Home ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ Ο ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟΤΕΡΟΣ ΥΙΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΙΟ ΝΑ ΦΑΝΤΑΖΕΙ...

Ο ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟΤΕΡΟΣ ΥΙΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΙΟ ΝΑ ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΣΑΝ ΣΥΝΑΧΙ


Την ώρα που οι επιστήμονες προσπαθούν να εμποδίσουν μια ενδεχόμενη πανδημία κορωνοϊού, έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους, ότι υπάρχουν και χειρότερα.

Ένας πιο φονικός ιός που ενδεχόμενη εξάπλωσή του θα απειλήσει την ανθρωπότητα. Ο ιός της ευλογιάς… Η ευλογιά πιστεύεται ότι άρχισε να προσβάλλει τον άνθρωπο περίπου το 10.000 π.Χ

Θεωρείται υπεύθυνη για την κατάρρευση του πολιτισμού των Ίνκας καθώς και την αποδυνάμωση της αυτοκρατορίας των Αζτέκων, καθώς και για το θάνατο ενός πολύ μεγάλου αριθμού ιθαγενών της βόρειας Αμερικής.

Υπολογίζεται ότι κατά το 18ο αιώνα προκαλούσε το θάνατο σε περίπου 400.000 Ευρωπαίους ετησίως, ενώ κατά τη διάρκεια του 20ου σκότωσε 300-500 εκατομμύρια ανθρώπους. Δεν είναι τόσο μακρινή η εποχή που η ευλογιά παρέμενε μια «δολοφονική μηχανή».

Έξι χρόνια αφότου ο άνθρωπος ταξίδεψε στο φεγγάρι και δύο πριν πατήσει το πόδι του στη σελήνη, ο ιός εξακολουθούσε να «θερίζει», λόγω της πολύ εύκολης μετάδοσης του. Το 1967 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολόγιζε ότι εκείνη τη χρονιά 15 εκατομμύρια άνθρωποι προσβλήθηκαν από την ασθένεια και 2 εκατομμύρια εξ’ αυτών πέθαναν.

Για αυτό και η εξάλειψη του ιού θεωρείται ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα – ίσως το σπουδαιότερο – επίτευγμα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Μολονότι φάρμακο για θεραπεία δεν είχε βρεθεί έως τότε κάτι που συνέβη μόλις το 2018, ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε το 1980 την πλήρη εκρίζωση του ιού, ύστερα από μια σειρά επιτυχημένων προγραμμάτων εμβολιασμού. Το τελευταίο κρούσμα καταγράφηκε το 1977 στη Σομαλία. Δεν ήταν η θεραπεία το «αντίδοτο», αλλά η θωράκιση του οργανισμού μέσω της πρόληψης, δηλαδή του εμβολιασμού.

Τα μόνα δείγματα ζωντανού ιού της ευλογιάς που υπάρχουν σήμερα, βρίσκονται σε δυο ειδικά εργαστήρια, ένα στις ΗΠΑ και ένα στη Ρωσία. Το 2000 ο ΠΟΥ ζήτησε να καταστραφούν, ωστόσο δύο χρόνια αργότερα αποφάσισε να τα διατηρήσει για ερευνητικούς σκοπούς, καθώς και για την περίπτωση που ξεσπάσει μια μελλοντική επιδημία. Το debate για το τι θα έπρεπε να είχε συμβεί παραμένει ανοιχτό έως και σήμερα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι τα δείγματα θα έπρεπε να είχαν καταστραφεί για λόγους ασφαλείας.

Αυτή τη φορά πάντως το ανθρώπινο γένος δεν θα είναι απροετοίμαστο, σε περίπτωση που μια τρομοκρατική οργάνωση ή ένα κακόβουλο καθεστώς εξαπολύσει ξανά στη φύση την ευλογιά με τη μορφή βιολογικού όπλου. Στα μέσα του 2017 το Κογκρέσο των ΗΠΑ απαίτησε την παρασκευή ενός φαρμάκου που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έναν τέτοιο κίνδυνο και τον Ιούλιο του 2018 η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε άδεια για την κυκλοφορία του (αντιβιοτικού TROXX).

Η ευλογιά δεν είναι μόνο ο μοναδικός ιός του ανθρώπου που εξαλείφθηκε πλήρως, αλλά και ο μοναδικός για τον οποίο κατασκευάστηκε φάρμακο μετά την εξαφάνιση του. Τώρα, αν αυτό το φάρμακο είναι και αποτελεσματικό, καλό θα είναι να μην χρειαστεί να το μάθει ποτέ η ανθρωπότητα…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here