν να είναι μια πανδημία.

Ο ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟΤΕΡΟΣ ΥΙΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΙΟ ΝΑ ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΣΑΝ ΣΥΝΑΧΙ


Την ώρα που οι επιστήμονες προσπαθούν να εμποδίσουν μια ενδεχόμενη πανδημία κορωνοϊού, έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους, ότι υπάρχουν και χειρότερα.

Ένας πιο φονικός ιός που ενδεχόμενη εξάπλωσή του θα απειλήσει την ανθρωπότητα. Ο ιός της ευλογιάς… Η ευλογιά πιστεύεται ότι άρχισε να προσβάλλει τον άνθρωπο περίπου το 10.000 π.Χ

Θεωρείται υπεύθυνη για την κατάρρευση του πολιτισμού των Ίνκας καθώς και την αποδυνάμωση της αυτοκρατορίας των Αζτέκων, καθώς και για το θάνατο ενός πολύ μεγάλου αριθμού ιθαγενών της βόρειας Αμερικής.

Υπολογίζεται ότι κατά το 18ο αιώνα προκαλούσε το θάνατο σε περίπου 400.000 Ευρωπαίους ετησίως, ενώ κατά τη διάρκεια του 20ου σκότωσε 300-500 εκατομμύρια ανθρώπους. Δεν είναι τόσο μακρινή η εποχή που η ευλογιά παρέμενε μια «δολοφονική μηχανή».

Έξι χρόνια αφότου ο άνθρωπος ταξίδεψε στο φεγγάρι και δύο πριν πατήσει το πόδι του στη σελήνη, ο ιός εξακολουθούσε να «θερίζει», λόγω της πολύ εύκολης μετάδοσης του. Το 1967 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολόγιζε ότι εκείνη τη χρονιά 15 εκατομμύρια άνθρωποι προσβλήθηκαν από την ασθένεια και 2 εκατομμύρια εξ’ αυτών πέθαναν.

Για αυτό και η εξάλειψη του ιού θεωρείται ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα – ίσως το σπουδαιότερο – επίτευγμα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Μολονότι φάρμακο για θεραπεία δεν είχε βρεθεί έως τότε κάτι που συνέβη μόλις το 2018, ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε το 1980 την πλήρη εκρίζωση του ιού, ύστερα από μια σειρά επιτυχημένων προγραμμάτων εμβολιασμού. Το τελευταίο κρούσμα καταγράφηκε το 1977 στη Σομαλία. Δεν ήταν η θεραπεία το «αντίδοτο», αλλά η θωράκιση του οργανισμού μέσω της πρόληψης, δηλαδή του εμβολιασμού.

Τα μόνα δείγματα ζωντανού ιού της ευλογιάς που υπάρχουν σήμερα, βρίσκονται σε δυο ειδικά εργαστήρια, ένα στις ΗΠΑ και ένα στη Ρωσία. Το 2000 ο ΠΟΥ ζήτησε να καταστραφούν, ωστόσο δύο χρόνια αργότερα αποφάσισε να τα διατηρήσει για ερευνητικούς σκοπούς, καθώς και για την περίπτωση που ξεσπάσει μια μελλοντική επιδημία. Το debate για το τι θα έπρεπε να είχε συμβεί παραμένει ανοιχτό έως και σήμερα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι τα δείγματα θα έπρεπε να είχαν καταστραφεί για λόγους ασφαλείας.

Αυτή τη φορά πάντως το ανθρώπινο γένος δεν θα είναι απροετοίμαστο, σε περίπτωση που μια τρομοκρατική οργάνωση ή ένα κακόβουλο καθεστώς εξαπολύσει ξανά στη φύση την ευλογιά με τη μορφή βιολογικού όπλου. Στα μέσα του 2017 το Κογκρέσο των ΗΠΑ απαίτησε την παρασκευή ενός φαρμάκου που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έναν τέτοιο κίνδυνο και τον Ιούλιο του 2018 η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε άδεια για την κυκλοφορία του (αντιβιοτικού TROXX).

Η ευλογιά δεν είναι μόνο ο μοναδικός ιός του ανθρώπου που εξαλείφθηκε πλήρως, αλλά και ο μοναδικός για τον οποίο κατασκευάστηκε φάρμακο μετά την εξαφάνιση του. Τώρα, αν αυτό το φάρμακο είναι και αποτελεσματικό, καλό θα είναι να μην χρειαστεί να το μάθει ποτέ η ανθρωπότητα…

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ Κοροναϊού

Συμπτώματα

Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά. Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό 2019–nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως:

 • Καταρροή
 • Πονόλαιμο
 • Πυρετό
 • Βήχα

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως:

 • Πνευμονία
 • Δυσκολία στην αναπνοή

Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ AMY WINEHOUSE

Η Amy Winehouse, λίγες ώρες πριν το θάνατό της, τον Ιούλιο του 2011, από δηλητηρίαση λόγω αλκοόλ, είχε κάνει μια σοκαριστική εξομολόγηση στη γιατρό της Κριστίνα Ρόμετ.

Αποκάλυψε ότι η Winehouse λάμβανε ένα συνταγογραφημένο φάρμακο, που ονομάζεται Librium και το οποίο θα τη βοηθούσε να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα στέρησης από το αλκοόλ. Ωστόσο, παρά την αδυναμία της, η διάσημη τραγουδίστρια είχε αρνηθεί οποιαδήποτε ψυχολογική υποστήριξη και η Ρομέτ τόνισε στο δικαστήριο πως φοβόταν ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τη δημιουργικότητά της.

Περιγράφοντας τη συμπεριφορά της Winehouse το βράδυ πριν πεθάνει, η Ρομέτ είπε ότι η τραγουδίστρια έδειχνε «ήρεμη και κάπως ενοχική» και ότι ήταν λίγο «χαμένη» αλλά «ικανή να συνομιλήσει με κάποιον άλλον».

Πρόσθεσε επίσης, ότι η τραγουδίστρια ομολόγησε ότι άρχισε να πίνει ξανά στις 20 Ιουλίου -τρεις ημέρες πριν τον θάνατό της. Όταν την ρώτησε εάν θα το έριχνε πάλι στο ποτό, η τραγουδίστρια τής απάντησε: «Δεν ξέρω». 

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο, το αίμα της τραγουδίστριας περιείχε 416 mg αλκοόλ ανά 100 ml –πολύ πάνω από τα 360 mg που θεωρούνται θανατηφόρα. Οι αστυνομικοί βρήκαν επίσης τρία άδεια μπουκάλια βότκας στο σπίτι της.

Το νεκρό σώμα της τραγουδίστριας βρήκε ο σωματοφύλακάς της, Άντριου Μόρις, που είπε ότι η τραγουδίστρια πέρασε το τελευταίο της βράδυ στην κρεβατοκάμαρά της, παρακολουθώντας τηλεόραση και ακούγοντας μουσική. Πήγε να την τσεκάρει την επόμενη ημέρα στις 3 μ.μ. και ανακάλυψε ότι δεν ανέπνεε και δεν είχε σφυγμούς.

40 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΤΡΕΥΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

– Γιατί μας κάνουν καλύτερους άντρες

– Ξέρουν να συγχωρούν τα λάθη μας.

– Για τον τρόπο που λειτουργεί το μυαλό τους. Μπορεί, συχνά πυκνά, να μας εξοργίζει. Αλλά, στο τέλος της ημέρας και αν είμαστε απολύτως ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, αποδεικνύει ότι αποτελούν όντως μια πιο εξελιγμένη εκδοχή του ανθρώπινου είδους

– Ξέρουν να αγαπάνε. Πραγματικά, βαθιά, με αυτοθυσία και πραγματική ουσία.

– Για την πρώτη φορά που κάνουμε σεξ μαζί τους. Είναι μια αποκάλυψη. Μας κάνει να καταλαβαίνουμε ποιος είναι ο πραγματικός λόγος ύπαρξής μας

– Γιατί ο τρόπος που φερόμαστε στις γυναίκες καθορίζει το πόσο άντρες είμαστε.

– Γιατί “γυναίκες τριγύρω πολλές, πάρα πολλές, αλλά ποτέ ποτέ δεν είναι αρκετές…”

– Γιατί για την αρπαγή γυναίκας έχει αρχίσει πόλεμος. Για την αρπαγή άντρα;

– Γιατί απέναντί τους βγάζουμε τον πραγματικό μας εαυτό.

– Γιατί μια γυναίκα πάντα ξέρει τον τρόπο να σε ηρεμεί.

– Γιατί μια γυναίκα ομορφαίνει κάθε κατάσταση. Αν έχεις πάει στρατό, καταλαβαίνεις.

– Γιατί ό,τι κι αν κάνουμε, το κάνουμε για τα μάτια μιας γυναίκας.

– Γιατί είναι πάντα καθαρές και μοσχομυρίζουν. Όσες βέβαια.

– Γιατί όταν κάνουν νάζια δεν μπορείς να τους πεις όχι.

– Γιατί έχουν τον τρόπο να σε πείσουν για το οτιδήποτε.

– Γιατί μας γεννούν, μας καθορίζουν, μας ωριμάζουν.

– Γιατί δεν έχουν δεύτερο κεφάλι για να σκεφτούν με αυτό.

– Γιατί το να κλαις για μια γυναίκα είναι που σε κάνει άντρα.

– Γιατί όταν θέλουμε να αποτυπώσουμε την ομορφιά με εικόνες, χρησιμοποιούμε γυναικείες μορφές.

– Γιατί όταν μπαίνει μια όμορφη γυναίκα στο χώρο, όλοι σωπαίνουν και τα πάντα λειτουργούν σε slow motion.

– Γιατί αν κυβερνούσαν πάντα γυναίκες, δεν θα είχε γίνει ούτε ένας πόλεμος εκτός και αν λεγόντουσαν όλες Τανσούν Τσιλέρ.

– Γιατί η μόνη αμαρτία που δεν συγχωρεί ο θεός είναι να αρνηθείς το κρεβάτι σου σε μια γυναίκα.

– Γιατί δεν τελειώνουν τα τραγούδια με τίτλο ένα γυναικείο όνομα.

– Γιατί το βλέμμα της όταν σε βλέπει καλοντυμένο και όμορφο είναι ολυμπιακό μετάλλιο και Champions League μαζί.

– Γιατί η καλύτερη μπάλα που παίξαμε στο σχολείο είναι όταν εκείνη ήταν στην κερκίδα και μας χάζευε με τις φίλες της.

– Γιατί είναι όμορφες. Γιατί είναι ό,τι τελειότερα σχεδιασμένο σε αυτόν τον κόσμο.

– Γιατί κανείς δεν σε κάνει να νιώθεις τόσο ευχάριστα αφελής.

– Γιατί μας κάνουν πατεράδες.

– Γιατί τίποτα στον κόσμο δεν έχει την ικανότητα να μας εκνευρίσει τόσο ολικά όσο αυτές.

– Για την μία έξτρα ανάσα που μας δίνουν.

– Γιατί έπρεπε να γνωρίσεις πολλές γυναίκες στη ζωή σου για να καταλάβεις τι άνδρας είσαι.

– Γιατί το άρωμα μιας γυναίκας χαράζεται στη μνήμη πιο δυνατά κι από του αγαπημένου σου φαγητό.

– Για όσα τράβηξαν επί σειρά αιώνων από τη βαρβαρώδη αγένειά μας.

– Γιατί η τόλμη είναι ίδιον μιας γυναίκας περισσότερο απ’ ό,τι είναι ενός άνδρα.

– Για το πώς συσπάται το σώμα τους στο όταν….

– Για τους πολλαπλούς ρόλους που αναλαμβάνουν στη ζωή τους, την ώρα που εμείς παλεύουμε με έναν.

– Γιατί είναι εκεί. Είναι πάντα εκεί.

– Για όλες τις χαζορομαντικές κινήσεις που μας ‘ανάγκασαν’ να κάνουμε από έρωτα για εκείνες.

– Για όλους τους στίχους που γράφτηκαν και μελοποιήθηκαν για λογαριασμό τους.

– Για τα πρώτα ανυπόμονα φιλιά, για τις πρώτες άγουρες αγκαλιές.

– Γιατί δεν φοβούνται να κλάψουν.

– Γιατί έχουν μάθει να ξεπερνάνε ηλίθιες προκαταλήψεις όπως ότι δεν ξέρουν να οδηγάνε.

– Για την τραγουδάρα που είπε ο Έλβις Κοστέλο για πάρτυ τους…το “SHE” by Charles Aznavour

ΤΙ ΔΕΝ ΜΑΘΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ

Όπως πίστευε ο Επίκουρος, ο άνθρωπος είναι κάτι μεγάλο και πολύτιμο. Την ευτυχία, τη μακαριότητα, την έχει μέσα του, φτάνει να παραμερίσει όσα τον ενοχλούν και του κάνουν κόλαση τη ζωή. Οι αρχαίοι πρόγονοι μας προτού μιλήσουν σκεφτόντουσαν δυό φορές με αποτέλεσμα λόγια τους σοφά να μην μας γίνοντε μαθήματα!

Κάνε τα πάντα με αγάπη!

Ζούμε με συναισθήματα, όχι με τις ώρες στο ηλιακό ρολόι. Θα έπρεπε να μετράμε το χρόνο με τους χτύπους της καρδιάς… Αριστοτέλης

– Η αγάπη είναι η αιτία ενότητας όλων των πραγμάτων… Αριστοτέλης

Αγκάλιασε τις προκλήσεις και μάθε από αυτές

Όπως λέει και το αρχαίο γνωμικό: «Ζήσε το σήμερα και ξέχασε το παρελθόν». Οι προκλήσεις είναι πάντα μια ευκαιρία για κάτι καινούριο. Ακόμη και το ΟΧΙ μπορεί να γίνει μια νέα για να κινηθούμε σε μια νέα κατεύθυνση. Το μεγαλύτερο εμπόδιο στη ζωή μας είναι ο εαυτός μας.

«Οι μικρές ευκαιρίες είναι συχνά η αρχή μεγάλων έργων»… Δημοσθένης

– Πίστεψε στον εαυτό σου, άκουσε τον και μην παίρνεις πολύ σοβαρά αυτά που σου λένε οι άλλοι. Κανείς δεν γνωρίζει τον εαυτό σου καλύτερα από εσένα τον ίδιο. Και κανείς τα παιδιά σου. Θα συναντήσεις πολλούς ανθρώπους που δεν θα μοιραστούν τις ίδιες ιδέες, τις ίδιες απόψεις και το ίδιο όραμα με εσένα, όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών. Θα υπάρξουν πολλοί που θα σου δώσουν δωρεάν συμβουλές για το πώς θα πρέπει να είναι η ζωή σου ως μητέρα ή πατέρας. Άκουσε τους χωρίς να τους κρίνεις και ακολούθησε αυτό που σου λέει η καρδιά σου

«Εκείνος που ξέρει να ακούει επωφελείται ακόμη κι από εκείνους που μιλούν άσχημα»…Πλούταρχος

«Μάθε να είσαι σιωπηλός, άφησε το μυαλό ήσυχο να ακούσει και ν’ απορροφήσει»…Πυθαγόρας

– Ονειρέψου αυτά που θέλεις, και όχι αυτά που δεν θέλεις. Είναι σημαντικό να ονειρευόμαστε, να κάνουμε μεγάλα όνειρα και να μην σταματήσουμε ποτέ να ονειρευόμαστε.

«Μην ξοδεύεις αυτό που έχεις επιθυμώντας αυτό που δεν έχεις. Θυμήσου ότι αυτό που έχεις τώρα, είναι κάτι απ’ όλα αυτά που κάποτε ονειρεύτηκες να αποκτήσεις» …Επίκουρος

– Ποτέ μην τα παρατάς και ποτέ μη χάνεις την πίστη σου

Αντικατέστησε τον φόβο με την ελπίδα. Η ταπεινοφροσύνη, ή αγάπη και η πίστη, μπορούν να κάνουν θαύματα. Και όλα θα συμβούν την κατάλληλη στιγμή και την κατάλληλη εποχή.

«Δεν υπάρχει τίποτα «μεγάλο» που δημιουργείται ξαφνικά…Ένα τσαμπί σταφύλια χρειάζεται χρόνο να ανθίσει, να καρποφορήσει και να…ωριμάσει»… Επίκτητος

Πάντα να σκέφτεσαι και να «νιώθεις» θετικά

Η θετική σκέψη είναι δημιούργημα των αρχαίων Ελλήνων. Εστιάστε πάντα στο παρόν και στους λόγους για τους οποίους χαίρεστε! Απομακρύνετε από τη ζωή σας τους αρνητικούς ανθρώπους και φροντίστε πάντα να περιβάλλεστε από ανθρώπους με θετική ενέργεια. Και όπως λένε και οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι:

«Η ιατρική είναι συνυφασμένη με την ουσία του νου»… Ιπποκράτης

«Η ευτυχία εξαρτάται από τον εαυτό μας»… Αριστοτέλης

– Ψάξε μέσα σου τις απαντήσεις Πάντα η σκέψη και η ενδοσκόπηση μας βοηθάει να βρούμε τη σωστή λύση, όταν νιώθουμε μπερδεμένοι «Αυτό που μπορούμε να επιτύχουμε εσωτερικά θα αλλάξει την εξωτερική πραγματικότητα.»…Πλούταρχος

– Οι δύσκολες καταστάσεις είναι που μας κάνουν πιο θαρραλέους «Το θάρρος μας δε φαίνεται στις καθημερινές μας χαρούμενες σχέσεις, αλλά στις προκλήσεις της ζωής και τις αντιξοότητες»…Επίκουρος

– Μην αντιστέκεσαι στο πεπρωμένο σου «Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από το πεπρωμένο του» Πλάτων «Στον καθένα υπάρχουν τρεις αρετές: Η σύνεση, η δύναμη και η καλή τύχη» …Ίων ο Χίος

– Δες τα λάθη σου θετικά και σαν εμπειρίες που θα κινούνται προς την κατεύθυνση των ονείρων σου. «Αυτός που κάνει τα περισσότερα κάνει τα περισσότερα λάθη» …Ευριπίδης

Πηγή: imommy.gr

ΜΗΠΩΣ Ο ΚΟΡΟΝΑΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΙΟΣ ΤΩΝ ΜΜΕ

Η εποχική γρίπη σκοτώνει 291.000 έως 646.000 άτομα παγκοσμίως κάθε χρόνο, σύμφωνα με μια νέα εκτίμηση που είναι υψηλότερη από την προηγούμενη με 500.000 θανάτους ετησίως.

Τα νέα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α. και άλλων ομάδων δημοσιεύτηκαν στις 13 Δεκεμβρίου στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Οι ενημερωμένοι αριθμοί, οι οποίοι δεν περιλαμβάνουν θανάτους κατά τη διάρκεια πανδημιών γρίπης, βασίζονται σε πιο πρόσφατα δεδομένα από μια μεγαλύτερη και πιο διαφοροποιημένη ομάδα χωρών από την προηγούμενη εκτίμηση, ανέφερε το CDC.

Τα στοιχεία προέρχονται από 33 χώρες που είχαν το 57% του παγκόσμιου πληθυσμού και είχαν εποχιακό αριθμό γρίπης για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια μεταξύ 1999 και 2015. Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιήθηκαν για να υπολογιστεί ο αριθμός των αναπνευστικών θανάτων που σχετίζονται με τη γρίπη σε 185 χώρες παγκοσμίως.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος του συνδεόμενου με τη γρίπη θανάτου ήταν υψηλότερος στις φτωχότερες περιοχές του κόσμου και στους ηλικιωμένους.

Αυτά τα ευρήματα μας υπενθυμίζουν τη σοβαρότητα της γρίπης και ότι η πρόληψη της γρίπης πρέπει να είναι πραγματικά μια παγκόσμια προτεραιότητα, δήλωσε ο συνάδελφος της μελέτης, Δρ. Joe Bresee, βοηθός διευθυντής για την παγκόσμια υγεία στην CDC’s Influenza Division.

ΟΛΗ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΑΙΟ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΤΑΞΗ

Καταρχήν πως κάποιος μπορεί να κολλήσει τον υιό;

Πώς εξαπλώνεται ο κοροναϊός
Επειδή πρόκειται για μια νέα ασθένεια, δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς εξαπλώνεται ο κοροναϊός από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Παρόμοιοι ιοί εξαπλώνονται σε σταγονίδια βήχα.

Είναι πολύ απίθανο ότι ο κοροναϊός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω συσκευασιών από τις πληγείσες χώρες ή μέσω τροφίμων.

Πώς να αποφύγετε τη σύλληψη ή τη διάδοση μικροβίων
Δεν υπάρχει επί του παρόντος κανένα εμβόλιο για τον κοροναϊό, αλλά υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να σταματήσετε τα μικρόβια, όπως η διάδοση του κοροναϊού, όπως να καλύψετε το στόμα και τη μύτη σας με έναν ιστό ή το μανίκι σας (όχι τα χέρια σας) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε

Πλύνετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό – χρησιμοποιήστε γέλη απολυμαντικού χεριού αν δεν υπάρχουν σαπούνια και νερό

Προσπαθήστε να αποφύγετε τη στενή επαφή με άτομα που δεν είναι καλά

Μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας εάν τα χέρια σας δεν είναι καθαρά

Εάν ήσασταν στην Κίνα ή σε άλλες καθορισμένες περιοχές τις τελευταίες 14 ημέρες, ακολουθήστε τις συμβουλές σε αυτή τη σελίδα για επιστροφή ταξιδιωτών.

Τα κύρια συμπτώματα του κοροναϊού είναι:

– βήχας
– υψηλή θερμοκρασία
– δυσκολία στην αναπνοή

Γενικές συμβουλές της ΕΕ:

Όσοι έχουν ταξιδέψει στην επαρχία Wuhan ή Hubei στην Κίνα τις τελευταίες 14 ημέρες (ακόμα κι αν δεν έχουν συμπτώματα) ή σε άλλες περιοχές της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του Μακάο και του Χονγκ Κονγκ, τις τελευταίες 14 ημέρες και έχουν βήχα, υψηλή θερμοκρασία ή δύσπνοια (ακόμα και αν είναι ήπια), στην Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν, τη Σιγκαπούρη, τη Δημοκρατία της Κορέας ή τη Μαλαισία τις τελευταίες 14 ημέρες και έχουν βήχα, υψηλή θερμοκρασία ή δύσπνοια (ακόμα και αν είναι ήπια) σε στενή επαφή με κάποιον με επιβεβαιωμένο κορωναϊό
Μην πηγαίνετε σε ιατρική χειρουργική, φαρμακείο ή νοσοκομείο. Καλέστε 112, παραμείνετε κλεισμένοι και αποφύγετε την στενή επαφή με άλλους ανθρώπους.

Πώς να απομονώσετε τον εαυτό σας εάν θα μπορούσατε να έχετε coronavirus
Αν υπάρχει πιθανότητα να έχετε coronavirus, ίσως σας ζητηθεί να απομονώσετε τον εαυτό σας.

Αυτό σημαίνει ότι για έως και 14 ημέρες πρέπει:

– Να μείνετε καραντίνα στο σπίτι δεν πηγαίνετε στη δουλειά, στο σχολείο ή στους δημόσιους χώρους
– Μην χρησιμοποιήσετε τη δημόσια συγκοινωνία ή τα ταξί
– Ζητήστε από τους φίλους, τα μέλη της οικογένειάς σας ή τις υπηρεσίες παράδοσης να πραγματοποιήσουν δουλειές για εσάς

– Προσπαθήστε να αποφύγετε τους επισκέπτες στο σπίτι σας
– Ενώ ο κίνδυνος για εμάς εδώ είναι χαμηλός, αυτά τα βήματα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της πιθανής εξάπλωσης της λοίμωξης.

Θεραπεία για κοροναϊό
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον κοροναϊό.

Προσωρινά η θεραπεία στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ενώ το σώμα σας καταπολεμά τη λοίμωξη.

ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΒΡΥΚΟΛΑΚΕΣ

«Μετά από μια ώρα μαζί της ένιωσα εξαντλημένος χωρίς ενέργεια. Μιλούσε μόνο για τον εαυτό της, βρισκόταν σε υστερία. Λες και οι άλλοι δεν έχουν προβλήματα».

Οι φίλοι βρικόλακες δεν θέλουν να σας βλάψουν. Θέλουν την φιλία σας και θέλουν να την διατηρήσουν. Επομένως επιδιώκουν συνεχώς να αποσπάσουν την προσοχή σας για να τους ακούτε. Ψάχνουν επιβεβαίωση. Επίσης δεν μπορούν να διαχειριστούν τα προβλήματα τους. Πνίγονται!

Όταν όμως εγκαταλείπετε συστηματικά τις ανάγκες σας και την προσωπική σας ευχαρίστηση και την ηρεμία σας προς όφελος κάποιου άλλου πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε. Είστε φίλος και όχι ο ψυχολόγος τους!

Ποιό είναι το ιδανικό θύμα;
Ανθρώποι που έχουν ενσυναίσθηση , είναι δοτικοί, ενδιαφέρονται για τους άλλους και είναι στοργικοί.

Άρα πρεπει να είμαστε επιφυλακτικοί με όλους για να αποφύγουμε να μας ρουφήξουν την ενέργεια μας;

Φυσικά όχι! Δεν πρέπει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να βοηθήσουμε κανέναν. Να δίνουμε αλλά πρέπει να προστατεύουμε και τον εαυτό μας και να ξέρουμε τα όρια μας.

Τί κάνω όταν ο βρυκόλακας φίλος/φίλη ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή;

1. Περιορίζω τον χρόνο μαζί του/της (πχ όχι περισσότερο από 1.5 ώρα),
2. Τον/ την βλέπω πιο αραιά (πχ μια φορά τον μήνα),
3. Περιορίζω τα μηνύματα και τηλεφωνήματα χωρίς πολύ μπλα μπλα
4. Λέω ´ΟΧΙ’
5. Εκφράζω ανοικτά την ανάγκη μου να περνώ ευχάριστα πχ μετά από μια δύσκολη μέρα στην δουλειά
6. Αν συναντηθείς μαζί του και νιώθεις ότι σε εξαντλεί η συνομιλία φύγε αμέσως
7. Στην περιπτωση που εκφρασες τις ανάγκες σου επανελημμένα και δεν καταλαμβαίνουν φύγε και μην ξαναεπιστρέψεις. Ίσως συμμορφωθούν ίσως και όχι.

Έμεις είμαστε υπεύθυνοι να βάζουμε όρια στους άλλους και αν τα ξεπεράσουν να τους τα ξαναβάλουμε. Μην νιώθεις τύψεις. Η ψυχική μας ηρεμία είναι σημαντική και η ζωή είναι σύντομη!

πηγή: Χάρης Βασιλειάδης – ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής

ΤΙ ΑΚΟΝΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ

Τα λεγόμενα παιχνίδια «εκπαίδευσης» του μυαλού δεν παρέχουν τελικά τα οφέλη που πιστεύαμε, όπως αποκαλύπτει μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Υγείας του Εγκεφάλου (GCBH).

Αντιθέτως, προτείνουν διάφορα χόμπι που αφυπνίζουν ποικιλοτρόπως το πνεύμα ώστε να εξασφαλίσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας σε μεγάλη ηλικία. Μάλιστα, όσο πιο νέος αρχίζει κανείς να κάνει ένα τέτοιο χόμπι τόσο περισσότερο θα ωφεληθεί αργότερα.

Αν κάποιος παίζει ένα παιχνίδι που “εκπαιδεύει” το μυαλό μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις του στο συγκεκριμένο παιχνίδι, ωστόσο η βελτίωση αυτή δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε βελτίωση των καθημερινών νοητικών ικανοτήτων.

Μερικές από τις δραστηριότητες που προτείνουν οι ειδικοί στην έκθεσή τους είναι οι εξής:

– Τάι Τσι

– Μαθήματα φωτογραφίας

– Eκμάθηση ξένων γλωσσών

– Κηπουρική

– Eκμάθηση μουσικού οργάνου

– Πλέξιμο

– Mαγειρική

– Εκμάθηση νέων τεχνολογιών

– Δημιουργική γραφή

– Kαλλιτεχνικά πρότζεκτ

– Eθελοντισμός

Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί συνιστούν να αναζητούμε δραστηριότητες και χόμπι που «δοκιμάζουν» τον τρόπο που σκεφτόμαστε και που προωθούν την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Είναι πολλές οι δραστηριότητες που μπορούμε να ξεκινήσουμε σήμερα και που έχουν οφέλη για τον εγκέφαλο, αρκεί να είναι κάτι καινούριο για εμάς και να απαιτούν τη συγκέντρωση και την προσοχή μας. Μάλιστα, μπορεί να είναι δραστηριότητες που κάνουμε καθημερινά, όπως το να παίζουμε με τα παιδιά, φίλους ή εγγόνια μας, να ασχολούμαστε με τον κήπο ή να παίζουμε χαρτιά.

Ποτέ δεν είναι αργά για να μάθουμε κάτι καινούριο, το κεντρικό μήνυμα της έκθεσης είναι ότι δεν πρέπει να περιμένουμε να περάσουν τα χρόνια για να αρχίσουμε να ασχολούμαστε με την υγεία του εγκεφάλου μας».

Η ΣΤΗΜΕΝΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΧΑΡΒΑΡΝΤ ΠΟΥ ΑΘΩΩΝΑΝ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΩΣ ΒΛΑΒΕΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ.

Τη χρηματοδότησαν βιομήχανοι της ζάχαρης και άλλαξε την διατροφική πολιτική παγκοσμίως…

Τη δεκαετία του ’60, το «Κέντρο Ερευνών για τη Ζάχαρη» χρηματοδότησε ανεπίσημα τρεις επιστήμονες του Χάρβαρντ προκειμένου να διεξάγουν μία μελέτη για τη σχέση της ζάχαρης με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα αποτελέσματα της έρευνας επηρέασαν σημαντικά τις επίσημες κρατικές διατροφικές οδηγίες των ΗΠΑ για δεκαετίες.

Ωστόσο, 50 χρόνια αργότερα αποδείχθηκε ότι ήταν μεθοδευμένα. Την μελέτη προσυπέγραφαν τρεις επιφανείς επιστήμονες του Χάρβαρντ. Δύο από αυτούς αργότερα ανέλαβαν σημαντικές θέσεις στον τομέα της υγείας και της διατροφής. Ο Μαρκ Χέγκστεντ για χρόνια θήτευσε ως διευθυντής του τμήματος διατροφής του υπουργείου Γεωργίας και ο Φρέντρικ Στέαρ έγινε πρύτανης της σχολής διαιτολογίας του Χάρβαρντ.

Το 1964 ένας οργανισμός με την ονομασία «Κέντρο Ερευνών για τη Ζάχαρη» τους πλησίασε, προτείνοντάς τους να διεξάγουν μία μελέτη για τις αιτίες των καρδιαγγειακών νοσημάτων και τη συσχέτισή τους με την ζάχαρη και τα λιπαρά στη διατροφή. Μάλιστα, προσέφεραν στον καθένα 6.500 δολάρια, που σε σημερινά χρήματα θα άγγιζαν τις 50.000 αν και η αξία του χρήματος τότε ήταν υψηλότερη.

Οι επιστήμονες δέχθηκαν και η έρευνά τους τελικά δημοσιεύτηκε το 1967. Την εποχή εκείνη, οι φωνές που έκαναν λόγο για τη συσχέτιση των διατροφικών συνηθειών με τις καρδιοπάθειες ακούγονταν όλο και δυνατότερα. Η επιστημονική κοινότητα ήταν διχασμένη. Από τη μία ήταν εκείνοι που επισήμαιναν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα συνδέονταν άμεσα με τα καρδιακά νοσήματα. Από την άλλη, αυτοί που προέτασσαν τον κίνδυνο των κορεσμένων λιπαρών.

Και οι δύο θεωρίες είχαν εξίσου ένθερμους υποστηρικτές. Η ζαχαροβιομηχανία είχε αρχίσει να πανικοβάλλεται. Έτσι, οι οδηγίες που δόθηκαν στους επιστήμονες του Χάρβαρντ ήταν σαφείς. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους έπρεπε να διαψεύσουν ρητά τα αντίστοιχες μελέτες των ερευνητών που δαιμονοποιούσαν τη ζάχαρη. «Γνωρίζουμε καλά τι ακριβώς είναι αυτό που σας ενδιαφέρει και θα το φέρουμε εις πέρας», έγραφε ο Μαρκ Χέγκστεντ σε ιδιωτικές συνομιλίες του με τον επικεφαλής του «Κέντρου Ερευνών για τη Ζάχαρη», που ήρθαν στο φως δεκαετίες αργότερα.

Η επικοινωνία των επιστημόνων με τους χρηματοδότες τους συνεχιζόταν ακατάπαυστα καθ όλη την πορεία των μελετών. Οι εκπρόσωποι της ζαχαροβιομηχανίας εξέταζαν τα προσχέδια που τους έστελναν και αν ήταν στην κατεύθυνση που επιθυμούσαν, τους έστελναν την έγκριση να συνεχίσουν.

Μόλις η διατριβή ολοκληρώθηκε, δημοσιεύτηκε στο «New England Journal of Medicine», ένα έντυπο μεγάλου κύρους στον ιατρικό χώρο. Μέχρι το 1984, η πολιτική του συγκεκριμένου περιοδικού ήταν να μην κοινοποιεί τις πηγές χρηματοδότησης των ερευνών που φιλοξενούσε στις σελίδες του. Έτσι, κανείς δεν υποψιάστηκε τους έγκριτους καθηγητές του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας.

Η έρευνά τους, στην ουσία αποσιωπούσε πλήρως τις αρνητικές επιπτώσεις της ζάχαρης, ενώ παράλληλα υπερτόνιζε τη βλαβερότητα των λιπαρών, θέτοντάς τα ως μοναδικό υπαίτιο των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Μακροχρόνια, η μελέτη πέτυχε τον σκοπό της. Μάλιστα, ξεπέρασε τις προσδοκίες των μεγαλοβιομηχάνων του κλάδου των ζαχαρούχων που τη χρηματοδότησαν.

Πολύ σύντομα, η διαμάχη μεταξύ των πολέμιων της ζάχαρης και των λιπαρών «κόπασε», με τους δεύτερους να κερδίζουν κατά κράτος. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησε μία ανεξέλεγκτη προώθηση των διατροφών low-fat (χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά), ενώ «δαιμονοποιήθηκαν» ακόμα και τροφές όπως το αβοκάντο και το ελαιόλαδο, που περιέχουν τα λεγόμενα «καλά λιπαρά».

Το εμπόριο κατακλύστηκε με αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα. Γιαούρτια που διαφημίζονταν ως υγιεινά υπό το πρίσμα του «0% λιπαρά», μπορεί ταυτόχρονα να περιείχαν τη διπλάσια ποσότητα ζάχαρης από ένα πλήρες γιαούρτι. Η αγορά κατακλύστηκε από προϊόντα χαμηλών σε λιπαρά. Flickr Τελικά, η διαπλοκή και η δολοπλοκία αποκαλύφθηκε πενήντα χρόνια αργότερα.

Το 2016 η New York Times κοινοποίησε μία πολυετή έρευνα που διενεργήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, η οποία έφερνε στο φως την παρασκηνιακή χρηματοδότηση μελετών από κολοσσούς στην παραγωγή ζαχαρούχων προϊόντων. Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα ήταν η μελέτη του 1967 από τους τρεις καθηγητές του Χάρβαρντ.

Τα πορίσματά τους επηρέασαν καθοριστικά την αμερικανική και παγκόσμια διατροφική κουλτούρα, κατευθύνοντας όλους τους τομείς της, από την διαφήμιση ως τη χορήγηση ιατρικών και διαιτολογικών συμβουλών.

Ωστόσο, κανείς από τους επιστήμονες δεν βρισκόταν πια εν ζωή για να απαντήσει στις κατηγορίες.

ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ

Η Νότια Κορέα θέσπισε ένα νόμο που απαγόρευε στα παιδιά να παίζουν βιντεοπαιχνίδια online από τα μεσάνυχτα μέχρι τις έξι το πρωί. Το μέτρο αυτό λήφθηκε προκειμένου να αποτραπεί η εξάρτηση από τα συγκεκριμένα παιχνίδια.

Στο Κάπρι απαγορεύονται οι σαγιονάρες επειδή κάνουν φασαρία.

Η απέχθεια της Βόρειας Κορέας για την Αμερική είναι γνωστή και η χώρα αποφάσισε να απαγορεύσει τα τζιν επειδή το μπλε χρώμα είναι συνδεδεμένο με τις ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη απαγόρευση ισχύει μόνο για τα μπλε τζιν κι όχι για τα μαύρα.

Τα κίτρινα ρούχα…απαγορεύθηκαν στη Μαλαισία το 2011 επειδή η κυβέρνηση είχε έρθει σε σύγκρουση με μια ομάδα ακτιβιστών που διαδήλωναν για τους εκλογικούς νόμους

Ο χορός…Η γνωστή για τη νυχτερινή της ζωή αλλά η χώρα απαγορεύει το χορό στα κλαμπ μετά τα μεσάνυχτα. Ο νόμος θεσπίστηκε το 1948 αλλά η χώρα σχεδιάζει να άρει την απαγόρευση λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.

Το φτύσιμο…Για να αποτρέψει την εξάπλωση της γρίπης των χοίρων, η Coulaines, μια πόλη στη Γαλλία απαγόρευσε το φτύσιμο το 2009.

Η Γαλλία απαγόρευσε την κέτσαπ από το 2011 από τα σχολεία και τις καφετέριες των κολλεγίων επειδή η κατάχρηση της συγκεκριμένης σάλτσας καταστρέφει τη γεύση της γαλλικής παραδοσιακής κουζίνας και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Η Σιγκαπούρη απαγορεύει την πώληση και την εισαγωγή τσίχλας, κάτι που σημαίνει ότι οι ντόπιοι δεν μπορούν να βρουν πουθενά τσίχλες. Γίνονται βέβαια και εξαιρέσεις για ιατρικούς λόγους, σε άτομα που πρέπει να μασούν τσίχλα. Η απαγόρευση ξεκίνησε το 1992 και ισχύει μέχρι σήμερα.

Όσοι κινούνται στην Autobahn στη Γερμανία δεν επιτρέπεται να μένουν από βενζίνη. Αυτό που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα ότι δεν μπορεί κάποιος να βγει από το αυτοκίνητό του για να φέρει βενζίνη γιατί οι πεζοί απαγορεύονται επίσης δια νόμου στην Autobahn.

Στη Βικτώρια, μία από τις πολυπληθέστερες πολιτείες της Αυστραλίας, το να αλλάζεις λάμπα είναι παράνομο εκτός κι εάν είσαι ηλεκτρολόγος με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Ταινίες με ταξίδια στο χρόνο…Παρόλο που τα ταξίδια στο χρόνο δεν είναι δυνατά, η ιδέα έκανε θραύση στην Κινεζική τηλεόραση, γεγονός που δεν άρεσε στις αρχές και αποφάσισαν να απαγορεύσουν τις εκπομπές με παρόμοιο περιεχόμενο θεωρώντάς το ασέβεια προς την ιστορία. Η απαγόρευση εφαρμόστηκε το 2011 και ισχύει ακόμη. (Φωτο) Σκηνή από το «Back to The Future».

Το Scrabble…Τη δεκαετία του ’80 ο Ρουμάνος ηγέτης Nicolae Ceausescu αποφάσισε ότι τα παιχνίδια τύπου Scrabble ήταν ανατρεπτικά και κακά κι έτσι απαγορεύτηκαν. Έκτοτε η απαγόρευση έπαψε να ισχύει και σε όλη τη χώρα διοργανώνονται τουρνουά.

Γιασεμί…Από την επανάσταση του 2010 στην Τυνησία η οποία έγινε γνωστή ως η Επανάσταση του Γιασεμιού, οι Κινεζικές αρχές απαγόρευσαν το συγκεκριμένο λουλούδι στη χώρα επειδή φοβήθηκαν πως θα δημιουργούσε πάλι αναταραχές.

Στη βρετανία δεν επιτρέπεται σε κανέναν να πεθάνει στο Κοινοβούλιο καθώς όποιος πεθαίνει εκεί δικαιούται να κηδευθεί δημοσία δαπάνη. Ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε ως ο πλέον παράλογος στη Βρετανία σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2008.

Η μετενσάρκωση…Όσο παράξενο κι ακούγεται, η Κίνα έχει απαγορεύσει τη μετενσάρκωση χωρίς την άδεια της κυβέρνησης, Η κίνηση αυτή εμπίπτει στα πλαίσια των «μέτρων για τη μετενσάρκωση για τους εν ζωή Βούδες στον Θιβετιανό Βουδισμό» και μόνο τα βουδιστικά μοναστήρια έχουν δικαίωμα να κάνουν αίτηση για τη σχετική άδεια. Η απαγόρευση ξεκίνησε το 2007 και ισχύει μέχρι σήμερα

ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟ 1920 ΚΑΙ 101 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Έχουν περάσει 101 χρόνια, από τότε που γεννήθηκε πραγματικά η ραδιοφωνία.

Πολύ πιο πρίν Το 1887, ο Γερμανός Heinrich Hertz (Χάινριχ Χερτζ), απέδειξε πρώτος τη φυσική ύπαρξη των ραδιοκυμάτων. To 1895 o ιταλός Gulielmo Marconi (Γκουλιέλμο Μαρκόνι), έφερε σε πέρας παρόμοια πειράματα και το 1896 έκανε πρώτος επίδειξη ραδιοφωνικής επικοινωνίας από την οροφή των κεντρικών γραφείων των Γενικών Ταχυδρομείων στο Λονδίνο, προς την πεδιάδα του Salsbury (Σάλσμπερι) στη νοτιοδυτική Αγγλία, μια απόσταση 2km. H πιο συναρπαστική επίδειξή του ήταν το 1901 όταν απέδειξε ότι μπορούσαν να σταλούν ραδιοφωνικά μηνύματα επάνω από τον Ατλαντικό, μεταξή Corwale και Newfoundland (Κορνουάλης και Νιουφάουντλαντ), μια απόσταση 3200 km περίπου.

Το πρώτο αμερικάνικο ραδιοφωνικό πρόγραμμα μεταδόθηκε από τον πειραματικό ραδιοφωνικό σταθμό του Reginald A. Fessenden (Ρέτζιναλτ Φέσσεντεν) στο Brand Rock της Μασσαχουσέττης, την παραμονή των Χριστουγένων του 1906. Το πρόγραμμα περιείχε μουσική από πλάκες φωνογράφου, σόλο βιολιού και ομιλία του ιδρυτή του. Πολλοί επίσης πειραματικοί σταθμοί άρχισαν να λειτουργούν όταν οι αναγκαίοι περιορισμοί, που υπήρχαν για τη χρήση διάφορων μηκών κύματος για πολεμικούς σκοπούς, άρθηκαν κατά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μερικοί θεωρούν ότι η γέννηση της σύγχρονης ραδιοφωνίας έγινε το βράδυ της 2ας Νοεμβρίου του 1920, όταν ο σταθμός KDKA βγήκε στον αέρα ανακοινώνοντας τη νίκη των προεδρικών εκλογών από τον Harding, αντίπαλο του Cox. Οκτώ ραδιοφωνικοί σταθμοί είχαν τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 1921 και ένα χρόνο αργότερα υπήρχαν ήδη 564, προκαλώντας κάποια συμφόρηση στα ραδιοφωνικά προγράμματα.

Στην Αγγλία, η πρώτη επιτυχημένη εκπομπή φωνής έγινε το 1919. Μέχρι το 1921 είχαν εκδοθεί 150 άδειες ερασιτεχνικής εκπομπής ενώ το ίδιο έτος ο ίδιος ο Μαρκόνι άρχισε μεταδόσεις από τον Οίκο Marconi στο Λονδίνο, χρησιμοποιώντας το διακριτικό σήμα κλήσεως 2LO, που έγινε πολύ γρήγορα γνωστό. Μέσα σε λίγους μήνες το Βρετανικό Ταχυδρομείο κάλεσε σε συνάντηση τους κατασκευαστές της τότε αναπτυσσόμενης βιομηχανίας και επήλθε συμφωνία για το ξεκίνημα ενός συστήματος ραδιοφωνίας στη Βρετανία, που θα περιελάμβανε μόνο μια εταιρία, την Βρετανική Εταιρία Ραδιοφωνίας (British Broadcasting Corporation, το γνωστό BBC) και η οποία κατέχοντας το κυβερνητικό μονοπώλιο, άρχισε το 1922, με τρεις σταθμούς, μεταδόσεις στις μεγαλύτερες πόλεις, του Λονδίνου, του Μπέρμιγχαμ και του Μάντσεστερ, ενώ γρήγορα άνοιξε και άλλους επαρχιακούς σταθμούς. Τοπικές εμπορικές εκπομπές δεν επετράπηκαν παρά μονό το 1970, (παρότι το μονοπώλιο έσπασε με την ίδρυση της Ανεξάρτητης Αρχής Τηλεόρασης το 1954).

Στην Ευρώπη οι τακτικές εκπομπές άρχισαν το 1919 στη Χάγη της Ολανδίας το 1919. Πειραματικοί σταθμοί βγήκαν στον αέρα στη Δανία το 1921 και το Κρατικό Σύστημα Ραδιοφωνίας (State Broadvasting System) ξεκίνησε το 1925. Ραδιοφωνικές εκπομπές ξεκίνησαν στο Μόντρεαλ το 1920, στο Παρίσι το 1921 και στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας το 1923, ενώ ο κατάλογος των χωρών που διέθεταν ραδιοφωνία μάκρυνε γρήγορα. Η Ινδία, η Βομβάη και η Καλκούτα διέθεταν σταθμούς το 1927.

Ο αριθμός των ραδιοφωνικών σταθμών αυξήθηκε σε όλο τον κόσμο από 600 περίπου κατά το τέλος του 1925, σε 1300 το 1935, ενώ υπήρχαν τουλάχιστο 10.000 σταθμοί στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Παρά τις ατέλειες των πρώτων εκπομπών, τις μεγάλες δυσχέρειες στη λήψη του σήματος και τα οχληρά παράσιτα, ο αριθμός των ληπτών μεγάλωνε μέρα με τη μέρα καταπληκτικά και άρχισε να εμφανίζεται μια μορφή «ραδιοφωνικής επιδημίας», όπως χαρακτηριστικά ονομάστηκε η μανία που έπιασε τον κόσμο.

Στην ταχύτητατη εξάπλωση συνέβαλε και ο ραδιοερασιτεχνισμός, καθώς και οι διάφορες ραδιοηλεκτρικές εταιρίες, που για να αυξήσουν την κατανάλωση των προϊόντων τους, ίδρυσαν, με δικά τους έξοδα, ραδιοφωνικούς σταθμούς, που εξέπεμπαν προγράμματα κανονικά. Με υποστήριξη των εταιριών αυτών παράλληλα εκδόθηκαν πλήθος εκλαϊκευτικά περιοδικά, στα οποία δίνονταν και οδηγίες για τον τρόπο συναρμολόγησης δεκτών με εξαρτήματα, που διατίθεντο σε πολύ χαμηλές τιμές.

Όπως είχε προβλεφθεί, η συμφόρηση και η επικάλυψη των μηκών κύματος που ήταν σε χρήση, λόγω της ραγδαίας αύξησης των ραδιοφωνικών σταθμών, έγινε γρήγορα ένα σοβαρό πρόβλημα. Οι πρώτες διεθνείς συμφωνίες, που περιελάμβαναν ένα μεγάλο αριθμό κρατών, έγιναν το 1932 από τη Διεθνή Ενωση Τηλεπικοινωνιών, που δημιουργήθηκε γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό.

Κατά τις δεκαετίες του 1940 και 1950, διαπιστώθηκε η τεράστια σημασία που έχει όχι μόνο για την ψυχαγωγία των λαϊκών μαζών αλλά και για την άνοδο της πολιτιστικής τους στάθμης. Το στοιχείο αυτό μάλιστα έγινε αιτία να ενδιαφερθούν οι υπεύθυνες κυβερνήσεις των διαφόρων κρατών για τη συστηματική οργάνωση της ραδιοφωνίας.

Η ισχυρή επιρροή που μπορεί να ασκήσει το ραδιόφωνο στη φαντασία των ακροατών αποδείχτηκε ευρέως το βράδυ της 30ης Οκτωβρίου του 1938. Η ραδιοφωνική εκπομπή “The Mercury Theatre on the Air” μια ωριαίας διάρκειας θεατρική σειρά υπό την παραγωγή και τη διεύθυνση του Orson Welles. Τη νύχτα των Αγίων Πάντων, το πρόγραμμα περιείχε μια δραματοποίηση του “Πολέμου των Κόσμων”, του H.G. Wells, σχετικά με την κατάκτηση της Γης από τους Αρειανούς. Η παρουσίαση ήταν τόσο ρεαλιστική, ώστε, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι επρόκειτο μόνο για ένα θεατρικό έργο, εκατομμύρια ακροατές πανικοβλήθηκαν μπροστά στην ιδέα τρομακτικών τεράτων και καιόμενων πόλεων.


Το ραδιόφωνο είναι ένα μαγικό μέσο επικοινωνίας! Επί σειρά δεκαετιών μπόρεσε να μεταφέρει συναισθήματα και να ταξιδέψει ακροατές με μουσικές, ιστορίες, φωνές και πάσης φύσης εκπομπές!

Είναι το μέσο που ψυχαγωγεί, ενημερώνει, σου κρατά συντροφιά στο αυτοκίνητο, στο γυμναστήριο, στις χαρές και τις λύπες! Είναι το εργαλείο που θα σου μάθει επιτυχίες, θα σε ενημερώσει για τα μουσικά δρώμενα, για τις καθημερινές πολιτικές εξελίξεις, το μέσο που θα σε πάει γήπεδο ή που θα σου χαρίσει αναμνήσεις με την επιλογή ενός αγαπημένου classic κομματιού που άκουγες στην εφηβεία σου!

Σήμερα η τεχνολογία και η ανάπτυξη διέκοψαν κάθε τι αυθεντικό που είχε η σχέση με τη βελόνα ή τη κεραία των FM! Την αμεσότητα, τον αυθεντικό ρομαντισμό, τις υπέροχες φωνές, τον αψεγάδιαστο λόγο, την προσωπική σχέση ακροατή και παραγωγού. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που ακόμη το κρατάνε ρομαντικό.

Σήμερα κυριαρχεί το radio software, οι επιμελημένες λίστες με επαναλαμβανόμενες επιτυχίες κατά ριπάς ανά ημέρα, τα κοινότυπα jingles όπου όλα τα ραδιόφωνα είναι #1 στη πόλη και το άχρωμο στυλ σταθμών και το κέφι στο τσακίρ «ντέρτι».

Στα FM χάθηκε η μπάλα, διότι με γνώμονα την ακροαματικότητα χάθηκε η ποιότητα! Που είναι τα ραδιόφωνα που κουβαλούσαν χιλιάδες ακροατές στην έδρα τους για να γνωρίσουν τους παραγωγούς; Που σε μάθαιναν μουσικές γνώσεις σαν ζωντανή εγκυκλοπαίδεια, σου ετοίμαζαν αφιερώματα και σε έκαναν να ανακαλύψεις μουσικές από όλα τα χαρτογραφημένα μήκη και πλάτη της δισκογραφίας; Απλά εξαφανίστηκαν στον βωμό της μέτρησης, των δημοσίων σχέσεων και φυσικά της μικρής και ολοένα μικρότερης διαφημιστικής πίτας που διατηρεί εν ζωή πολλές συχνότητες.

Η ποιότητα ή η εξειδίκευση πέρασε πλέον στο ιντερνετικό και social media-(κό) ραδιόφωνο μαζί με τον ρομαντισμό αναπόφεκτα! Στο web radio βρίσκουμε πλέον τους άλλοτε ρομαντικούς του ραδιοφώνου που συνεχίζουν να ζουν με τον ψαγμένο ήχο, μεταδίδουν πραγματικά φανταστικές μουσικές και παρασύρουν ακροατές τόσο στην Live όσο και στην on – demand στόχευση και ακρόαση εκπομπών!

Σε αριθμούς να πούμε ότι σήμερα στην ΕΕ λειτουργούν περίπου 5017 επιχειρήσεις ραδιοφωνικοί σταθμοί, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, (στατιστική υπηρεσία της ΕΕ), 300 λιγότεροι από ό,τι το 2016. Το 2017, οι ραδιοφωνικές επιχειρήσεις δημιούργησαν 2,652 δισ. Ευρώ, ενώ σημείωσαν κύκλο εργασιών 5,192 δισ. Ευρώ.

Μεταξύ των Kρατών Mελών της ΕΕ, ο αριθμός των επιχειρήσεων ραδιοφωνικής μετάδοσης ποικίλει σημαντικά. Οι περισσότερες τέτοιες επιχειρήσεις καταγράφονται στην

Ισπανία με 963,

Ιταλία με 720,

Ελλάδα 622

Ουγγαρία 310

Πορτογαλία 293

Λουξεμβούργο 6,

Εσθονία 10,

Σλοβακία 16,

Λιθουανία 23

και στην Κύπρο 37.

Οι υψηλότερες αναλογίες ραδιοσταθμών κατά αναλογία πλυθησμού καταγράφηκαν στη Σλοβενία με 76 ραδιοφωνικές επιχειρήσεις ανά εκατομμύριο κατοίκους, ακολουθούμενες από την Ελλάδα 58, την Κύπρο 43, την Κροατία 38, την Ουγγαρία 32 και την Πορτογαλία 28.

Σέ πλήρη ισορροπία της κλίμακας βρίσκονται Γερμανία, Πολωνία και Σλοβακία με 3 ραδιοφωνικές επιχειρήσεις ανά εκατομμύριο κατοίκους.

ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΤΕ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΠΑΘΟΣ

Μιας και διανύουμε τον μήνα του έρωτα να θυμηθούμε το μέγα ερώτημα που λέει: “είναι έρωτας ή πάθος αυτό που βιώνω”. Είναι δύσκολο όχι όμως αδύνατο να διαχωρίσεις τον έρωτα από το πάθος.

Ο ενθουσιασμός και το πάθος πολλές φορές μπορεί να ξεγελάσουν. Το πάθος είναι η έντονη σεξουαλική επιθυμία για κάποιον και μπορούμε να το καταλάβουμε άν παρατηρήσουμε κάποια από τα σημάδια του.

Το πάθος, συνδέεται απόλυτα με το σεξ. Σε μία ερωτική σχέση, είτε πιο χαλαρή, είτε σοβαρή, το σεξ είναι βασικότατο στοιχείο. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση είναι το πιο βασικό και ίσως το μόνο που σας δένει. Αν η σχέση σας στηρίζεται μόνο στο σεξ, αν δεν βγαίνετε συχνά έξω και δεν κάνετε πράγματα μαζί, αν το τηλέφωνό σου δεν χτυπάει συχνά, τότε έχουμε να κάνουμε με πάθος, όχι με έρωτα.

Τα συναισθήματα που κάνουν παρέα με το πάθος, είναι παροδικά. Γι’ αυτό και ο ενθουσιασμός είναι ένα συναίσθημα στην αρχή έντονο, που κάποιες φορές αδυνατείς να ελέγξεις και εν συνεχεία ξεθωριάζει, ξεφουσκώνει, μέχρι που τελικά εξαφανίζεται. Μπορεί στην αρχή να είσαι full για κάποιον, αλλά γρήγορα βαριέσαι, ξενερώνεις και έχεις ανάγκη να δεις και άλλον.

Η οικειότητα είναι μια λέξη άγνωστη. Επικοινωνείτε; Νιώθεις άνετα δίπλα του άλλου; Αν όχι, τότε η σχέση σας βασίζεται απλά στο σεξ.

Σας θυμίζει κάτι από κανονική σχέση. Δεν υπάρχει αυτή η τρυφερότητα και η φροντίδα που περιμένεις να πάρεις. Για να ήταν ερωτευμένος μαζί σου θα ήταν και τρυφερός, θα έδειχνε κάθε στιγμή ότι τον ενδιαφέρεις και ότι σε σκέφτεται.

Όταν είναι απλά πάθος κι ενθουσιασμός, επικεντρώνεσαι περισσότερο στην εξωτερική εμφάνιση και σε εκείνα που ο άλλος θέλει να σου δείξει. Όταν όμως υπάρχει έρωτας, το πρώτο πράγμα που σε ενδιαφέρει είναι η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του και μετά όλα τα υπόλοιπα.

Ο έρωτας προκύπτει ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που έχουν αφιερώσει ουσιαστικό χρόνο ο ένας στον άλλον. Ο έρωτας έρχεται σιγά σιγά. Αν από το δεύτερο ρεντεβού πήγες στο σπίτι του άλλου, πριν καλά καλά τον γνωρίσεις και προτού κι εκείνος καταλάβει το χαρακτήρα σου, μάλλον δεν υπάρχουν και πολλές πιθανότητες για κάτι περισσότερο. Συνεπώς αυτό που σας κρατάει είναι το πάθος.

Όταν κάτι μέσα σου σου λέει ότι μαζί δεν έχετε μέλλον, ότι δεν είναι εκείνος ο άνθρωπος που θέλεις να έχεις δίπλα σου και που είναι ικανός να εκπληρώσει τις προσδοκίες που έχεις από τον άνθρωπό σου. Αν ήταν έρωτας, δεν θα μπορούσες να σκεφτείς τόσο καθαρά. Απλά σου αρέσει. 

ΟΙ 5 ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟ-ΙΟΥ

Καθώς ο φόβος για τη μετάδοση του κοροναϊού (2019-nCoV) εξαπλώνεται, το ίδιο συμβαίνει και με την παραπληροφόρηση και τα fake news. Ακούσαμε ότι η κυκλοφορία του κοροναϊού ήταν «προσχεδιασμένη», ή έγινε ατύχημα σε κάποιο μικροβιολογικό εργαστήριο στα βάθη της Κίνας, ή ακόμη ότι ο ιός διοχετεύθηκε στην Κίνα στο πλαίσιο μιας «στρατηγικής ενός ασύμμετρου οικονομικού, εμπορικού και χρηματιστικού πολέμου.

Ο ιός εντοπίστηκε στην επαρχία Wuhan της Κίνας αλλά βρέθηκαν κρούσματα σε περισσότερες από 18 χώρες στον κόσμο. Οι υπάλληλοι της δημόσιας υγείας γνωρίζουν κάποια βασικά στοιχεία για τον κοροναϊό και προσπαθούν να καταπολεμήσουν τους μύθους που διαρρέουν στο διαδίκτυο.

Γι αυτό μαζέψαμε τους 5 πιο διαδεδομένου μύθους που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο σχετικά με τον κοροναϊό και διασταυρώσαμε τι ισχύει και τι όχι.

1ος Μύθος: Ο κοροναϊός μπορεί να θεραπευθεί με την κατανάλωση σκόρδου

Η αλήθεια: Υπάρχουν ψευδείς πληροφορίες ότι το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του κορωναϊού. Η οξεία αναπνευστική νόσος 2019 nCov δεν είναι ίωση, είναι ιογενής και δεν έχει βρεθεί προς το παρόν καμία θεραπεία. Το σκόρδο είναι μια υγιεινή τροφή που μπορεί να έχει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κατανάλωση σκόρδου έχει προστατευτικές ιδιότητες  από το 2019-nCoV.

2ος Μύθος: Μπορεί να κολλήσεις κοροναϊό από το ταχυδρομείο

Η αλήθεια: Ορισμένοι καταναλωτές ανησυχούν ότι τα ασιατικά προϊόντα που έχουν παραγγείλει μέσω Διαδικτύου ενδέχεται να είναι μολυσμένα από κοροναϊό. Ωστόσο, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Γενικά, λόγω της κακής επιβίωσης αυτών των κοροναϊών σε επιφάνειες, υπάρχει πολύ χαμηλός κίνδυνος εξάπλωσης από προϊόντα ή συσκευασίες που αποστέλλονται σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη μετάδοση του 2019-nCoV μέσω των εισαγόμενων προϊόντων και δεν έχουν υπάρξει περιπτώσεις 2019-nCoV που να συνδέονται με εισαγόμενα προϊόντα.

3ος Μύθος: O κορονοϊός προσβάλλει μόνον τους ηλικιωμένους

Η αλήθεια: Ο νέος κορονοϊός 2019-nCoV μπορεί να μολύνει ανθρώπους όλων των ηλικιών. Απλώς, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με προβλήματα υγείας φαίνεται να είναι πιο ευάλωτοι στο να αρρωστήσουν βαριά από αυτόν. Υποκείμενα νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο βαριάς νόσου είναι: το άσθμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Γι’ αυτό τον λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας από τον ιό. Απαραίτητη είναι η καλή υγιεινή των χεριών (συχνό και καλό πλύσιμο με σαπούνι και νερό) και η καλή αναπνευστική υγιεινή.

4ος Μύθος.  Ο κοροναϊός συνδέεται με την μπύρα… Corona

Η αλήθεια: Οι αναζητήσεις στο Διαδίκτυο με τη φράση «Coronavirus beer» έχουν αυξηθεί και εμφανίζονται ως breakout term σύμφωνα με τα Google Trends. Δεν είναι σαφές εάν οι χρήστες του Διαδικτύου πιστεύουν ότι η κατανάλωση μπύρας Corona μπορεί να βοηθήσει στην πρόκληση ή τη θεραπεία της νόσου!

5ος Μύθος: Ο κορονοϊός 2019-nCov μεταδίδεται από τα κατοικίδια ζώα

Η αλήθεια: Το γεγονός ότι ο νέος κορονοϊός 2019-nCoV ξεκίνησε (πιθανότατα) από άγρια ζώα, δεν σημαίνει ότι μεταδίδεται σε όλο το ζωικό βασίλειο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως μπορεί να μολύνει ζώα συντροφιάς όπως γάτες και σκύλους. Ωστόσο είναι καλή ιδέα να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής. Φρόντισε να πλένεις καλά τα χέρια σου με ζεστό σαπούνι και νερό όταν χαϊδεύεις το ζωάκι σου. Με αυτό τον τρόπο θα προστατευθείς από κοινά βακτήρια που μπορεί να περάσουν από τα κατοικίδια στον άνθρωπο.

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Η ΣΤΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΜΑΣ

1. Μου αρέσει να σε βλέπω να χαμογελάς.
2. Χρειάζομαι τη βοήθειά σου.
3. Πήρες σπουδαία απόφαση.
4. Ευχαριστώ που μου το είπες.
5. Είμαι περήφανη για σένα.
6. Μου αρέσει να περνάμε χρόνο μαζί.
7. Μου αρέσουν οι φίλοι σου.
8. Ποια ήταν η αγαπημένη στιγμή της ημέρας σου;
9. Θες να κάνουμε κάτι οι δυο μας;
10. Ποια είναι η γνώμη σου;
11. Πιστεύω σε σένα.
14. Μου αρέσει να σε βλέπω να αθλείσαι.
15. Θα τα καταφέρεις, το ξέρω.
16. Σου έχω μια έκπληξη!
17. Εσύ πώς το βλέπεις; Εξήγησέ μου τη δική σου πλευρά.
18. Χαίρομαι που σε βλέπω χαρούμενο!
19. Δεν τρέχει τίποτα, όλοι κάνουμε λάθη.
20. Έφτιαξα το αγαπημένο σου φαγητό!
21. Έκανες σπουδαία δουλειά. Πρέπει να είσαι περήφανος για τον εαυτό σου.
22. Το αξίζεις.
23. Καταπληκτική ιδέα!
24. Σε ευχαριστώ που με βοηθάς.
25. Με κάνεις και γελάω.
26. Δεν παίζεσαι!
27. Σε εμπιστεύομαι.
28. Είσαι σπουδαίος.
29. Μπορείς να μου λες τα πάντα.
30. Θα είμαι πάντα δίπλα σου.
31. Πώς μπορώ να σε βοηθήσω;
32. Μου έλειψες.
33. Για πες μου περισσότερα…
34. Σε όλους μας έχει συμβεί.
35. Δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους.
36. Η γνώμη σου είναι σημαντική. Να τη λες!
37. Δεν είναι κακό να λες όχι.
40. Τι σου λέει το ένστικτό σου;
41. Τι σου λέει το σώμα σου;
42. Σε ευχαριστώ.
43. Πιστεύω ότι μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο.
44. Σε ακούω. Σε προσέχω.
45. Θες να το συζητήσουμε;
46. Είναι δική σου απόφαση.
47. Συγνώμη. Δεν έπρεπε να αντιδράσω έτσι.
48. Τι μπορώ να κάνω για να γίνω καλύτερος για σένα;
49. Σε αγαπώ.
50. Θα σε αγαπώ ό,τι κι αν γίνει.

Τα λόγια μας έχουν δύναμη. Ας επιλέξουμε προσεκτικά τι λέμε και ας αναπτύξουμε μια υπέροχη σχέση με τα πιο υπέροχα πλάσματα της ζωής μας.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΟΜΟΦΟΒΙΑΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΕΛΒΕΤΟΙ

Οι Ελβετοί ενέκριναν με ευρεία πλειοψηφία τον νόμο που απαγορεύει τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό των προσώπων, παρά τις αντιρρήσεις που εξέφραζαν τα συντηρητικά κόμματα της χώρας.

Ο νέος νόμος κατά της ομοφοβίας διευρύνει την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία που απαγορεύει τις διακρίσεις και την πρόκληση φυλετικού ή θρησκευτικού μίσους, συμπεριλαμβάνοντας και την απαγόρευση διακρίσεων λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Με βάση τον νέο νόμο, τα εστιατόρια, ξενοδοχεία, οι επιχειρήσεις μεταφορών, οι κινηματογράφοι και άλλοι χώροι ψυχαγωγίας δεν επιτρέπεται να αρνηθούν την πρόσβαση σε ένα πρόσωπο λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού του. Σε μια τέτοια περίπτωση προβλέπονται ποινές από πρόστιμα μέχρι και φυλάκιση τριών ετών στους παραβάτες.

Στην κοινότητα των ΛΟΑΔ, ορισμένοι φοβούνταν ότι η χορήγηση ειδικής προστασίας θα στιγματίσει περισσότερο τους ομοφυλόφιλους και τους διεμφυλικούς. «Αγωνίζομαι για να γίνει αποδεκτός ο σεξουαλικός προσανατολισμός μου. Όμως για εμένα αυτό δεν σημαίνει ότι ζητώ ειδικά δικαιώματα», είπε χαρακτηριστικά ο Μίχαελ Φράουχιγκερ, ο συμπρόεδρος της επιτροπής «Όχι στα ειδικά δικαιώματα».

ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ Ο ΟΡΟΣ “white collars”, άσπρα κολλάρα?

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έκφραση καινούργια, της τελευταίας δεκαετίας, αλλά καθιερωμένη πλέον και λεξικογραφημένη.

Αρχικά προέκυψε οι αμερικανικές εκφράσεις blue collar, μπλε γιακάς, και blue-collar worker, που είναι ο εργάτης, ο βιομηχανικός εργάτης, που κάνει δουλειά σε μεγάλο βαθμό χειρωνακτική. Μπορεί να είναι ανειδίκευτος, μπορεί να είναι ειδικευμένος και να βγάζει καλά λεφτά, πάντως λερώνει τα χέρια του. Πρόκειται για έκφραση που εμφανίστηκε πρώτη φορά στις ΗΠΑ στη δεκαετία του 1920, από τα τζιν πουκάμισα που φορούσαν οι εργάτες.

Λίγα χρόνια αργότερα, εμφανίστηκε ένας άλλος όρος, ο white-collar worker είναι ο εργαζόμενος του γραφείου, που κάνει δουλειά «πνευματική» με την ευρεία έννοια του όρου, δουλειά γραφείου, ακόμα κι αν δουλεύει σε βιομηχανία βρίσκεται μακριά από τη μουτζούρα της γραμμής παραγωγής, και φοράει κουστούμι.

Λίγο αργότερα, έχουμε τον όρο white-collar crime, που όμως δεν είναι κάθε έγκλημα που διαπράττεται από εργαζόμενο γραφείου. Είναι, σύμφωνα με τον ορισμό του κοινωνιολόγου Edwin Sutherland, που εισηγήθηκε τον όρο το 1939 (και έγραψε και βιβλίο το 1949), «έγκλημα που διαπράττεται από ευυπόληπτο άτομο υψηλής κοινωνικής θέσης μέσα στο πλαίσιο της εργασίας του». Υπόψη ότι πρόκειται για μη βιαιο έγκλημα, συνήθως οικονομικής υφής.

Ο όρος white-collar crime μπορεί να γεννήθηκε το 1949 αλλά πήρε διεθνή διάσταση προς το τέλος του προηγούμενου αιώνα με τα απανωτά οικονομικά σκάνδαλα.

Ο white-collar worker ή σκέτο white collar είχε μεταφραστεί στα ελληνικά, από παλιά, χαρτογιακάς, κάπως ειρωνικά. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν μπορείς να πεις «εγκλήματα των χαρτογιακάδων» διότι ο χαρτογιακάς είναι συνήθως ο χαμηλόβαθμος και χαμηλόμισθος υπάλληλος γραφείου, ενώ τα εγκλήματα αυτά συνήθως διαπράττονται από ανώτερα ή ανώτατα διευθυντικά στελέχη, ακόμα και πολιτικούς, υπουργούς, διευθυντές οργανισμών ή εταιρειών.

Σε δημοσιογραφικά κείμενα εμφανίστηκαν κατά καιρούς διάφορες αποδόσεις όπως: εγκλήματα του άσπρου/λευκού κολάρου, εγκλήματα λευκού περιλαιμίου, εγκλήματα των λευκών γιακάδων, εγκλήματα των γραβατωμένων ή οικονομικά εγκλήματα, οικονομικά εγκλήματα στελεχών, διευθυντικά οικονομικά εγκλήματα.

Επειδή το οικονομικό έγκλημα είναι, καταρχήν τουλάχιστο, μη βίαιο και επειδή διαπράττεται από άτομα με υψηλή κοινωνική θέση, πολλοί έχουν την τάση να θεωρούν πως δεν είναι έγκλημα ή να το αντιμετωπίζουν ελαφρότερα απ’ ό,τι πχ τα αδικήματα ενός μικροπαραβάτη, ενός μικροκακοποιού, παρόλο που οι συνέπειες των «εγκλημάτων των γραβατωμένων» συνήθως είναι απείρως επαχθέστερες για το κοινωνικό σύνολο απ’ ό,τι το έγκλημα του μικροκακοποιού. Έλεγε βεβαια ο Μπρεχτ πως μεγαλύτερο έγκλημα απ’ το να ληστέψεις τράπεζα είναι να ιδρύσεις τράπεζα, αλλά αυτός ήταν κομμουνιστής. Ή, όπως είχε πει μια γυναίκα του λαού για έναν διακεκριμένο ληστή, «Δεν είχε σπουδάσει κι έτσι αναγκαζόταν να κλέβει με τα χέρια».

Υπάρχει όμως κι ένα άλλο άσπρο κολάρο, που συνήθως εμφανίζεται εκτός γραφείου. Κολάρο λέγεται και ο αφρός που σχηματίζεται όταν σερβίρουμε μπίρα σε ποτήρι. Υπάρχουν αρκετοί που προτιμούν τη μπίρα τους χωρίς κολάρο, αλλά δεν ξέρω αν θα έφταναν στο σημείο να χαρακτηρίσουν «έγκλημα άσπρου κολάρου» το να τους σερβίρεις τη μπίρα με αφρό!

ΤΕΛΙΚΑ Ο ΠΕΡΙΒΟΗΤΟΣ ΙΟΣ ΛΕΓΕΤΑΙ “ΚΟΡΩΝΟ-ΙΟΣ” Ή “ΚΟΡΩΝΑ-ΙΟΣ”?

Τα νέα από την Κίνα είναι ανησυχητικά, καθώς ο αριθμός των νεκρών από την νέα ασθένεια αυξάνεται και τα κρούσματα αρχίζουν να εξαπλώνονται σε όλο το κόσμο.

Το αγγλικό όνομα είναι Coronavirus. Λέγεται έτσι επειδή, αν τους κοιτάξουμε στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, φαίνονται σαν να εχουν ένα είδος στεφάνης ή στέμματος. Αυτό το corona του αγγλικού όρου είναι παρμένο από τα λατινικά όπου προφέρεται corona, δηλαδή το στέμμα, αυτό που εμείς λέμε κορόνα.

Δεν το μεταφράσαμε στα ελληνικά «στεμματοϊό» οπότε, το λέμε «κορονοϊός» ή «κοροναϊός» και μας βασανίζει το δίλημμα στο πιο είναι το σωστό.

Εφόσον η λέξη είναι σύνθετη από το «κορόνα» και το «ιός» ο τύπος «κορονοϊός» φαίνεται η αναμενόμενη έκφραση.

Καταρχάς, η χρήση του συνδετικού -ο- δεν είναι απαράβατος κανόνας. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε πρώτο συνθετικό σε α- που διατηρείται μετά τη συνθεση. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση η αγορά, που δίνει «αγοραφοβία», «αγοραπωλησία» και «αγορανομία».

Όμως έχουμε κι άλλα παραδείγματα, π.χ. από την αγγελία τον αγγελιαφόρο, που είναι επίσης αρχαία λέξη.

Προκειμένου για τους ιούς, το a συνήθως διατηρείται όπως:

arenavirus = αρεναϊός (στα αγγλικά υπάρχει και arenovirus)
human papillomavirus = ιός ανθρώπινων θηλωμάτων, παπιλομαϊός ανθρώπου
papovavirus = παποβαϊός
picornavirus = πικορναϊός
togavirus = τογκαϊός

Κακά τα ψέματα, όμως, η επιρροή του coronavirus, του αγγλικού τύπου, είναι δυσκολομάχητη. Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι οι ειδικοί θα είχαν υιοθετήσει τον τύπο «κορονοϊός», στα ειδικά συγγράμματα αλλά και στα ιατρικά λεξικά επικρατούσε ο τύπος «κοροναϊός» ήδη από τη δεκαετία του 1990, τότε που ο ιός ήταν γνωστός μόνο σε ελάχιστους.

Το 2014 που είχαμε την προηγούμενη εμφάνιση επιδημίας με κορονοϊό, το παγκόσμιο ιατρικό λεξικό υιοθέτησε τον τύπο «κοροναϊός» και μαζί του οι περισσότεροι δημοσιογράφοι. Τότε πέρασε ο όρος από το γκέτο των ειδικών στο ευρύτερο κοινό, οπότε σήμερα αν δούμε στο google υπερτερεί σαφως ο τύπος «κορονΑϊός».

Εν κατακλείδι όπως και να το πούμε λάθος δεν είναι!!!

ΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ Η ΜΟΥΣΙΚΗ

“Χωρίς τη μουσική, αυτός ο κόσμος θα ήταν ένα λάθος. Η μουσική συνδυάζει πολλές διαφορετικές ιδιότητες και ποιότητες”…Νίτσε 

Τι μας κάνει η μουσική; 

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πράγματι η μουσική (με τις αρμονικές προϋποθέσεις, τη δέουσα συχνοτική δομή, αρμονική ταλάντωση και ρυθμολογία) μπορεί να έχει καταλυτική επίδραση και θεραπευτικό αντίκτυπο στην ψυχική, πνευματική και σωματική μας υγεία.

Κρατά το πνεύμα μας σε εγρήγορση

Η μουσική μπορεί να τονώσει την πνευματική μας εγρήγορση και τη συγκέντρωση, σύμφωνα με μελέτη, στα πλαίσια της οποίας, επιστήμονες μελέτησαν την επίδραση στον εγκέφαλο, των κονσέρτων του Βιβάλντι γνωστών με το συλλογικό όνομα, «Τέσσερις Εποχές«. 

Πάντως, στην περίπτωση που δεν αρέσκεστε στην κλασσική μουσική μην ανησυχείτε. Ευεργετικές επιδράσεις στην πνευματική και σωματική υγεία μας, έχουν και τα υπόλοιπα είδη μουσικής, όπως:

Η μουσική «δημιουργεί» καλύτερους μαθητές

Σύμφωνα με άλλη μελέτη του 2014, η οποία εξέτασε τις επιδόσεις παιδιών από φτωχικές συνοικίες του Σικάγο και του Λος Άντζελες, τα παιδιά που μαθαίνουν ένα νέο μουσικό όργανο μπορεί να αποκομίσουν ένα επιπρόσθετο όφελος, την ικανότητα να πετυχαίνουν υψηλές επιδόσεις στο σχολείο και ιδιαίτερα στην εκμάθηση ξένων γλωσσών. 

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν επίσης τους εγκεφάλους των παιδιών μέσω τομογραφίας και διαπίστωσαν ότι μετά από 2 χρόνια εκπαίδευσης στη μουσική, τα παιδιά μπορούσαν να διακρίνουν καλύτερα τον έναν ήχο από τον άλλον, ακόμη και όταν βρίσκονταν σε χώρο με πολύ φασαρία.

Η μουσική ενισχύει τη μνήμη

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Newcastle στην Αυστραλία, και το Πανεπιστήμιο Lille στη βόρεια Γαλλία, η μουσική μπορεί να βοηθήσει όσους υποφέρουν από απώλεια μνήμης, εξαιτίας κάποιου τραυματισμού στο κεφάλι. 

Στα πλαίσια της έρευνας, άνθρωποι με προβλήματα μνήμης από τραυματισμό στο κεφάλι οι οποίοι άκουγαν δημοφιλή τραγούδια, πέτυχαν να ανακαλέσουν στη μνήμη τους τον ίδιο αριθμό αναμνήσεων(ανάκληση μνημών) με συνομηλίκους τους που δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τη μνήμη τους.

Γενικότερα, σύμφωνα με πλήθος ερευνών, η μουσική μπορεί να αποφορτίσει από εντάσεις και να αποσυμπιέσει όσους αντιμετωπίζουν έντονο άγχος καθώς και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων τα οποία αποδίδονται σε  (ταχυκαρδίες, αρρυθμίες κτλ), συμβάλλει, επίσης, στην ανακούφιση του σωματικού πόνου, συντελεί στη μείωση της υψηλής πίεσης, συναισθηματική αποφόρτιση και μπορεί ακόμη και να έχει θεαματικά αποτελέσματα στη θεραπεία της δυσλεξίας.

Τα 10 σημαντικότερα οφέλη της μουσικής, σύμφωνα με την επιστήμη…

 1. Βοηθάει στην πνευματική διαύγεια
 2. Ενισχύει την συγκέντρωση(concetration)
 3. Προάγει τη δημιουργικότητα
 4. Μπορεί να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση του έντονου άγχους και των εντάσεων
 5. Συμβάλλει στην ανακούφιση του πόνου
 6. Θεωρείται ότι συντελεί στη μείωση της υψηλής πίεσης
 7. Βοηθάει στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων που οφείλονται στο στρες, όπως ταχυκαρδίες, ταχυπαλμίες ή και αρρυθμίες
 8. Μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα στη θεραπεία της δυσλεξίας
 9. Βελτιώνει τη μνήμη
 10. Βοηθάει στην εκμάθηση ξένων γλωσσών
 11.  Μας συντροφεύει σε στιγμές μοναξιάς και μας απαλύνει από ψυχικά άλγη,  διαλύει την σκοτεινή ομίχλη σκοτεινών, ζοφερών και απαισιόδοξων σκέψεων αλλά και μας απομακρύνει για λίγο από την πληκτική, πεζή, μίζερη και γκρίζα καθημερινότητα.
 12. Βιώνουμε έντονα συναισθήματα ανείπωτης, ανυπόκριτης, απέραντης και…. τρελής χαράς αλλά & στιγμές συγκίνησης, λύπης, θλίψης ή και περισυλλογής, όπου με τη μουσική φορτιζόμαστε και ερχόμαστε στην κατάλληλη ψυχική διέγερση και κατάσταση προκειμένου να αναστοχαστούμε, να προβληματιστούμε, να σκεφτούμε, να παραδειγματιστούμε αν το περιεχόμενο τον στίχων βέβαια υποκρύπτει μια φιλοσοφική διάθεση για προβληματισμό σε βαθύτερα νοήματα που αφορούν τον άνθρωπο αλλά και καθημερινές πτυχές της ζωής του και που τον <<αγγίζουν>> στις ευαίσθητες χορδές της ψυχής του.