Home ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟ “ΤΟΚΚΑ”, ΤΗΝ ΧΕΙΡΑΨΙΑ, ΣΤΟΝ ΑΓΚΩΝΑ ΚΑΙ ΤΑ “HIGH 5s”

ΑΠΟ ΤΟ “ΤΟΚΚΑ”, ΤΗΝ ΧΕΙΡΑΨΙΑ, ΣΤΟΝ ΑΓΚΩΝΑ ΚΑΙ ΤΑ “HIGH 5s”

Ο πρώτος άνθρωπος που σήκωσε το χέρι του αποκαλύπτοντας το εσωτερικό της παλάμης στον απέναντί του, αποκάλυπτε ταυτόχρονα και την έλλειψη επιθετικής διάθεσης, ή την πρόθεση της φιλικότητας, ή και διάθεση κατευνασμού. Με την ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού από χώρα σε χώρα και τις οδηγίες προς αποφυγή μετάδοσης της ασθένειας, πολλές από τις καθημερινές μας συνήθειες αλλά κυρίως η σωματική επαφή, άλλαξαν.

Οι χειραψίες είναι μόνο μια από τις μορφές επαφής που έχει εξαφανιστεί κατά την διάρκεια της πανδημίας. Όπως επίσης και οι αγκαλιές, ο χαιρετισμός με γροθιά, το χτύπημα στην πλάτη, τα high-fives, η επαφή των ώμων και όλοι αυτοί οι τρόποι έκφρασης συναισθημάτων που κάνουμε όταν στεκόμαστε πιο κοντά από δυο μέτρα απόστασης.

Καθώς έχουμε επιστρέψει σε μια νέα κανονικότητα, οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι κατά έναν βαθμό, αυτού του είδους οι χειραψίες θα αφανιστούν, ακόμα και όταν τελειώσει η πανδημία.

Τι θα τις αντικαταστήσει;

Υπάρχει αμηχανία, καθώς οι άνθρωποι θα προσπαθούν να βρουν τρόπους για να χαιρετίσουν κάποιον, να καλωσορίσουν έναν νέο συνάδερφο στην δουλειά, να γνωρίσουν τον/την σύντροφο της κόρης/του γιου τους για πρώτη φορά. Αυτή η αβεβαιότητα μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις και θα δούμε περισσότερες διαπροσωπικές συγκρούσεις.

Ξαφνικά, αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε όλες αυτές τις σωματικές επαφές που μας λείπουν και υπάρχει η αίσθηση ενός περίεργου κενού μεταξύ των ανθρώπων.

Η επαφή με γνωστούς και αγνώστους εξυπηρετεί έναν εξελικτικό σκοπό. Η γλώσσα είναι ο πιο προφανής τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι ενισχύουν τους κοινωνικούς δεσμούς μεταξύ τους, όμως και η αφή κάνει κάτι παρόμοιο. Επιπλέον, η αφή βοηθάει στην μείωση της επιθετικότητας μεταξύ των ανθρώπων.

Θα πρέπει να επικοινωνήσουμε λεκτικά πολλά περισσότερα, ακόμα και αυτά που θα εκφράζαμε μέσω του αγγίγματος. Όταν αγκαλιάζουμε κάποιον που χρειάζεται παρηγοριά ή όταν ακουμπάμε το χέρι μας στον ώμο τους, συχνά είναι πιο εύκολο και φυσικό από το να βρούμε τις κατάλληλες λέξεις.

Η ανάγκη για έκφραση των συναισθημάτων με λόγια, ίσως μας κάνει καλύτερους στην επικοινωνία. Η άλλη επιλογή θα είναι οι άνθρωποι να σταματήσουν να επικοινωνούν για τα συναισθήματα.

‘Οπως η κοινωνική επαφή αποτελεί υποκατάστατο της γλώσσας, ίσως χρειαστεί να καταβάλλουμε υπερβολική προσπάθεια να επικοινωνήσουμε με λέξεις τα συναισθήματα που θα εκφράζαμε μέσω της φυσικής επαφής.

Ιστορικά η χειραψία θεωρείται αντρική πράξη αφού κατά κανόνα ήταν ο άντρας που έπρεπε να δείξει πως δεν έχει επιθετικές διαθέσεις και δεν κρατάει όπλο. Και αυτό φτάνει στα χρόνια μας, με την σωματική επαφή που απαιτεί η χειραψία με τις γυναίκες να είναι σχετικά παρεξηγήσιμη, αν και στις δυτικές κοινωνίες αυτό έχει μάλλον εκλείψει, ή τουλάχιστον έχει προσαρμοστεί σε πιο διστακτικές και χαλαρές χειραψίες από την πλευρά των γυναικών.

Η χειραψία φυσικά μεταφέρει στάσεις, προθέσεις και άλλα μηνύματα με βάση τον τρόπο της, τη διάρκειά της και άλλα τα οποία θα μας λείψουν. Υπάρχουν αρκετές έρευνες για τη χειραψία η οποία θεωρείται ότι αντανακλά την προσωπικότητα του ατόμου και επηρεάζει τις πρώτες εντυπώσεις τόσο σε διαπροσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Να μην ξεχνάμε πως η χειραψία αποτελεί την πρώτη σωματική επαφή που κατά κανόνα έχουμε με κάποιον στην αφετηρία μιας οποιαδήποτε σχέσης και δημιουργεί ένα πρώτο πλαίσιο δέσμευσης. Γενικώς οι εξωστρεφείς κάνουν πιο σφιχτές χειραψίες, και οι συνεσταλμένοι πιο χαλαρές, με τους πρώτους να κερδίζουν συνήθως τις εντυπώσεις.

Και να θυμηθούμε τα είδη χειραψίας και να δούμε πως θα μπορούσαμε αλλιώς να περάσουμε τόσα διαφορετικά μηνύματα με άλλους τρόπους.

– Το «ψόφιο ψάρι» που είναι η εντελώς αδιάφορη και ακραία παθητική χειραψία που φαίνεται σαν το χέρι να μην έχει κόκαλα, δείγμα πλήρους αδιαφορίας.

– Η χαλαρή που δείχνει αβεβαιότητα, είναι συνήθως γένους θηλυκού και είναι μάλλον σύντομη.

– Η δυναμική, με μεγαλύτερη ένταση από την κανονική, που δείχνει ενθουσιασμό και εγκαρδιότητα. Είναι περίπου η ένταση με την οποία κρατάμε μια ρακέτα, όταν χτυπάμε το μπαλάκι.

– Η τανάλια, που είναι ακραίας έντασης, σχεδόν «οστεοθραυστική», κατά κανόνα ενοχλητική για τον αποδέκτη της, αποκαλύπτει διάθεση επιβολής ή εκφοβισμού.

Πιθανόν να μας λείψει λοιπόν η κυριολεξία της έκφρασης, «δώσαμε τα χέρια», για τις περιπτώσεις συμφωνίας, να μην βλέπουμε συμβολικά ποιος «πήρε το πάνω χέρι» και να μην περιμένουμε τη χειραψία με «κρύα χέρια» για να την αντιδιαστείλουμε με την «ζεστή καρδιά»… Αυτή όμως η «ζεστή καρδιά» πρέπει να παραμείνει, ακόμα κι αν αφαιρέσουμε τη χειραψία από την καθημερινότητά μας, προσθέτοντας περισσότερη ζέστη στο χαμόγελο, στις ματιές μας και τη φωνή μας κι ας είμαστε μπροστά στην οθόνη.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here