ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΡΟΔΙ ΚΑΝΕΙ “ΛΑΜΠΙΚΟ” ΤΙΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ ΜΑΣ

0

Οι αρτηρίες είναι εκείνα τα μικρά αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα σε όλο το σώμα, από τον εγκέφαλό μας μέχρι τα δάκτυλα των ποδιών μας. Οι υγιείς αρτηρίες διαθέτουν απαλά εσωτερικά τοιχώματα, έτσι ώστε το αίμα να μπορεί με ευκολία να τις διαπερνά, επιτρέποντας στον οργανισμό μας να παραμένει υγιής.

Το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να εμποδίσει και να θεραπεύσει κάποιες αρτηρίες που έχουν συσσωρεύσει πλάκα στα εσωτερικά τοιχώματά τους. Μελέτη εστίασε στα εργαστηριακά ποντίκια, τα οποία είχαν όλα ιστορικό, σύμφωνα με το οποίο θεωρούνται «ευάλωτα» στο μπλοκάρισμα των στεφανιαίων αρτηριών.

Στα ποντίκια που επιλέχθηκαν, χορηγήθηκε εκχύλισμα ροδιών, το οποίο προστέθηκε στο νερό τους για δύο συνεχόμενες εβδομάδες. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, παρά το γεγονός ότι το εκχύλισμα αύξησε τα επίπεδα χοληστερόλης, που σχετίζονται με πολύ μικρού μεγέθους μόρια λιποπρωτεινών, τα ποντίκια γενικώς εμφάνισαν μείωση της αρτηριοσκληρωτικής πλάκας των αρτηριών τους, όπως επίσης και μείωση στον αριθμό των αρτηριών με αποφρακτική πλάκα.

Επιπροσθέτως, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το εκχύλισμα είχε και άλλα οφέλη στα ποντίκια, όπως χαμηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες και βελτιωμένη καρδιακή υγεία, όπως υποδείκνυαν και δείκτες σαν τη συσσώρευση λιπιδίων και τη διήθηση μακροφάγων στον μυ της καρδιάς.

Αυτή η έρευνα βέβαια δεν είναι η πρώτη που αποδεικνύει το πώς τα ρόδια μπορούν να ωφελήσουν την υγεία των αρτηριών σας. Μια άλλη μελέτη το 2004 περιέγραψε ακριβώς πώς η καθημερινή κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να επιδράσει θετικά στους ασθενείς με στένωση της καρωτίδας. Η στένωση αυτή αναφέρεται στην συσσώρευση πλάκας στα εσωτερικά τοιχώματα της καρωτίδας. Η έρευνα κατέληξε στο ότι ο χυμός ροδιού μπορεί να μειώσει την σκλήρυνση της αρτηρίας αυτή, την πίεση του αίματος και την οξείδωση της LDL.

Ακόμα και αν δεν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τις αρτηρίες σας, τα ρόδια θα μπορούσαν έτσι κι αλλιώς να αποτελέσουν μια ευχάριστη προσθήκη στην καθημερινή διατροφή σας! Είναι ένα εξαιρετικά υγιεινό φρούτο και διαθέτει υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών (σχεδόν τρεις φορές περισσότερες από το πράσινο τσάι). Επιπλέον, ο χυμός ροδιού συγκεκριμένα αποτελεί σπουδαία πηγή βιταμινών A, C και Ε, που συνοδεύονται από φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο, φολικό οξύ, νιασίνη, θειαμίνη και ριβοφλαμίνη.

Share.

About Author

Leave A Reply

 Cheap Jerseys Wholesale