Ο ΜΑΡΚ ΤΟΥΕΙΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ

0

Σάμουελ Λάνγκχορν Κλέμενς …οι περισσότεροι όμως, τον γνωρίζουμε με το ψευδώνυμο Μαρκ Τουέιν… Και ποιός δεν έχει διαβάσει τα περίφημα βιβλία του Αμερικανού συγγραφέα… Ανάμεσα στα πιό γνωστά έργα του του είναι οι Περιπέτειες του Τομ Σώγιερ και οι Περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν («Χακ Φιν» σε ορισμένες ελληνικές εκδόσεις).

Πώς ξεκίνησε όμως το ταξίδι του στον «κόσμο του βιβλίου»; Το 1864, ο Τουέιν αφού είχε μετακομίσει στο Σαν Φρανσίσκο, εργάστηκε για αρκετές τοπικές εφημερίδες. Τον επόμενο χρόνο σημείωσε την πρώτη του λογοτεχνική επιτυχία με ένα σατιρικό σύντομο διήγημα στα πλαίσια μιας συλλογής κειμένων του Artemus Ward.

Ωστόσο, οΤουέιν υπέβαλε το έργο του αρκετά καθυστερημένα και τελικά δεν αποτέλεσε μέρος της συλλογής. Ο εκδότης του όμως φρόντισε να δημοσιευτεί το κείμενο στην εφημερίδα Saturday Press. Το διήγημα, με τον πρωτότυπο τίτλο «Jim Smiley and his Jumping Frog», γνωστό σήμερα ως «The Celebrated Jumping Frog of Calaveras County,» είχε σπουδαία απήχηση και επανατυπώθηκε και μεταφράστηκε.

Ο εκδότης της Atlantic Monthly, James Russell Lowell, περιέγραψε το έργο του ως «το καλύτερο δείγμα χιομουριστικής λογοτεχνίας της Αμερικής.» Το 1866, ως απεσταλμένος της εφημερίδας Sacramento Union, ταξίδεψε στη σημερινή Χαβάη για να γράψει μια σειρά από ταξιδιωτικά άρθρα. Αφού επέστρεψε στο Σαν Φραντσίσκο-ύστερα από προτροπή του εκδότη John McComb αλλά και ωθούμενος από την απήχηση των κειμένων του, ο συγγραφέας αποφάσισε να παραχωρήσει μία σειρά διαλέξεων, που τον καταξίωσαν ως ικανό ομιλητή. Το 1867, ο κατάφερε να πείσει τον McComb να χρηματοδοτήσει ένα δεύτερο ταξίδι του, για την Ευρώπη και την Μέση Ανατολή. Τα ταξιδιωτικά κείμενα του, δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Alta California με μεγάλη απήχηση, αποτελώντας τη βάση για το πρώτο βιβλίο του Τουέιν, The Innocents Abroad, δημοσιευμένο το 1869, και το οποίο πρόσφερε στον συγγραφέα του σημαντική αναγνώριση από το κοινό. Τα λόγια του πολλά και σπουδαία.

Οι πιο νγωστές του ρήσεις:

-Μην συζητάς με ηλίθιους, σε σέρνουν κάτω στο επίπεδό τους και σε κερδίζουν με την εμπειρία τους.

-Η αλήθεια είναι το πολυτιμότερο πράγμα που έχουμε. Ας κάνουμε οικονομία.

-Ας προσπαθήσουμε να ζήσουμε ώστε όταν πεθάνουμε να λυπηθεί ακόμη και ο νεκροθάφτης.

-Σε είκοσι χρόνια από τώρα θα έχεις μετανιώσει για αυτά που δεν έκανες παρά για αυτά που έκανες. Λοιπόν σταμάτα να διστάζεις. Αναχώρισε από το ασφαλές λιμάνι και άνοιξε πανιά. Εξερεύνησε, ονειρέψου, ανακάλυψε.

-Μην τριγυρνάς λέγοντας ότι η ζωή σου οφείλει. Δεν σου οφείλει τίποτα. Ήταν εδώ πριν από εσένα.

-Ο τρόπος για να διατηρείτε την υγεία σας είναι να τρώτε αυτό που δεν θέλετε, να πίνετε αυτό που δεν σας αρέσει και να κάνετε αυτό που δεν προτιμάτε.

-Καλοί φίλοι,καλά βιβλία και μια κοιμισμένη συνείδηση: Αυτή είναι η ιδανική ζωή.

-Η επιδίωξη της ευτυχίας είναι μια γελοία φράση. Εάν κυνηγάτε την ευτυχία δεν θα την βρείτε ποτέ. Ευτυχισμένος είναι αυτός που ξεχνά ό,τι δεν μπορεί να αλλαχτεί.

-Το να υποσχεθείς ότι δεν θα κάνεις κάτι είναι ο πιο σίγουρος τρόπος στον κόσμο για να κάνεις τον εαυτό σου να θέλει να κάνει αυτό ακριβώς το κάτι.

-Η πραγματική γνώση είναι να γνωρίζεις το μέγεθος της άγνοιας του άλλου.

-Οι ρυτίδες θα πρέπει να φαίνονται εκεί που ήταν το χαμόγελο.

 -Δεν θα ήταν καλό να σκεφτόμασταν όλοι το ίδιο: Είναι ο ανταγωνισμός που κάνει το άλογο να τρέχει.

-Δεν άφησα ποτέ το σχολείο να ανακατευτεί με την μόρφωσή μου.

-Είναι καλύτερα να κρατάς το στόμα κλειστό και να σε νομίζουν οι άλλοι χαζό παρά να το ανοίξεις και να τους το επιβεβαιώσεις.

-Κάνε κάτι κάθε μέρα που δεν θέλεις να κάνεις. Αυτός είναι ο χρυσός κανόνας για να αποκτήσεις τη συνήθεια να κάνεις το καθήκον σου χωρίς προσπάθεια.

-Η τύχη χτυπά την πόρτα μια φορά στην ζωή αλλά σε πολλές περιπτώσεις ο άνθρωπος είναι στο διπλανό μπαρ και δεν ακούει.

-Προσέξτε αυτή τη φαρμακερή παροιμία: Τα παιδιά και οι τρελοί λένε την αλήθεια. Συμπέρασμα:Οι μεγάλοι και οι σοφοί άνθρωποι δεν την λένε ποτέ.

-Όταν είσαι θυμωμένος μέτρα μέχρι το τέσσερα, όταν είσαι πολύ θυμωμένος βρίσε! Όταν αμφιβάλλεις, πες την αλήθεια.

-Η αλήθεια πρέπει να δίνεται σαν το παλτό και όχι να ρίχνεται στο πρόσωπο σαν βρεγμένη πετσέτα.

-Κάνε το σωστό. Θα ικανοποιήσει μερικούς και θα εκπλήξει τους υπόλοιπους.

Share.

About Author

Leave A Reply

 Cheap Jerseys Wholesale