ΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΝΕΡΟΥ

0

Το να πίνουμε λίγο νερό είναι εξίσου βλαβερό με το να πίνουμε πάρα πολύ νερό, προειδοποιούν οι ειδικοί. 

Οι κίνδυνοι που ενέχει η υπερκατανάλωση νερού, όταν υπερβαίνει την ανάγκη να σβήσουμε τη δίψα μας, κατά τη διάρκεια της γυμναστικής είναι υπονατριαιμία της άσκησης ή αθλητική υπονατριαιμία (Exercise Associated Hyponatremia – ΕΑΗ) που αποτελεί αναγνωρισμένο φαινόμενο στο χώρο της Ιατρικής.

Σύμφωνα με τις στατιστικές, τουλάχιστον 14 θάνατοι έχουν καταγραφεί μεταξύ αθλητών μαραθωνοδρόμων, παικτών ποδοσφαίρου κλπ, λόγω υπερκατανάλωσης νερού ή αθλητικών ποτών κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Η αθλητική υπονατριαιμία διαπιστώνεται όταν τα νεφρά καταπονούνται υπερβολικά από τη μεγάλη ποσότητα υγρών που εισέρχονται στον οργανισμό, αδυνατώντας να τη διαχειριστούν αποτελεσματικά. Τα επίπεδα νατρίου που υπάρχουν φυσιολογικά στο σώμα διαταράσσονται λόγω της μεγάλης εισροής υγρών, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται διόγκωση των κυττάρων και σε σοβαρές περιπτώσεις το άτομο να οδηγείται στο θάνατο.

Τι προτείνουν οι ειδικοί

Η βασική οδηγία του πάνελ για να αποφευχθεί η υπονατριαιμία είναι εξαιρετικά απλή: Ακούμε το σώμα μας και πίνουμε νερό μόνο όταν διψάμε.

Η αξιοποίηση του έμφυτου μηχανισμού που καθοδηγεί την κατανάλωση υγρών είναι μια στρατηγική που θα βοηθήσει να αποφευχθεί η υπερκατανάλωση υγρών και η επακόλουθη υπονατριαιμία και παράλληλα να εξασφαλιστεί η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού ώστε να αποφευχθεί η αφυδάτωση..

Ποια είναι τα συμπτώματα της αθλητικής υπονατριαιμίας

– ζαλάδα και τάση λιποθυμίας
– ναυτία
– πρήξιμο
– αύξηση του βάρους κατά τη γυμναστική

Σε σοβαρές περιπτώσεις εκδηλώνεται επίσης:

– τάση προς έμετο
– πονοκέφαλος
– πνευματική σύγχυση
– ευερεθιστότητα
– ντελίριο
– επιληπτική κρίση
– κώμα

Για επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού, το Ινστιτούτο Ιατρικής συνιστά στους άνδρες να καταναλώνουν 3,7 λίτρα υγρών ημερησίως και στις γυναίκες να καταναλώνουν 2,7 λίτρα υγρών ημερησίως. Στα υγρά περιλαμβάνονται φρούτα, λαχανικά και άλλες πηγές πέραν του νερού.

Για τους αθλητές που χάνουν επιπλέον υγρά μέσω της σωματικής άσκησης, συνιστάται να καταναλώνονται επιπλέον 1,5 με 2,5 ποτήρια υγρών (1 ποτήρι = 240 ml).

πηγή:  Clinical Journal of Sport Medicine.

Share.

About Author

Leave A Reply

 Cheap Jerseys Wholesale