Home ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΤΟΜΑ ΥΠΕΡ – ΑΝΑΛΥΤΕΣ. ΜΗΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥΣ

ΑΤΟΜΑ ΥΠΕΡ – ΑΝΑΛΥΤΕΣ. ΜΗΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥΣ

Υπάρχουν άτομα που αρκετές φορές αισθάνονται πως τρελένοντε με τον εαυτό τους και άλλες που νιώθουν πως οι σκέψεις τους «τρέχουν» στο κεφάλι τους με… 500 χλμ την ώρα. Ταλαιπωρούντει από την υπερβολική σκέψη διότι απλούστατα, επεξεργάζοντε κάθε πιθανό σενάριο σε οποιαδήποτε απόφασή τους. Και όταν καταλήξουν σε μία, «καινε» το μυαλό τους σκεπτόμενοι, αν ήταν η σωστότερη. Αυτοί είναι οι ΥΠΕΡ – ΑΝΑΛΥΤΕΣ.

Είσαι ένας από αυτούς?
Τα πάντα στη ζωή σου βαίνουν αισίως. Ωστόσο, αδυνατείς να σταματήσεις να ανησυχείς ότι κάτι κακό θα συμβεί και δημιουργείς μία μίζερη πραγματικότητα για τον εαυτό σου, δίχως κανέναν απολύτως λόγο. Οι ανασφάλειες και οι φοβίες σου πυροδοτούν τα αρνητικά αυτά συναισθήματα και σε κάνουν να υπεραναλύεις τα πάντα. Μήπως ήρθε η ώρα να χαλαρώσεις και να σταματήσεις να καταπιέζεις τον εαυτό σου;

Επιτέλους είσαι σε σχέση και νιώθεις κάτι παραπάνω από ευτυχισμένος. Θέλεις να τα κάνεις όλα σωστά γιατί αυτή τη φορά είσαι αποφασισμένος να πετύχει με οποιοδήποτε κόστος. Έλα όμως που τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως θα ήθελες και μάλιστα έχεις και τα αντίθετα αποτελέσματα.

Η υπερανάλυση ειναι μια διαδιακασία σκέψης που ξεκινάει, τις περισσότερες φορές, από τον φόβο του να μην μείνει κανείς μόνος με τον εαυτό του. Ξεκινάει δηλαδή από μία διάχυτη αίσθηση ανασφάλειας και “μειονεξίας”, και καταλήγει στο να την αναπαράγει. Ο φόβος ότι δεν έχουμε πλήρη έλεγχο του προσωπικού, ή συλλογικού μας περιβάλλοντος κινητοποιεί τον μηχανισμό της εππίλυσης προβλημάτων μέσα από την διαδικασία της ανάλυσης μιας κατάστασης.

Οι άντρες συλλογίζονται περισσότερο καταστάσεις και συναισθήματα θυμού και οργής, τα οποία εκφράζουν με επιθετική, εχθρική συμπεριφορά. Οι γυναίκες συγκεντρώνονται περισσότερο στα θέματα κατάθλιψης και άγχους. Επίσης σκέφτονται περισσότερο θέματα ελέγχου τα οποία σχετίζονται με το μέλλον, ειδικά στον τομέα των σχέσεων: «Πως μπορώ να κρατήσω το ενδιαφέρον του άντρα μου; Πως μπορώ να είμαι σίγουρη ότι όλοι στο γραφείο με συμπαθούν;».

Στην προσπάθειά μας να ελέγξουμε το παρελθόν, και το παρόν μας -αλλά ιδιαίτερα το μέλλον μας- με το να ανησυχούμε για τις προθέσεις, τις σκέψεις, ή τις ενέργειες των άλλων ανθρώπων, στην πραγματικότητα καταφέρνουμε να προδιαγράψουμε, προκαλώντας αυτό που φοβόμαστε ότι θα μας συμβεί, αφού συνήθως η «υπερ-ανάλυση» δεν στηρίζεται σε ρεαλιστικές σκέψεις, επιθυμίες και συναισθήματα.

Αντίθετα, ενισχύει τους αρνητικές σκέψεις, τους φόβους, τον θυμό και τα αισθήματα μειονεξίας και κατωτερότητας, τα οποία, με τη σειρά τους, σχεδόν πάντα γεννούν και τρέφουν την «υπερ-ανάλυση».

Οι ψυχολόγοι κατέληξαν σε βασικά λάθη που προκαλεί η Υπερ – Αναλύση των πάντων και τελειώνεις μία σχέση πριν καν αρχίσει.
Επικεντρώνεσαι στο μέλλον και χάνεις το παρόν. Δεν είναι δυνατόν να τα έχετε μόλις ένα μήνα κι εσύ να κάνεις σχέδια για γάμους και σπίτια. Ζήσε το παρόν και άσε τι θα γίνει σε δύο και τρεις μήνες. Και όταν με το καλό η σχέση ωριμάσει και δοκιμαστεί, τότε ίσως και να σε είσαι σε θέση να κάνεις κουβέντα για το μέλλον.

Κάποια πράγματα απλά γίνονται! Όταν αυτό το συνειδητοποιήσεις και το βάλεις καλά μέσα στο μυαλουδάκι σου, τότε θα καταλάβεις ότι δε χρειάζεται να συγκαλείς έκτακτο συμβούλιο κάθε φορά που σου απαντάει μονολεκτικά σε ένα μήνυμα, ή απομονώθηκε μια δύο μέρες στα δικά του. Ίσως να βαριέται, ίσως να έχει δουλειά ή πιθανόν να είναι με τους φίλους του. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να πλάθεις σενάρια, τα οποία με μαθηματική ακρίβεια θα σε οδηγήσουν στην παράνοια και εκείνον εις άτακτον φυγήν! Και το χειρότερο, μην περιμένεις έπειτα από 3ήμερη υπερ ανάλυση να του την πείς απότομα και να περιμένεις ότι θα πάει τρείς μέρες πίσω και να καταλάβει ότι αυτό που θες να του πείς είναι ήδη τριών ημερών, επειδή εσύ το αναμασάς.

Πριν τον γνωριστείτε είχες ζωή; Γιατί σε περίπτωση που είχες δεν υπάρχει λόγος να την αφήσεις και να τρέχεις από πίσω του. Ένας άνθρωπος με δραστηριότητε, ενδιαφέροντα και κοινωνικό κύκλο, είναι πολύ πιο γοητευτικός από ένα πλάσμα χωρίς προσωπικότητα που περιμένει πότε ο καλός τηου θα αποφασίσει να βγει για ποτό για να δει κι εκείνος τον έξω κόσμο.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here