ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΤΑΡΕΥΣΕ 599 ΦΟΡΕΣ…

0

Για αιώνες, η βρετανική λίρα ήταν αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο, επειδή θεωρούν ότι είναι το ισχυρότερο από όλα τα νομίσματα.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Βρετανική Αυτοκρατορία, κατέρευσε οικονομικά με αποτέλεσμα η λίρα ναυποχωρήσει ωςαποθεματικό νόμισμα στον κόσμο και το δολάριο ΗΠΑ να πάρει τη θέση της

Εκείνη την εποχή, το αμερικανικό δολάριο (σημερινό χαρτί για την ακρίβεια) είχε αντίκρυσμα σε χρυσό. Μια δεκαετία νωρίτερα, μία από τις πρώτες πράξεις του Πρόεδρου Franklin D. Roosevelt ήταν να πάρει την Αμερική μακρυά από τον κανόνα του χρυσού, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίζει το νόμισμά της από περίπου 1879, για να εμποδίζει τους καταναλωτές να τρέχουν στις τράπεζες, όταν υπάρχει οικονομική κρίση. Επιπλέον, το FDR υπέγραψε μια παραγγελία που απαιτούσε όλα τα χρυσά νομίσματα και τα πιστοποιητικά χρυσού πάνω από $100 να μετατραπούν σε μετρητά από το Υπουργείο Οικονομικών. Να μην έχει δηλαδή ο κόσμος στην κατοχή του χρυσάφι. Ταυτόχρονα έδωσε στο δικαίωμα στην ιδωτική τράπεζα Federal Reserve να εκδώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια χωρίς αντίκρυσμα σε χρυσό για να διογκώσει την προμήθεια (ουσιαστικά χαρτιού) χρημάτων στο σύστημα των ΗΠΑ.

Το 1963 ο πρόεδρος Κέννετυ προσπάθησε να το καταργήσει με αποτέλεσμα να δολοφονηθεί.

Το 1971, ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον αφαίρεσε τελείως το δολάριο από τον κανόνα χρυσού, ανακοινώνοντας ότι η χώρα θα μετατρέψει πλέον δολλάρια σε χρυσό σε μια σταθερή τιμή και τρία χρόνια αργότερα, ο διάδοχός του, Τζέραλντ Φορντ, υπόγραψε, τη νομοθεσία που ξανά έδινε το δικίωμα στους Αμερικανούς πολίτες να έχουν και πάλι χρυσό στα χέρια τους.

Για περισσότερο από μισό αιώνα, το δολάριο ΗΠΑ δεν έχει αποδείξει ότι είναι σκληροτράχηλο, αλλά ότι μόνο θεωρητικά ότι έχει αξία. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι νέο. Στην πραγματικότητα, το δολάριο ΗΠΑ δεν είναι τίποτα διαφορετικό από 599 άλλα FIAT νομίσματα που ήρθαν πριν από αυτό.

Παραστατικό χρήμα (fiat money) ή αλλιώς χρήμα αναγκαστικής κυκλοφορίας είναι το μέσον πληρωμής το οποίο δεν καλύπτεται από αποθεματικό άλλων υλικών όπως ο χρυσός και επομένως στερείται κάποιας εσωτερικής αξίας έστω και έμμεσα. Επιβάλλεται στις συναλλαγές από κάποια αρχή (συνήθως το κράτος) τόσο στις πληρωμές όσο και στις εισπράξεις. Εκφράζεται με κάποια νομισματική μονάδα έχει την μορφή συνήθως χαρτονομισμάτων και κερμάτων τα οποία μπορεί να έχουν ονομαστική αξία ίση, πολλαπλάσια ή υποπολλαπλάσια της νομισματικής μονάδας.

Σύμφωνα με μια έκθεση από το Gold Silver Worlds, το “στίγμα“, έτσι ονομάστηκε το αμερικανικό δολάριο (ως παγκόσμιο αποθεματικό) πριν το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, μέσω μιας συμφωνίας γνωστή ως Συμφωνία του Bretton Woods, που έγινε στο θέρετρο Νew Hampshire, όπου οι ηγέτες του κόσμου συναντήθηκαν το 1944. Στην πορεία όμως η ανισορροπιες των οικονομικών των κυβερνήσεων του κόσμου ήταν σε θέση να συσσωρεύσουν τεράστια ποσά των αποθεμάτων σε δολάρια, ως εκ τούτου, την απόφαση του Νίξον το 1971 να εγκαταλείψει ουσιαστικά Bretton Woods:

Πρόεδρος Νίξον έκλεισε τη συμφωνία του Bretton Woods, η οποία ήταν μια παγκόσμια συμφωνία για τη χρήση του αμερικανικού δολαρίου ως το μόνο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες μεταξύ ξένων νομισμάτων και του δολαρίου ΗΠΑ είχαν καθοριστεί σε χαμηλό ποσοστό για την τόνωση των οικονομιών σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον ξένους κατόχους θα μπορούσε να εξαγοράσει τα δολάριά τους για το χρυσό σε ένα σταθερό ποσοστό 35 δολάρια ανά ουγγιά. Έτσι, ένα ορισμένο ποσό του χρυσού θα πρέπει να κρατούνται από τις ΗΠΑ ως αποθεματικά τους. Ως εκ τούτου, ήταν μια μορφή παγκόσμιο πρότυπο χρυσού.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, η προσφορά δολαρίων που υποστηρίζεται από πραγματικά περιουσιακά στοιχεία (όπως ο χρυσός) μειώθηκε δραματικά, πέφτοντας από το 75 τοις εκατό αρχικά σε μόλις 18 τοις εκατό από τη στιγμή που ο Νίξον πήρε τις ενέργειές του. Το δολάριο όπως το ευρώ και το γιεν και άλλοι δεν είναι τίποτα περισσότερο από τα χρήματα Fiat. Όπως εξηγείται από Gold Silver World, τα τραπεζογραμμάτια ήταν απλά μια υπόσχεση από την τράπεζα (στην προκειμένη περίπτωση η Federal Reserve) να το ανταλλάξει για ένα ορισμένο ποσό των πραγματικών περιουσιακών στοιχείων, το οποίο ήταν σχεδόν πάντα σε χρυσό ή ασήμι.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, ωστόσο, η έννοια του χρήματος έχει μειωθεί με την υπόσχεση, κόβοντας κάθε δεσμό με ένα πραγματικό περιουσιακό στοιχείο στήριξης. Γι ‘αυτό λέγεται χρήματα fiat. Το νομισματικό περιβάλλον που ζούμε, είναι μια ωρολογιακή βόμβα. Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι εκεί κοιτάζοντας πίσω στο χρόνο και να δούμε τι συνέβη σε παρόμοιες νομισματικές περιβάλλοντα.

Share.

About Author

Leave A Reply

 Cheap Jerseys Wholesale