ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

0

Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιέρωσε η ΙΒΒΥ, Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.

Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στηρίζει από το 1996 την πρωτοβουλία αυτή και σε συνεργασία με τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, το ελληνικό τμήμα της IBBY, τυπώνει στα ελληνικά την αφίσα και το φυλλάδιο με το μήνυμα και τα αποστέλλει σε ένα ευρύ δίκτυο σχολείων και σχολικών βιβλιοθηκών σε όλη την Ελλάδα, προτρέποντας έτσι και άλλους φορείς να οργανώσουν εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.

Παραμύθι μία λέξη που από μόνη της μας δημιουργεί όμορφα συναισθήματα, μία λέξη που μας ξυπνάει μνήμες και μας ταξιδεύει στην παιδική μας ηλικία.

Το παραμύθι είναι ένα από τα δυσκολότερα είδη της λογοτεχνίας κατά την γνώμη μου, εξαιτίας του αναγνωστικού του κοινού, πρώτα απευθύνεται στα παιδιά και μετά στους μεγάλους. Θέλει να είναι γραμμένο ανάλογα με την ηλικία που θα απευθύνεται και με τέτοιο τρόπο που κρατάει το ενδιαφέρον των παιδιών αλλά να έχει να τους διδάξει και κάτι, να τους περνάει ένα καλό μήνυμα.

Η ανάγνωση παραμυθιώνπροσφέρει πολλά οφέλη στην ψυχική υγεία και στην ανάπτυξη των παιδιών. Τα κυριότερα οφέλη που προσφέρειείναι τα παρακάτω:

– Φαντασία: τα παραμύθια αναπτύσσουν την μυθοπλαστική ικανότητα των παιδιών.

– Διασκέδαση: το παιδί μαθαίνει από μικρό πως μπορεί να διασκεδάζει και να περνάει ευχάριστα τον χρόνο μέσα από την ανάγνωση ενός παραμυθιού.

– Κριτική σκέψη: ενισχύουν στο παιδί την ικανότητα κρίσης και αντίληψης.

– Αποτελούν ερέθισμα για να συζητήσει και να αντιμετωπίσει το κάθε παιδί τα δικά του ερωτηματικά, αγωνίες και φόβους.

– Το παιδί μαθαίνει να διαχωρίζει το πραγματικό από το φανταστικό.

Τέλος, τα παραμύθια είναι ένας πολύ καλός τρόπος να περάσουν οι γονείς τα μηνύματα που θέλουν στα παιδιά τους μέσω παραδειγμάτων. Πρέπει να θυμόμαστε ότι όσο περισσότερο απασχολημένοι είμαστε στη διάρκεια της μέρας με δουλειά και υποχρεώσεις, τόσο πιο σημαντικό είναι να αφιερώνουμε χρόνο, έστω και για ένα παραμύθι, για να κάνουμε τα παιδιά να νιώσουν ότι υπάρχει χρόνος και γι’ αυτά.

«Ανθέλετε τα παιδιά σας να είναι έξυπνα, διαβάστε τους παραμύθια. Αν θέλετε τα παιδιά σας να είναι περισσότερο έξυπνα, διαβάστε τους περισσότερα παραμύθια.»
(Άλμπερτ Αϊνστάιν)

Share.

About Author

Leave A Reply

 Cheap Jerseys Wholesale