Home Uncategorized ΓΙΑΤΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΗΚΕ Η ΧΙΡΟΣΙΜΑ

ΓΙΑΤΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΗΚΕ Η ΧΙΡΟΣΙΜΑ

«Θα ήταν λάθος να πιστέυουμε ότι η τύχη της Ιαπωνίας κρίθηκε από την ατομική βόμβα. Η ήττα της δεδομένη πριν ριφθή η πρώτη βόμβα»…Ουίνστον Τσώρτσιλ

Με αυτή τη φράση ομολογεί και επιβεβαιώνει ότι ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι με ατομικές βόμβες στις 6 και 9 Αυγούστου του 1945 δεν έγινε για να συντομεύσει ο πόλεμος, όπως ισχυρίζονταν οι ΗΠΑ, αλλά ήταν επίδειξη ισχύος από την Ουάσιγκτον που γνωστοποιούσε προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως προς την ΕΣΣΔ ότι είχε την ατομική βόμβα.
Με τη ζωή 300.000 ανθρώπων και με δύο ατομικές βόμβες οι ΗΠΑ επιχειρούσαν τον…Αύγουστο του 1945 να θέσουν τους όρους της μεταπολεμικής παγκόσμιας τάξης. Άλλωστε ο πόλεμος είχε τελειώσει στην Ευρώπη μιας και η Γερμανία είχε συνθηκολογήσει στις 9 Μάη του 1945 και η Ιταλία από το Φθινόπωρο του 1943. Η συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας ήταν θέμα χρόνου, η ασιατική χώρα βαριά πληγωμένη, ήταν περικυκλωμένη και ο πολεμικός της στόλος κατεστραμμένος.
Ήταν και είναι προφανές πως άλλους σκοπούς εξυπηρετούσε το ολοκαύτωμα, απόδειξη πως οι ΗΠΑ έριξαν δύο βόμβες και όχι μία ατομική βόμβα που ήταν μάλιστα διαφορετικές μεταξύ τους.
Στο Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου το αεροπλάνο «Enola Gay» έριξε την ατομική βόμβα «little Boy» που περιείχε ουράνιο.
Στο Ναγκασάκι στις 9 Αυγούστου το αεροπλάνο «Bocks’ Car» έριξε την ατομική βόμβα «Fat man» που περιείχε πλουτώνιο.
Το μανιτάρι τους ήταν το ίδιο καταστροφικό. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εξαφανίσθηκαν.
«little Boy» και «Fat man» είναι οι υπογραφές του μεγαλύτερου εγκλήματος των ΗΠΑ και των ιμπεριαλιστών κατά της ανθρωπότητας και 70 χρόνια μετά δεν παραγράφεται.
Η Χιροσίμα ήταν ο πρώτος στόχος της πρώτης αποστολής πυρηνικού βομβαρδισμού στις 6 Αυγούστου, ενώ εναλλακτικοί στόχοι ήταν το Ναγκασάκι και η Κοκούρα. Το βομβαρδιστικό B-29 Enola Gay, έγινε αντιλιπτό από τα Ιαπωνικά ραντάρ, περίπου μία ώρα πριν τον βομβαρδισμό, οι Ιάπωνες δεν επιδίωξαν να τα αναχαιτίσουν.
Η βόμβα με την ονομασία Little Boy, με 60 κιλά ουράνιο-235, αφέθηκε από το βομβαρδιστικό στις 08:15 και εξερράγη μετά από 57 δευτερόλεπτα, στο προκαθορισμένο ύψος των 2.000 ποδιών πάνω από τη πόλη της Χιροσίμα. Λόγω ανέμου, είχε μια απόκλιση 240 μέτρων από τον προγραμματισμένο στόχο. Η έκρηξη ήταν ίση με αυτή 13 κιλοτόνων εκρηκτικού. Οτιδήποτε σε ακτίνα ενός μιλίου καταστράφηκε εντελώς ενώ προκλήθηκε φωτιά που κάλυψε εμβαδό 11 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το 70% των κτιρίων της καταστράφηκε, 70.000 περίπου άνθρωποι σκοτώθηκαν αμέσως και άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν. Μέχρι το 1950, άλλοι 200.000 περίπου πέθαναν από καρκίνο, εγκαύματα ή άλλες παρενέργειες της έκρηξης. Μέχρι το 1990, το 9% των θανάτων από καρκίνο και λευχαιμία των κατοίκων της , οφειλόταν στην έκρηξη Χιροσίμα. Μετά τον βομβαρδισμό, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρρυ Τρούμαν είπε τα εξής: “Εάν δεν αποδεχτούν τώρα τους όρους μας, ας περιμένουν μια βροχή καταστροφής από τον αέρα, που όμοιά της δεν έχει ιδωθεί σε αυτή τη γη”. Ωστόσο, η Ιαπωνία εξακολούθησε να μην δέχεται επίσημα τη παράδοσή της, ασχέτως άν είχε τελειώσει ο πόλεμος γι΄αυτήν. Τρεις μέρες μετά την έκρηξη, στις 9 Αυγούστου, η Σοβιετική Ένωση κήρυξε πόλεμο στην Ιαπωνία και ξεκίνησε την εισβολή στη Μαντζουρία.
Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος είχε ουσιαστικά τελειώσει για τους Ιάπωνες, αλλά οι ΗΠΑ μόλις που πρόλαβαν και έκαναν την επίδειξη δύναμης ποιος θα είναι ο αρχηγός στο νέο  ψυχροπολεμικό τοπίο. Μόνο η πρώτη βόμβα, σκότωσε ακαριαία 70.000 αμάχους από την πρώτη κιόλας μέρα. Ο απολογισμός των θυμάτων και στους δύο βομβαρδισμούς ξεπέρασε τις 260.οοο.

Σήμερα, που η πυρηνική ενέργεια εξακολουθεί να σκοτώνει ανθρώπους και φύση, και  το φάντασμα της Χιροσίμα ξαναζεί στη Φουκουσίμα, ο πόλεμος συνεχίζεται με άλλα μέσα.  Όπλο των ισχυρών στο νέο κοινωνικό πόλεμο η οικονομική κρίση ως εξόντωση των ασθενέστερων και ο βιοπολιτικός έλεγχος.

Δείτε τα πιο κάτω βίντεο

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here