ΧΑΡΒΕΙ ΚΑΙ ΙΡΜΑ: ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΤΥΦΩΝΕΣ;

0

Χάρβεϊ και Ίρμα. Το αιωνόβιο ζευγάρι που έδωσε χωρίς να το γνωρίζει το όνομά του στους ισχυρούς τυφώνες της Αμερικής. Η ιστορία αγάπης που κρατά 75 χρόνια και έγινε πρωτοσέλιδο λόγω των συμπτώσεων.

Ο Harvey και η Irma Schluter είναι παντρεμένοι 75 χρόνια. Εκείνος, έγινε 104 ετών τον Ιούλιο και εκείνη θα γίνει 93 χρόνων το Νοέμβριο. Οι δυο τους έχουν ζήσει τόσα πολλά, που μπορούν να θυμηθούν πολλά από τα σημαντικότερα γεγονότα του 20ού αιώνα.

Από την πρώτη φορά που εκείνη είδε ένα αεροπλάνο στον ουρανό, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, μέχρι τη στιγμή που εκείνος παρακολούθησε στην τηλεόραση τον Neil Armstrong να κάνει τα πρώτα του βήματα στο φεγγάρι. Ή ακόμη, στην περίπτωση της κ. Schluter, τι καιρό έκανε την ημέρα που δολοφονήθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, John F. Kennedy. Όπως θυμάται είχε δροσιά και συννεφιά. Ξαφνιάστηκαν όμως όταν άκουσαν τα ονόματά τους για τους δύο μεγάλους τυφώνες που απείλησαν και απειλούν τις ΗΠΑ.

Απόρησαν γιατί φέρουν τα ονόματά τους. Harvey και Ιrma. «Δεν ξέρω πώς το έκαναν αυτό. Να τους δώσουν τα ονόματα Harvey και Irma», δήλωσε η κ.Schluter . «Δεν ξέρω πώς προέκυψε αυτό». έγραψαν οι New York Times.   Η εξήγηση βέβαια είναι απλή. Από το 1979, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός χρησιμοποιεί εναλλάξ ανδρικά και γυναικεία ονόματα για τις τροπικές καταιγίδες που «γεννιούνται» πάνω από τον Ατλαντικό.  Έτσι, πχ τα ονόματα των πιο ασθενών τυφώνων του 2017 θα εμφανιστούν ξανά το 2023, ενώ από τη λίστα διαγράφονται μόνο οι ονομασίες που δόθηκαν σε τυφώνες που ήταν πολύ καταστροφικοί και προκάλεσαν απώλειες ανθρώπινων ζωών, όπως ο «Katrina».

Το όνομα Harvey λοιπόν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δόθηκε για πρώτη φορά σε μια καταιγίδα που ξέσπασε το 1981, ενώ από τότε άλλες έξι καταιγίδες είχαν το ίδιο όνομα. Στη ίδια λίστα, μετά τον Harvey υπήρχε το όνομα Irene, αλλά το 2011 διαγράφηκε από τη λίστα αφού ο τυφώνας που εκδηλώθηκε και έφερε αυτό το όνομα, προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στην Καραϊβική και σε πολλές πόλεις στην Ανατολική Ακτή. Έτσι, δεδομένων των καταστροφών και των θανάτων που ήδη προκάλεσε ο Harvey και τώρα η Irma τα δύο αυτά ονόματα θα διαγραφούν επίσης από τις λίστες. Αυτή λοιπόν ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που εμφανίζονται μαζί.

Υπάρχουν έξι κύριες λίστες ονομάτων οι οποίες χρησιμοποιούνται και όταν αυτές τελειώσουν πηγαίνουν πάλι στο πρώτο όνομα που υπάρχει στις λίστες. Αντιθέτως, οι Scluters κάνουν κοινές εμφανίσεις από το 1940. Εκείνη τη χρονιά ο ο Harvey επισκέφθηκε τον αδερφό του και έπεσε πάνω στην Irma η οποία έμενε με την αδερφή της στο διαμέρισμα από κάτω. Ο κ. Scluter κεραυνοβολήθηκε με την όμορφη μαθήτρια του γυμνασίου. Αυτή ήταν διστακτική. «Δεν είχα τελειώσει ακόμη το σχολείο. Ήθελα να περιμένω μέχρι να τελειώσω. Αλλά με έπεισε να τον παντρευτώ πριν αποφοιτήσω».

Παντρεύτηκαν το 1942 ενώ ο κ.Schluter ήταν ακόμα στο στρατό και όταν απολύθηκε επέστρεψαν στην Ουάσινγκτον. Εκείνος ξεκίνησε να εργάζεται ως κουρέας. Αλλά για εκείνη η μοναξιά στο σπίτι ήταν αβάσταχτη. Και οι δύο είχαν μεγαλώσει σε μεγάλες οικογένειες και τους φαινόταν απόλυτα φυσικά να γίνουν ανάδοχοι γονείς σε μεγάλο αριθμό παιδιών. Πολλά από αυτά μάλιστα παρουσίαζαν αναπηρίες, νοητικές ή και σωματικές. Σύμφωνα μάλιστα με ένα παλαιότερο ρεπορτάζ του «Spokesman-Review» με αφορμή την επέτειο του γάμου τους, το ζευγάρι είχε φιλοξενήσει συνολικά 120 παιδιά μέσα σε βάθος πολλών δεκαετιών. Τον αριθμό αυτό επιβεβαιώνει και η κ.Schluter.

Ο κ. Schluter άνοιξε δική του επιχείρηση -το Harvey’s Shop – και εργάστηκε ως κουρέας για 45 χρόνια. Όπως όμως έχει δηλώσει, πως το μεγαλύτερο επίτευγμά του ήταν να είναι ανάδοχος γονιός. Στο Spokane, στην ανατολική Ουάσινγκτον όπου ζει εδώ και δεκαετίες το ζευγάρι, δεν έχουν δει ποτέ τυφώνα. Στα δε ταξίδια που κάνουν με το τροχόσπιτό τους, για να επισκεφθούν κάποια από τα παιδιά που φιλοξένησαν και πήραν φυσικά το δικό τους δρόμο, οι Schluters κατάφεραν να αποφύγουν τους μεγάλους τυφώνες που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν χτυπήσει τις ΗΠΑ. Όταν γεννήθηκαν οι Harvey και Irma, στις αρχές του 20ου αιώνα, το ραδιόφωνο ήταν μια νέα εφεύρεση και η καλωδιακή τηλεόραση ήταν δεκαετίες μακριά.

Σε αυτό τον αιώνα όμως, μετά από 75 χρόνια γάμου, παρακολουθούν στις οθόνες της τηλεόρασης τα ονόματά τους να τρεμοπαίζουν και να συνδέονται με αναφορές για θανάτους, καταστροφές και εκκενώσεις. «Είναι πραγματικά λυπηρό» δήλωσε η κυρία Schluter. «Δεν έχω ιδέα τι θα έκανα. Δεν βρέθηκα ποτέ σε μια τέτοια κατάσταση…Θα προσπαθούσα να βοηθήσω κάποιους ανθρώπους. Δεν ξέρω πώς». Από αυτό το ζευγάρι βέβαια δεν θα περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό. «Κάνεις ακριβώς ό,τι νομίζεις πως θα ήταν καλύτερο. Εάν μπορείς να βοηθήσεις κάποιον τότε βοήθησέ τον»….

Share.

About Author

Leave A Reply

 Cheap Jerseys Wholesale