ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ…ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ

0

Ορισμένα καιρικά φαινόμενα συνοδεύονται από υλικές απώλειες, από τραυματισμούς ακόμη και από ανθρώπινα θύματα. Σε αυτά τα καιρικά φαινόμενα, τα οποία χαρακτηρίζονται και ως ακραία καιρικά φαινόμενα συγκαταλέγονται οι τροπικοί κυκλώνες, οι ισχυρές καταιγίδες, ισχυροί ανεμοστρόβιλοι, καύσωνες και το πολικό ψύχος. Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν χαθεί περισσότερες από 85.000 ζωές εξαιτίας τους

Από το 1970, οι εργασίες της Λέσχης της Ρώμης κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι είναι αδύνατη η επ΄ άπειρον ανάπτυξη, οδηγώντας έναν από τους γνωστότερους και εμβριθέστερους μεταπολεμικούς οικονομολόγους, τον Ερνέστ Μαντέλ, να συμπεράνει ότι, αν είναι έτσι, ο ίδιος ο καπιταλισμός δεν μπορεί να διατηρηθεί, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει καπιταλισμός χωρίς διαρκή ανάπτυξη. Μισό αιώνα αργότερα, τα ίδια περίπου έγραφε και ο Τζορτζ Μονμπιό, της βρετανικής Γκάρντιαν, προ ολίγων ημερών. Αλλά και τα «αφεντικά» του πλανήτη διαπίστωσαν, στην τελευταία σύναξη του Νταβός, ότι οι οικολογικές συνιστούν ένα όλο και πιο σημαντικό τμήμα των απειλών για τον άνθρωπο.

Γιατί υπάρχουν ανισότητες
Κατά κανόνα βέβαια, οι φτωχότερες χώρες συμβαίνει, τις περισσότερες φορές, να είναι και οι πιο ανοργάνωτες, γι΄ αυτό και πληρώνουν πολύ μεγαλύτερο τίμημα από τις πλούσιες σε θύματα και ζημιές, για καταστροφές μάλιστα στις οποίες συμβάλλει πολύ περισσότερο η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων των πλουσίων.

Η Καλιφόρνια, μία μόνο πολιτεία των ΗΠΑ, καταναλώνει περισσότερη βενζίνη από σχεδόν πενήντα αφρικανικά κράτη.

Η συχνότητα, η βιαιότητα και ο καταστροφικός χαρακτήρας των πυρκαγιών και άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων, από την Καλιφόρνια στην Ελλάδα, από την Πορτογαλία μέχρι τη Σουηδία, από τις Ινδίες μέχρι την Ονδούρα, φωνάζουν, όχι απλώς προειδοποιούν, για το τι πρόκειται να συμβεί. Το ίδιο και ο πρωτοφανής καύσωνας,  στο βόρειο ημισφαίριο, περιλαμβανομένης της Αρκτικής ζώνης.

Όχι μόνο η κλιματική αλλαγή είναι σε πλήρη δράση, τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο, δεν ακολουθούν το ευνοϊκότερο σενάριο στο οποίο ήλπιζαν οι επιστήμονες. Αυτά που βλέπουμε είναι μόνο η αρχή. Το κλίμα της Γης συνιστά μια ασταθή ισορροπία, επομένως φοβάται κανείς ότι οι εκτροπές από την κατάσταση ισορροπίας θα βαίνουν αυτοτροφοδοτούμενες και επιταχυνόμενες.

Ο πλανήτης αναπόφεκτα κάνει την κλιματική του στροφή – αλλαγή και εμείς απλά την επιταχύνουμε

Μόνο μια μεγάλη συνειδητοποίηση και κινητοποίηση εθνικά, περιφερειακά και παγκοσμίως της παγκόσμιας κοινής γνώμης, μπορεί να αντιμετωπίσει την ισχύ μιας φούχτας πολυεθνικών εταιρειών, που δρουν για τα ιδιοτελή τους συμφέροντα, όπως ο καρκίνος στο σώμα του ανθρώπου.

Διαβάστε αναλυτικά 

Share.

About Author

Leave A Reply

 Cheap Jerseys Wholesale