ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΡΩΤΟΜΑΝΙΑ

0

Προτού αναλύσουμε τον ορισμό μας ας δούμε μέσα από μια ιστορία τιχαρακτηριστικά έχει ένας ερωτομανής άνθρωπος

Η Φραντζέσκα είναι μια άριστη φοιτήτρια καλών τεχνών που σπουδάζει με υποτροφία. Παράλληλα έχει μια θέση εργασίας με μερική απασχόληση σε καφετέρια μαζί με την φίλη της Μάριαν και έχει αναλάβει να προσέχει το σπίτι μιας πλούσιας οικογένειας η οποία λείπει σε διακοπές. Ο φίλος της Φραντζέσκας ο Γιώργος την πολιορκεί χωρίς να τον νοιάζει η σχέση της με τον παντρεμένο γιατρό Αλέξανδρο. Η Φραντζέσκα επιμένει ότι θα χωρίσει τη γυναίκα του Έλενα για να μείνει μαζί της.

Όταν η γυναίκα του Αλέξανδρου, χάνει το παιδάκι που θα αποκτούσαν, το ζευγάρι χωρίζει και η Φραντζέσκα βρίσκει την ευκαιρία να οργανώσει ένα ταξίδι στην Ιταλία για να το γιορτάσουν. Όμως όταν πάει στο αεροδρόμιο εκείνος δεν έρχεται χωρίς να δώσει σημεία ζωής, έχοντας επιλέξει να διορθώσει τα πράγματα με την γυναίκα του. Αυτό πλήγωνει την Φραντζέσκα, η οποία πέφτει σε κλινική κατάθλιψη. Χάνει την υποτροφία της από την σχόλη της, τη δουλεία της και κλείνεται στο σπίτι περιμένοντας τηλεφώνημα του Αλέξανδρου.

Ένα βράδυ η Φραντζέσκα πληροφορείται από τις ειδήσεις ότι η μια ασθενής μήνυσε τον Αλέξανδρο για ξυλοδαρμό. Η Φραντζέσκα δεν διαστάζει να πάει να βρει τη γυναίκα που στρέφεται έναντίον του αγαπημένου της, αλλά πάνω στη λογομαχία η τελευταία πεθαίνει μίας και έπασχε από την καρδιά της. Το επόμενο πρωί η αστυνομία συλλαμβάνει τον Αλέξανδρο έξω από το γραφείο του. Η Φραντζέσκα πηγαίνει να τον βρει αλλά την προλαβαίνει η σύζυγος του η οποία τελευταία στιγμή του δίνει ένα φιλί. Η Φραντζέσκα βλέποντας αυτό το φιλί αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή της. Ήταν και είναι αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα για να κερδίσει τον αγαπημένο της, όμως μία στιγμή… μήπως όλα αυτά υπάρχουν μόνο μέσα στο μυαλό της;

Η συνέχεια της ιστορίας  στο ψυχολογικό θρίλερ «Μ’ αγαπά, δεν μ’ αγαπά».

Τι είναι όμως η ερωτομανία;
Eρωτομανία ή αλλιώς σύνδρομο του Clérambault είναι μία σπάνια ψυχική νόσος, στο πλαίσιο της οποίας το άτομο ζει μέσα σε μία αυταπάτη που του δημιουργεί την πεποίθηση ότι ένα άλλο άτομο συνήθως μεγαλύτερο σε ηλικία, υψηλού κοινωνικού status, μακριά από το περιβάλλον του είναι ερωτευμένο μαζί του.

Ο ασθενής δημιουργεί ουσιαστικά στο μυαλό του μια εικονική σχέση που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Η ερωτομανία συχνά μπορεί να αποτελεί εκδήλωση άλλων ψυχιατρικών διαταραχών, όπως η σχιζοφρένεια ή διπολική μανία.

Συμπτώματα
Το κύριο σύμπτωμα αυτής της ασθένειας είναι ότι το άτομο έχει τη λανθασμένη πεποίθηση ότι κάποιος άλλος είναι τρελά ερωτευμένος μαζί του. Συχνά δεν υπάρχει κάμια ένδειξη που να υποστηρίζει αυτή την πεποίηθηση. Το άλλο άτομο μπορεί πολλές φορές να μην γνωρίζει καν την ύπαρξη του ερωτομανιακού.

Ένα ερωτομανιακό άτομο μπορεί να μιλά ακατάπαυστα για το αντικείμενο του πόθου του. Μπορεί επίσης να προσπαθεί μανιωδώς να συναντηθεί ή να επικοινωνήσει μαζί του.

Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:
– Τη μανιώδη κατανάλωση ειδήσεων που σχετίζονται με το άλλο άτομο, αν πρόκειται για κάποια διασημότητα
– Ασταμάτητη αποστολή επιστολών, e-mail, και δώρων
– Ασταμάτητες τηλεφωνικές κλήσεις
– Σταθερή πεποίηθηση ότι το άλλο άτομο προσπαθεί μυστικά να επικοινωνήσει με βλέμματα, χειρονομίες ή κωδικοποιημένα μυνήματα μέσω τηλεοπτικών σόου, ταινιών, ή social media
– Δημιουργία περίπλοκων αλλά ψευδών καταστάσεων στις οποίες το άλλο άτομο τους κυνηγά, τους παρακολουθεί ή προσπαθεί να έρθει σε επαφή μαζί του
– Ζήλεια λόγω της αίσθησης ότι το άλλο άτομο μπορεί να μην είναι πιστό ή να έρχεται σε επαφή με άλλους ερωτικούς συντρόφους
– Παρενόχληση του άλλου προσώπου δημοσίως, μερικές φορές σε τέτοιο βαθμό που να προκαλέσουν τη σύλληψή τους από τις αρχές
– Έλλειψη ενδιαφέροντος για οτιδήποτε δεν έχει σχέση με τον «έρωτά» τους

Ψυχωτικά επεισόδια
Η ερωτομανία μπορεί να αποτελεί μία μακροχρόνια κατάσταση ή να εκδηλώνεται με μικρής διάρκειας περιστατικά, όπως τα ψυχωτικά επεισόδια, τα οποία είναι κοινά και σε άλλες ψυχικές νόσους. Περιλαμβάνουν μια απότομη επιδείνωση των παραισθήσεων ή άλλων ψυχωσικών χαρακτηριστικών.

Τα τρία στάδια της ασθένειας
– Το στάδιο της αναμονής (που μπορεί να διαρκέσει έως και χρόνια), όπου ο ασθενής περιμένει το είδωλο του να εκδηλωθεί.
– Το στάδιο όπου αρχίζει να βλέπει ότι το είδωλο του δεν ανταποκρίνεται στον έρωτα του, με αποτέλεσμα να έχει τάσεις αυτοκτονίας και να πέφτει σε κατάθλιψη.
– Το τελικό στάδιο όπου ο ασθενής αρχίζει και γίνεται επιθετικός ακόμα και σε τρίτα πρόσωπα, τα οποία νομίζει ότι στέκονται εμπόδιο στην επιτυχία τους.

Αίτια
– Η έλλειψη αγάπης από τη ζωή του ασθενούς.
– Η έλλειψη υγιούς γυναικείου ή ανδρικού προτύπου για την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου.
– Απειρία στον έρωτα από την πλευρά του ασθενούς, με αποτέλεσμα να παρεξηγεί αθώες κινήσεις, όπως η στάση του σώματος.

Θεραπεία
Η θεραπεία συνήθως προσπαθεί να αντιμετωπίσει να ψυχωτικά συμπτώματα και τις παραισθήσεις. Συχνά περιλαμβάνει έναν συνδυασμό ψυχοθεραπειάς και φαρμακευτικής αγωγής.

Share.

About Author

Leave A Reply

 Cheap Jerseys Wholesale