Home ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΖΗΣΕ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΠΑΤΑΚΗΣ

Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΖΗΣΕ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΠΑΤΑΚΗΣ

262
0

Θα ήθελα να σας περιγράψω ένα γεγονός που βίωσα πριν από ένα χρόνο περίπου, το οποίο χαρακτηρίζει όχι μόνο τις ελλιπείς δομές όσον αφορά την προσβασιμότητα στην Ελλάδα, αλλά και την έλλειψη παιδείας και ανθρωπισμού.

Με είχαν προσκαλέσει σε ένα σχολείο πάνω στο πλαίσιο των δράσεων που έχω αναλάβει στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδος, όπως και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, για την διαπαιδαγώγηση σε θέματα που αφορούν την οδική παιδεία, το πόσο μακρυά μπορεί να μας ωθήσει η δύναμη της ψυχής και για την ενσυναίσθηση. Διδάγματα απαραίτητα, τα οποία δυστυχώς δεν έλαβε η δίκη μου γενιά αλλά ούτε και η επόμενη τουλάχιστον.

Στο προαύλιο του σχολείου, καθώς έφτασα, συνάντησα δυο παιδιά ηλικίας περίπου 7 ετών. Αναρωτήθηκα γιατί είναι έξω καθότι ήταν ώρα μαθήματος. Θέλοντας να τα προσέγγισω, τα πλησίασα και τους εξέφρασα αυτή μου την απορία.

Με κοίταξαν σαστισμένα. Μου απάντησαν πως δεν έχουν άλλο μάθημα και ήρθαν και αυτά με την σειρά τους ακόμα πιο κοντά μου, ρωτώντας με… «εσύ γιατί κάθεσαι στο καρότσι;»

Απάντησα με απόλυτη ειλικρίνεια, όπως αρμόζει σε όλους, όπως και στα μικρά παιδιά, ότι δεν τήρησα τους κανόνες οδικής ασφάλειας, δεν πρόσεξα, έτρεχα παραπάνω από όσο έπρεπε με την μηχανή μου και χτύπησα.

Τα παιδιά όμως αυτά δεν σταμάτησαν εκεί και αποκρίθηκαν: «ψέμματα το κάνεις». «Μα γιατί να σας πω ψέμματα;». Τα ρώτησα. Εκείνα όμως σαν θυμωμένα, μην μπορώντας να αποδεχτούν την διαφορετικότητα μου, καθρεφτίζοντας ένα μεγάλο ποσοστό που απαρτίζει την κοινωνία μας, πήραν τον λόγο πίσω και είπαν… «θα σε χτυπήσουμε στα πόδια να δούμε αν πονάς». Τηρώντας τα λόγια τους, διαδοχικά το ένα μετά το άλλο, με κλώτσησαν στα πόδια και έτρεξαν μακρυά γελώντας.

Μπορείτε να φανταστείτε πως ένιωσα. Θλίψη, πικρία, ίσως και θυμό. Διότι δεν έχουμε γαλουχήσει τα παιδιά του αύριο, τους συνεχιστές μας, να μπορούν να αγκαλιάζουν το διαφορετικό, ότι μορφή και αν έχει αυτό. Σε έναν κόσμο που προβάλει και έχει πλαστεί κυρίως για το φαινομενικά τέλειο.

Περίπου εκείνη την ώρα, αφού διαδραματίστηκε το γεγονός αυτό, ενώ προσπαθούσα να σκεφτώ τι έφταιξε και είχαν αυτή την συμπεριφορά, έφτασαν οι δάσκαλοι να με υποδεχτούν ώστε να οδεύσουμε μέσα, όπου θα πραγματώνοταν η ομιλία.

Παρατήρησα όμως, ενώ πλησιάζαμε, ότι δεν υπήρχε κάποια ράμπα δίπλα από την σκάλα για την είσοδο στο κτήριο ώστε να εισέλθω στο κτήριο του σχολείου. Ένα φαινόμενο το οποίο, μόνο στα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα συναντάω, και με λύπη αναφέρω, αρκετά συχνά. Αφού με βοήθησαν σηκώνοντας με στα χέρια ανεβήκαμε την σκάλα που υπήρχε και μπήκαμε μέσα.

Καθώς περίμενα να τελειώσει το διάλειμμα για να ξεκινήσει η ομιλία μου, ήρθε ο επιστάτης να με ενημερώσει ότι επιθυμούν δυο μαθητες έξω από το γραφείο να μου μιλήσουν.

Ήταν τα δυο αυτά τα παιδιά που είχαν υπάρξει βίαια απέναντι μου νωρίτερα. Ήθελαν να μου ζητήσουν συγνώμη. Τους είπα πως με χαρά την δέχομαι και πως πρέπει να κατανοήσουν πως κάτω από τα πέπλα των εντυπώσεων είμαστε όλοι ίδιοι, όλοι ίσοι. Έπειτα τους ζήτησα να μου υποσχεθούν πως θα έμεναν για την ομιλία, ευελπιστώντας με αυτόν τον τρόπο να βάλω ένα λιθαράκι μέσα τους αγάπης-σεβασμού-κατανόησης. Όπως και ευτυχώς παρέμειναν.

Προς μεγάλη μου έκπληξη, το ένα από τα δυο παιδάκια, αφού ολοκληρώθηκε η ομιλία, ενώ δεχόμουν ερωτήσεις, αφοπλιστικά με ρώτησε:

«Γιατί το σχολείο μας δεν έχει ανηφόρα για να μπαίνετε μέσα εύκολα;» Εννοώντας την ράμπα. Έχοντας δει την απίστευτη δυσκολία με την οποία μπήκα μέσα, όντας διόλου ανεξάρτητος. Ήταν η πιο απλή συνάμα δύσκολη ερώτηση που μου έχουν κάνει. Διερωτήθηκα..

Πως να μην μάθουν τα παιδιά στον ρατσισμό, όταν η ίδια η κοινωνία στην πηγή της αφετηρίας των πολιτών του αύριο, τους μαθαίνουν να μην αγκαλιάζουν το διαφορετικό, αλλά να το κρατάνε από έξω.

Πως είναι δυνατόν να περίμενα από μια γειτονιά που ζουν κατά κόρον οικογένειες με γονείς όπου δεν γαλουχούν τα παιδιά τους με το στοιχείο της ισότητας, το σχολείο της γειτονιάς αυτής να πλήρει προδιαγραφές αυτές.

Το πρόβλημα είναι βαθύτερο, πρέπει να φτάσουμε στον κοινωνικό αυτόν ιστό και να αλλάξουμε την παγιωμένη αυτή δομή. Μέσα από την εμπειρία μου από τις συναναστροφές μου με τα παιδιά, στα σχολεία, είμαι πεπεισμένος πλέον πως πρέπει και οφείλουμε, να διδάξουμε την ισότητα. Όλοι είμαστε μοναδικά ίδιοι. Ας προσαρμοστούν τα σχολεία και στην Ελλάδα, ώστε να υποδέχονται μαθητές με κάθε λογής δυσκολία, μαθησιακές, αυτισμό, κινητικά προβλήματα, δίχως να περιθωριοποιεί κανέναν.

Ας καθιερωθούν οι ίσες ευκαιρίες. Η ίση πρόσβαση σε όλα. Η ίση αντιμετώπιση. Η βασική ποιότητα ζωής για όλους, μέσα από τα ανθρωπιστικά δικαιώματα. Διότι αυτά είναι Πολιτισμός. Μέσα από τον έκδηλο πολιτισμό, θα αναζοπυρωθούν ελπίδες για τις επόμενες γενιές! Θα μπορέσει να αναγεννήθει το κράτος μας, κάνοντας και την χώρα αυτή φιλική προς την ζωή! Η ΔΙΑΑς πλάσουμε «γέφυρες» που θα μας φέρουν πιο κοντά την ελπίδα και τα όνειρα που έσβησαν, εξαιτίας ενός πεζοδρομίου που δεν είχε ράμπα, ενός σχολείου που δεν έχρηζε γνώση ισότητας, μιας σκάλας σε ένα θέατρο…

Όχι άλλες νεκρές ελπίδες, ευέλπιδων….

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here