Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ CAPOEIRA

0

Η Capoeira δεν απλώς μια πολεμική τέχνη. Είναι χορός, τέχνη, φιλοσοφία, άθληση, εκπαίδευση, αλλά και τρόπος ζωής. Παρόλο που στην Ελλάδα άρχισε να εξασκείται πιο συστηματικά την τελευταία 15ετία, η αξία της έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως. Η UNESCO την ανακήρυξε ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Η άγνωστη ιστορία της Capoeira

Η Capoeria προέρχεται από μαύρους σκλάβους που μεταφέρθηκαν βίαια στη Βραζιλία για να δουλέψουν στις φυτείες καπνού και ζαχαροκάλαμου και στα ορυχεία χρυσού.
Τον 16ο αιώνα όταν οι Πορτογάλοι αποίκησαν την Βραζιλία, χρησιμοποίησαν τους ντόπιους ως εργατικό δυναμικό. Πολλοί πέθαιναν από την κακομεταχείριση, τις δύσκολες συνθήκες εργασίας, αλλά και από ασθένειες. Έτσι, οι Πορτογάλοι πήραν ως σκλάβους ελεύθερους ανθρώπους από την Αφρική και κυρίως από την Ανγκόλα και τη Ρουάντα. Αιχμαλωτίστηκαν και υπό άθλιες συνθήκες, σε βρώμικα αμπάρια πλοίων, μεταφέρθηκαν χωρίς τη θέλησή τους στη Βραζιλία.
Οι σκλάβοι πήραν μαζί τους την κουλτούρα τους και τα έθιμά τους, τα αναμείχθηκαν με τον τοπικό πολιτισμό.
Στα Senzalas, τους χώρους δηλαδή που έμεναν οι σκλάβοι, άρχισε να αναπτύσσεται η Capoeira ως ένα είδος πολεμικής τέχνης που θα τους προστάτευε και θα τους ελευθέρωνε από τους εκμεταλλευτές τους.
Όσοι κατάφεραν να αποδράσουν με τη βοήθεια της Capoeira, δημιούργησαν τα «Quilombos» που ήταν οργανωμένες κοινότητες των σκλάβων φυγάδων κρυμμένα στα δάση της Βραζιλίας.
Η μείωση όμως του εργατικού δυναμικού τους και η αύξηση των αποδράσεων, έβαλαν τους αποικιοκράτες σε σκέψεις. Άρχισαν να τους παρακολουθούν για να μάθουν τι ήταν αυτό που εξασκούσαν μυστικά οι Αφρικανοί. Οι σκλάβοι όμως, το κατάλαβαν και έτσι εξασκούσαν την Capoeira με μουσική, τραγούδια και κινήσεις χωρίς πραγματικά χτυπήματα για να νομίζουν οι Πορτογάλοι ότι ήταν ένα είδος παραδοσιακού χορού.
Το 1889, όταν οι σκλάβοι απελευθερώθηκαν, πήγαν στις πόλεις για να εργαστούν. Πολλοί όμως, δεν κατάφεραν να βρουν δουλειές λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού και χρησιμοποιούσαν την Capoeira ως όπλο για να διαπράττουν εγκλήματα.
Αυτό οδήγησε στην ποινικοποίηση της Capoeira, καταδικάζοντας όποιον την εξασκούσε σε διάφορες πόλεις της Βραζιλίας.
Παρ’ όλα αυτά υπήρχαν δάσκαλοι που αγαπούσαν την Capoeira και την έκαναν γνωστή παγκοσμίως.

Δείτε το βίντεο με την Capoeira στους δρόμους της πόλης Salvador:

Share.

About Author

Leave A Reply

 Cheap Jerseys Wholesale