Home ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ “ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΙΛΕΚΑ” ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ “ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΙΛΕΚΑ” ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ

Τον Μάιο του 2018, μία γυναίκα από την περιοχή Seine-et-Marne άρχισε μία καμπάνια στο Change.org, η οποία μέχρι τον Οκτώβριο είχε συγκεντρώσει περίπου 300.000 υπογραφές. Παράλληλα με αυτή την εκστρατεία, δύο άνδρες από την ίδια περιοχή απηύθυναν κάλεσμα μέσω Facebook για τις 17 Νοεμβρίου, για αποκλεισμούς δρόμων ως μέσο αντίδρασης στην αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Η τιμή του ντίζελ, που είναι το καύσιμο κίνησης που χρησιμοποιείται περισσότερο στη Γαλλία, αυξήθηκε κατά 20% τον περασμένο χρόνο, φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 1,49 ευρώ.

Σε ένα από τα βίντεο του γκρουπ, το οποίο έγινε viral, οι συμμετέχοντες φορούσαν τα περίφημα κίτρινα γιλέκα. Και κάπως έτσι γεννήθηκε το πιο δυνατό σύμβολο του κινήματος, από το οποίο θα έπαιρνε και το όνομά του.

Το κίτρινο γιλέκο είναι κάτι που κάθε οδηγός θα πρέπει να έχει στο όχημά του, και καλείται να το φορέσει, εάν χρειαστεί να σταματήσει λόγω ανάγκης, και να βγει στον δρόμο. Χρησιμοποιείται ως μέσο προστασίας, για να είναι εύκολα ορατός στους άλλους οδηγούς.

Η χρήση του στην καμπάνια κατά της αύξησης στα καύσιμα είχε ολική εφαρμογή, αφενός γιατί το αίτημα αφορά όλους τους οδηγούς, ειδικά στις περιαστικές και αγροτικές περιοχές, αφετέρου γιατί σε όλες αυτές τις κοινωνικές ομάδες το αυτοκίνητο αποτελεί αναπόσπαστο και αναντικατάστατο κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Για τον λόγο αυτό, η μεγάλη επιβάρυνση της χρήσης του θεωρήθηκε και επιλογή που οδηγεί στην επιδείνωση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Η θρυαλλίδα, που πυροδότησε την εξέγερση να ήταν η αύξηση στη φορολογία των καυσίμων, στη συνέχεια ωστόσο το κίνημα πήρε τη μορφή ευρύτερης αντίδρασης και έκφρασης οργής στις ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί το κόστος ζωής στη μεσαία τάξη.

Τα κίτρινα γιλέκα είναι οι Γάλλοι που αγωνίζονται αν βγάλουν το μήνα λόγω του ψηλού κόστους ζωής, το οποίο εξακολουθεί να αυξάνεται. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους της μεσαίας και της εργατικής τάξης, η αύξηση σε όσα πληρώνουν στο πρατήριο καυσίμων, όπου πηγαίνουν τακτικά, αντιπροσωπεύει την πιο χαρακτηριστική ανελαστική επιβάρυνση. Μοιράζονται την ίδια άποψη για τον κόσμο, και τον ίδιο τρόπο ζωής, όπου το αυτοκίνητο παίζει βασικό ρόλο στην καθημερινότητα. Και για όλους αυτούς τους πολίτες, η απόφαση Μακρόν για αύξηση στη φορολογία των καυσίμων, μαζί με την κατάργηση του «φόρου των πλουσίων» και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ακόμα ένα πλήγμα σε βάρος τους, που τους σπρώχνει σε ακόμα μεγαλύτερη περιθωριοποίηση.

Από τη στιγμή που ο Μακρόν έκανε πίσω και ικανοποίησε το αίτημα μη αύξησης της φορολογίας στα καύσιμα, τα κίτρινα γιλέκα επιχειρούν να προωθήσουν κι άλλα ζητήματα, που περιλαμβάνονται στην ατζέντα τους, από την ενίσχυση των εισοδημάτων των ασθενέστερων οικονομικά, ως την επαναφορά του λεγόμενου «φόρου πλουσίων» και την καθαίρεση του Μακρόν. «Μας πρόδωσε. Εξελέγη υποσχόμενος να αποκηρύξει τα πολιτικά κόμματα, ούτε αριστερά, ούτε δεξιά, να επανενώσει την πολιτική δύναμη με τον λαό» λένε τα κίτρινα γιλέκα και τον κατηγορούν ότι έκανε τα αντίθετα ζητώντας την παρίτηση του.

Τα «κίτρινα γιλέκα» είναι οργανωμένα οριζόντια, χωρίς ιεραρχία και ηγέτη.
Ανεπισήμως προέκυψαν κάποιοι που επιχείρησαν να μιλήσουν εξ ονόματός του, όμως κατά βάση εξαφανίστηκαν όπως εμφανίστηκαν. Τα «κίτρινα γιλέκα» δεν συνδέονται με κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα ούτε με συγκεκριμένο εργατικό συνδικάτο.

Τα συνδικάτα στη Γαλλία δίστασαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τα κίτρινα γιλέκα, επειδή στο κίνημα συμμετείχαν άνθρωποι που οι εργατικές οργανώσεις παραδοσιακά δεν εκπροσωπούν, όπως αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρηματίες, καθώς και άνθρωποι που δεν είχαν καμία πρόθεση διαπραγμάτευσης. Η παρουσία στοιχείων της άκρας δεξιάς στις τάξεις του κινήματος ήταν επίσης αποτρεπτικός παράγοντας.

Οποιοσδήποτε διαθέτει ένα κίτρινο γιλέκο στη Γαλλία- δηλαδή οι περισσότεροι- μπορεί να το φορέσει και να γίνει μέλος του κινήματος, το οποίο φέρνει κοντά ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών, κοινωνικών τάξεων, εργασιακού στάτους και απόψεων. Αυτή ήταν και είναι η δύναμη των κίτρινων γιλέκων, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύεται και σε αδυναμία τους, ειδικά για όσους βλέπουν πολιτικές προοπτικές στο κίνημα.

Όμως, όπως επισημαίνουν πολλοί, με τις Ευρωεκλογές στο φόντο, τον Μάιο, το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό, και εύφορο για τέτοιου είδους κινήματα. Ειδικά από τη στιγμή που ο Μακρόν εμφανώς αιφνιδιάστηκε από το μέγεθος της δύναμης και των διαδηλώσεων που κατάφεραν να συντονίσουν τα ανοργάνωτα και μη ιεραρχικά «κίτρινα γιλέκα».

Τα κίτρινα γιλέκα έχουν τεράστια απήχηση, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή είναι απολιτίκ και μπορούν ξεκάθαρα να πουν πως δεν έχουν καμία σχέση με πολιτικά κόμματα, και ο μεγάλος φόβος της Ευρώποης είναι να μη εξαπλωθεί σαν “υιός” και σε άλλες ευρωπαικές χώρες γιατί άν ο κόσμος ξεσηκωθεί και αντιδράσει σε όλη αυτή την παραφροσύνη των κυβερνήσεων που γίνεται εις βάρος του τότε η Ευρώπη θα περάσει δύσκολες μέρες

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here