ΤΕΛΙΚΑ ΕΘΙΖΕΣΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ;

0

Οι ομοιότητες μεταξύ χρήσης εθιστικών ουσιών και ρομαντικών σχέσεων είναι πολυάριθμες. Από έκσταση και λαχτάρα, ευχαρίστηση, μέχρι ακανόνιστες αντιδράσεις και εμμονικά μοτίβα σκέψης. Αυτήν την παρατήρηση έκανε η επιστημονική κοινότητα και άρχισε να αναρωτιέται αν η χρήση ναρκωτικών ουσιών και η ανάγκη για αγάπη μπορεί να βασίζονται σε παρόμοιες ή ακόμη και ακριβώς ίδιες ψυχολογικές, χημικές και νευροατομικές ρίζες.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές μελέτες που συνδέουν την νευροβιολογία με την νευροχημεία της ρομαντικής αγάπης, πιο απλά την φύση του ανθρώπου με τη «δουλειά» που κάνει ο εγκέφαλος όταν είναι ερωτευμένος. Την ώρα που κάποιος φαίνεται να είναι ερωτευμένος, στον εγκέφαλο του γίνεται ένα πάρτι ντοπαμίνης, οξυτοκίνης, αγγειοπιεστίνης και σεροτονίνης, ορμόνες που ευθύνονται για την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης, τη δημιουργία συναισθημάτων ευχαρίστησης και το αίσθημα της ανταμοιβής.Το εντυπωσιακό είναι ότι σε μία πρόσφατη έρευνα, η άποψη ότι αυτές οι ορμόνες εμπλέκονται και κατά τον εθισμό εδραιώθηκε για τα καλά.

Έτσι, οι επιστήμονες άρχισαν να συγκρίνουν τη φυσική ευχαρίστηση που δίνει η αγάπη με την τεχνητή διέγερση που προσφέρει η κατανάλωση εθιστικών ουσιών όπως το αλκοόλ, η ηρωίνη ή η κοκαΐνη.Και οι μελέτες είναι αρκετά ενδιαφέρουσες, καθώς υπάρχει μία συνάφεια στην συμπεριφορά ενός ατόμου υπό την επήρεια μίας ουσίας ή υπό την επήρεια της αγάπης.Όταν είσαι μεθυσμένος (ή ερωτευμένος) εστιάζεις σε ένα άτομο της προτίμησης σου, μεταβάλλεται η διάθεση σου, νιώθεις πόθο, έχεις εμμονές, συγχέεις την πραγματικότητα με αυτή που έχεις φτιάξει στο μυαλό σου, νιώθεις συναισθηματικά εξαρτημένος, γίνεσαι πιο τολμηρός και δεν έχεις αυτοέλεγχο. Κάποιοι ερευνητές το πάνε ένα βήμα παραπέρα και διατυπώνουν την άποψη ότι οι ρομαντικές κοινωνικές συναναστροφές μπορούν να θεωρηθούν ως μια μορφή συμπεριφοριστικής εξάρτησης. Δύο άνθρωποι, δηλαδή, προσκολλώνται ο ένας στον άλλον, επειδή υποσυνείδητα περιμένουν την κοινωνική ανταμοιβή, την αποδοχή της κοινωνίας στην οποία ανήκουν.

Το πρόβλημα λοιπόν που προκύπτει είναι αν κάποιος μπορεί να εθιστεί στην αγάπη ή αν η αγάπη από μόνη της είναι κάποιο είδους εθισμός. Η πιο περιορισμένη/στενόμυαλη άποψη λέει ότι ο εθισμός προκύπτει από μη φυσιολογικές διαδικασίες του εγκεφάλου. Παρ’όλο που η οπτική των επιστημόνων μετατοπίζεται τα τελευταία χρόνια, η κυρίαρχη άποψη που επικρατεί για τη χρήση εθιστικών ουσιών, είναι ότι τα ναρκωτικά είναι εθιστικά επειδή σταδιακά προκαλούν αφύσικα πρότυπα λειτουργίας στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Σε αυτήν την άποψη, η συμπεριφορά ενός εθισμένου ατόμου, παράγεται από διαδικασίες του εγκεφάλου, που απλώς δεν υπάρχουν σε έναν καθαρό οργανισμό.

Ωστόσο άλλοι ερευνητές, έχουν παρατηρήσει κάποια αξιοσημείωτα κοινά μεταξύ των πολύ λαίμαργων ανθρώπων και των χρηστών ναρκωτικών, αλλά και κάποιες νευρολογικές ομοιότητες. Για παράδειγμα, τα γλυκά μπορούν να στείλουν το σήμα της ανταμοιβής, σε τέτοιο βαθμό όσο και μια τυπική δόση κοκαΐνης. Και όχι μόνο. Οι γλυκές τροφές μπορεί να προκαλέσουν τόσο ισχυρό συναίσθημα στέρησης με αυτό της ηρωίνης. Δεδομένων αυτών, μία πιθανή εκδοχή είναι ότι κάποιος μπορεί να είναι εθισμένος στην αγάπη μόνο αν υπάρχουν αυτές οι αφύσικες λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως το στερητικό σύνδρομο.

Μία ακόμα ενδιαφέρουσα διάκριση είναι αυτή της «ώριμης» με της «ανώριμης» αγάπης. Στην έρευνα, προτείνεται ότι μόνο όσοι αγαπούν «ανώριμα» έχουν πρόβλημα εξάρτησης. Η ανώριμη αγάπη, σε αντίθεση με την ώριμη,  χαρακτηρίζεται από παιχνίδια εξουσίας, κτητικές σκέψεις και συμπεριφορές, εμμονή σε σχέση με την αφοσίωση του συντρόφου και φυσικά, άγχος. Οι εθισμένοι της αγάπης, αισθάνονται απελπισμένοι όταν δεν βρίσκονται σε σχέση, ρομαντικοποιούν το αντικείμενο πόθου τους –ακόμη και αν έχει περάσει καιρός από τον χωρισμό- και παρά τις υπερβολικές δηλώσεις τύπου «Δεν θα ξαναγαπήσω ποτέ», βρίσκουν γρήγορα αντικαταστάτες.

Επομένως, η αγάπη θεωρείται εθιστική όταν:
– Εμποδίζει την ικανότητα του ατόμου να συμμετέχει στην καθημερινή του ρουτίνα
– Εμποδίζει το άτομο να έχει μία υγιή σχέση
– Φέρει άλλες αρνητικές συνέπειες

Share.

About Author

Leave A Reply

 Cheap Jerseys Wholesale