ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ

0

Όπως αναφέραμε σε παλαιότερο μας άρθρο το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης «αθώωσε» τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του βοσνιακού πολέμου 1992-1995. Την είδηση μετέδωσαν ελάχιστα μέσα ενημέρωσης στον κόσμο που  ίσως έκριναν ότι η πληροφορία αυτή έχει μικρή σημασία αφού ο Μιλόσεβιτς έχει πια πεθάνει και η χώρα του η Γιουγκοσλαβία έχει διαλυθεί…

Από την απόφαση του δικαστηρίου για τον Μιλόσεβιτς, προκύπτουν μια σειρά θεμάτων. Από αποζημίωση στην οικογένειά του, τη χήρα και τα παιδιά του, έως έγερση ζητήματος από την ίδια τη Σερβία που ενοχοποιήθηκε άδικα για την προσπάθεια της να κρατήσει το σύνταγμα της ομοσπονδία σε λειτουργία όταν χώρες της ομοσπονδίας ήθελαν απόσχηση.

Σε μία ομοσπονδία όταν μια χώρα θέλει να αποχωρήσει θα πρέπει να έχει το ομόφωνο ΟΚ των υπόλοιπων. Τα μεγάλα συμφέροντα όμως των ΝΑΤΟικών και της Ευρώπης τότε ήθελαν όπωσδήποτε τον έλεγχο μιας χώρας στο κοσσυφοπέδιο για την δημιουρ΄για της μεγαλύτερης βάσης στρατού που είδε ποτέ ο κόσμος. Και ο λόγος αυτής ο στραγγαλισμός της Ρωσσίας.

Ο ηγέτης της Σερβίας τότε είχε πεί στον Χαβιέρ Σολάνα να μην ανακατεύονται στα εσωτερικά μιας ομοσπονδίας, ενώ αυτοί εξόπλιζαν τους αποσχιστές δίνοντας τους το δικάιωμα να φτάσουν σε ακρότητες με αποτέλεσμα τον εξαναγκασμό του Σερβικού στρατού σε παρέμβαση για αποκατάσταση της τάξης όπως προνοούσε το σύνταγμα της ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας. Αντί αυτού ο Χαβιέρ Σολάνα ζήτησε από το ΝΑΤΟ και της Ευρώποη να βομβαρδίσουν το Βελιγράδι δήθεν για να σταματήσουν τον γενοκτόνο όπως τον χαρακτήρισαν Μιλόσεβιτς. Ο Μιλόσεβιτς είπε στον Σολάνα τι θα έκανες εσύ αν μια μέρα οι Καταλανοί ή οι Βάσκοι ζητούσαν ανεξαρτησία από την Ισπανία?

Τα προφητικά λόγια του Μιλόσεβιτς, μας κάνουν σήμερα για ακόμη μια φορά απαθείς παρατηρητές να διαιρωτούμαστε γιατί μετά τις εικόνες φρίκης των ισπανικών δυνάμεων να ξυλοφορτώνουν παιδιά και γυνάικες για ένα παράνομο για να λέμε την αλήθεια δημοψήφισμα να διερωτούμαστε??

Γιατί το ΝΑΤΟ δεν ισωπέδωσε με τα βομβαρδιστικά του ακόμα την Μαδρίτη και να στείλει το ισπανό πρωθυπουργό στο δικαστήριο? Μα για ένα και μόνο απλούστατο λόγο.

Επειδή το ΝΑΤΟ δεν παροτρείνει τους καταλανούς εξοπλίζοντας τους σε ακρότητες ούτως ώστε να αναγκαστεί η ισπανική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τον στρατό της για καταστολή της βίας και της προστασίας της ομοσπονδίας.

Σήμερα, τίθεται νομικό ζήτημα για τους αξιωματούχους της Δύσης που είπαν ψέμματα, αλλά και για το ίδιο το δικαστήριο που πρέπει να εξηγήσει γιατί απέκρυψε την αθώωση του Μιλόσεβιτς, θεωρώντας ότι το 2.500 σελίδων σκεπτικό της απόφασης δεν θα το διάβαζε κανείς. Το ίδιο δικαστήριο που έκρινε ένοχο τον Ράντοβαν Κάρατζιτς και τον καταδίκασε 40 χρόνια φυλακή για εγκλήματα πολέμου αποφάνθηκε ότι ο Μιλόσεβιτς ΔΕΝ ήταν μέρος της «κοινής εγκληματικής οργάνωσης» με στόχο τους Μουσουλμάνους και τους Κροάτες κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία. Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι οι Μιλόσεβιτς και Κάρατζιτς στις αρχές του πολέμου, το 1991, τάσσονταν υπέρ της διατήρησης της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ώστε να μην χωριστούν οι Σερβοβόσνιοι από τους Σέρβους.

Το δικαστήριο του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου διαπίστωσε ότι ο εκλιπών πρόεδρος της Σερβίας δεν ήταν υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Βοσνία κατά τη διάρκεια του πολέμου 1992-1995. Η διαφωνία του με το Κάρατζιτς αποδείχτηκε μέσα από υποκλαπείσες συνομιλίες Από υποκλαπείσες συνομιλίες των δυο ηγετών προκύπτει ότι συζητήθηκε η κήρυξη ανεξαρτησίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης από τη Γιουγκοσλαβία, με τον Μιλόσεβιτς να λέει στον Κάρατζιτς ότι δεν είναι σωστό να απαντήσει η σερβική πλευρά σε μια παρανομία με μια νέα παρανομία και τον καλούσε ουσιαστικά να μην κηρύξει ξεχωριστή σερβοβοσνιακή οντότητα, ενώ δεν θα έπρεπε να αποκλειστούν οι Μουσουλμάνοι που επιθυμούσαν διατήρηση της Γιουγκοσλαβίας! Ο Μιλόσεβιτς επίσης, αμφισβήτησε κατά πόσον η διεθνής κοινότητα θα δεχόταν οι Σερβοβόσνιοι που αντιπροσώπευαν το ένα τρίτο του πληθυσμού της Βοσνίας Ερζεγοβίνης θα αποσπούσαν περισσότερο από το 50% της βοσνιακής επικράτειας και για τον λόγο αυτό ενθάρρυνε μια πολιτική συμφωνία, λέγοντας εμφατικά στον Κάρατζιτς, «εμείς δεν πρέπει να πάρουμε κάτι που ανήκει σε κάποιον άλλο»! Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πέρασε τα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής του στη φυλακή υπερασπίζοντας τον εαυτό του και τη Σερβία στις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, έχοντας απέναντί του το σύνολο των δυτικών ΜΜΕ που τον αποκαλούσε “χασάπη”. Η δίκη του Μιλόσεβιτς για γενοκτονία στην Βοσνία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2002 στη Χάγη, αλλά διακόπηκε μετά το θάνατό του από καρδιακή προσβολή. Ο μυστηριώδης θάνατος του Μιλόσεβιτς Στο δημοσίευμα του σερβικού ιστοχώρου αναφέρεται, ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απεβίωσε υπό εξαιρετικά ύποπτες περιστάσεις. Πέθανε από καρδιακή προσβολή μόλις δύο εβδομάδες μετά την άρνηση του δικαστηρίου να μεταβεί στη Ρωσία για να υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς. Βρέθηκε νεκρός στο κελί του λιγότερο από 72 ώρες μετά και ο δικηγόρος του παρέδωσε επιστολή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία ο εκλιπών ανέφερε πως φοβόταν ότι τον δηλητηρίαζαν. Στο αίμα του βρέθηκε φαρμακευτική ουσία, η οποία εξουδετέρωνε το φάρμακο για την υψηλή πίεση που του χορηγούσαν για να αντιμετωπίσει τον αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, που τελικά κατάφερε να τον σκοτώσει…

Share.

About Author

Leave A Reply

 Cheap Jerseys Wholesale