Home ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Στις 26 Απριλίου 1986, νωρίς το πρωί, ο αντιδραστήρας 4 του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ εξερράγη. Προκάλεσε αυτό που τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν «τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας».

Ήταν το ατύχημα που η πυρηνική βιομηχανία είπε ότι δεν θα συνέβαινε ποτέ.

Τα στοιχεία της Greenpeace έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα παραπλανητικά στοιχεία που δημοσίευσε η ΔΕΑΕ στις 5 Σεπτεμβρίου 2005. “Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας” δε διευκρίνισε ποτέ ότι τα 4.000 επιπλέον θανατηφόρα κρούσματα καρκίνου που προβλέπει, αναφέρονται σε μια ειδική και σχετικά μικρή ομάδα 600.000 ανθρώπων, ενώ συνολικά εκτέθηκαν τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στη ραδιενέργεια που εκλύθηκε από το ατύχημα, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζει σημαντικά την πραγματική έκταση της καταστροφής. Η έκθεση παρέλειψε όσες επιπτώσεις στην υγεία δεν είχαν σχέση με καρκίνο και απέδωσε πολλές ασθένειες στη “ραδιοφοβία”, αν και υπάρχουν αδιάψευστα επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν τις ψυχολογικές επιπτώσεις της έκθεσης σε ραδιενέργεια.

Η τελευταία βάρδια λίγες στιγμές πρίν από την έκρηξη

Τα ραδιενεργά ισότοπα που απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα από το Τσερνόμπιλ και που ακόμα υπάρχουν, δείχνουν ότι 33 χρόνια μετά η καταστροφή συνεχίζεται.

– Ακριβώς 33 χρόνια πριν, οι πυρηνικοί αντιδραστήρες του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία εξερράγησαν. Περίπου 5 εκατ. άνθρωποι ζουν ακόμα σε περιοχές εκτεθειμένες σε ραδιενέργεια. Το Τσερνομπιλ εξεράγη έπειτα από μια σειρά γεγονότων με αποκορύφωμα το κουμπί διακοπής της λειτουργίας του αντιδραστήρα να λειτουργήσει σαν εντολή αυτοκαταστροφής.

– Η ποσότητα ραδιενέργειας που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα είναι σχεδόν 200 φορές μεγαλύτερη από τη ραδιενέργεια που απελευθερώθηκε από τις δύο ατομικές βόμβες του Ναγκασάκι και της Χιροσίμα μαζί.

– Το Πριπιάτ, η κοντινότερη πόλη, εκκενώθηκε δύο μέρες μετά την καταστροφή. Σε αυτό το διάστημα χιλιάδες άνθρωποι είχαν ήδη εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.

Οι Σοβιετικοί στην προσπάθεια τους να θάψουν το γεγονός καθυστέρησαν να εκκενώσουν την πόλη με απότέλεσμα να έχουν άμεσα 100δες νεκρούς όπως και διασώστες – πυροσβέστες.

Ο Σοβιετικός επιστήμονας που ανέλαβε την αντιμετώπιση της κρίσης Valery Legasov, απειλήθηκε από την KGB να ψευδομαρτηρήσει στη δίκη των ενόχων για να μην φανεί ότι την μεγαλύτερη ευθύνη την έφερε το Σοβιετικό κράτος.

Valery Legasov

– Η ραδιενεργή βροχή έφτασε μέχρι την Ιρλανδία. Η Ουκρανία, η Λευκορωσία και η Ρωσία ήταν οι χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο, αφού απορρόφησαν το 63% της ρύπανσης από το ατύχημα. Οι γερμανοί έκλεισαν τα πάιδιά μέσα στα σπίτια τους ενώ οι σοβιετικοί τα έιχαν να περιφέρονται στα 3 χλμ μακρυά από τον πυρήνα της έκρηξης.

– Από τότε που οι κάτοικοί του εγκατέλειψαν το Πριπιάτ λόγω των υψηλών ποσοστών ραδιενέργειας, λύκοι, άγρια άλογα, κάστορες, αγριογούρουνα και άλλα ζώα κατοικούν στην πόλη.

– Τα ζώα που ζουν μέσα στην αποκλεισμένη ζώνη 30 χιλιομέτρων γύρω από το Τσερνόμπιλ έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, αυξημένες γενετικές μεταλλάξεις και χαμηλό ποσοστό γεννήσεων.

– Θα περίμενε κανείς ότι οι αντιδραστήρες του Τσερνόμπιλ θα έκλειναν αμέσως μετά το ατύχημα, όμως οι υπόλοιποι τρεις αντιδραστήρες του εργοστασίου λειτούργησαν για άλλα 13 χρόνια! Όσοι έλαβαν μέρος στην αντιμετώπιση της κρίσης πέθαναν το αργότερο μετά από 5 χρόνια.

– Υπάρχει ακόμα ραδιενεργό υλικό σε μία τσιμεντένια σαρκοφάγο, που όμως πλέον καταρρέει, και χτίστηκε πάνω από τον αντιδραστήρα μετά το ατύχημα. Ένα καινούργιο περίβλημα χτίζεται πάνω από τη σαρκοφάγο, αλλά η προστασία του θα διαρκέσει μόνο για 100 χρόνια.

– Το δάσος κοντά στο σημείο της καταστροφής ονομάζεται «Κόκκινο Δάσος», γιατί τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σκότωσαν τα δέντρα και κάλυψαν μεγάλες εκτάσεις με το έντονο κόκκινο χρώμα του νεκρού πεύκου.

– Η πυρηνική βιομηχανία και οι κυβερνήσεις που τη στηρίζουν στην Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία θέλουν να ξοδέψουν δισεκατομμύρια σε άλλα πυρηνικά σχέδια, αγνοώντας την υποχρέωσή τους να στηρίξουν τους επιζώντες του ατυχήματος. Υποβαθμίζουν τις επιπτώσεις της καταστροφής και κρύβουν την καθημερινή πραγματικότητα του Τσερνόμπιλ.

– Η ραδιενέργεια ήταν τόσο ισχυρή που τα μάτια του πυροσβέστη Vladimir Pravik έγιναν μπλε από καφέ. Οι πυροσβέστες που έπιαναν γραφίτη από τα συντρίμια με τα χέρια τους έλιωναν αμέσως

– Η Σουηδία ήταν η πρώτη χώρα που ενημέρωσε τον κόσμο για την καταστροφή, αφού αρχικά η Σοβιετική κυβέρνηση αποφάσισε να κρατήσει την έκρηξη στο Τσερνόμπιλ μυστική.

– Στις ρυπασμένες περιοχές, το Τσερνόμπιλ επηρεάζει όλες τις πλευρές της ζωής των ανθρώπων. Η ραδιενέργεια είναι στο φαγητό που τρώνε, στο γάλα και το νερό που πίνουν, στα σχολεία, τα πάρκα και τις παιδικές χαρές που παίζουν τα παιδιά τους, και στα ξύλα που καίνε για να μείνουν ζεστοί.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here