ΤΙ ΕΣΤΙ ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ ΣΗΜΕΡΑ;

0

Πολλά λέγονται, περισσότερα ακούγονται και – δυστυχώς – ακόμα περισσότερα… ουρλιάζονται. Και επειδή δεν τα πάμε καλά με τα ουρλιαχτά, ας το δούμε ψύχραιμα.

Όταν ακούς φεμινισμός, τι σκέφτεσαι;
Αν σκέφτεσαι άτομα που παλεύουν, με ό,τι τρόπο μπορούν, για να φέρουν ισότητα σε αυτόν τον κόσμο, για όλους, άσχετα από κάθε επιθετικό προσδιορισμό (ή και περισσότερους) που μπορεί να έχει ο καθένας, είσαι σε καλό δρόμο. Αν, πάλι, σκέφτεσαι οργισμένες φεμινίστριες να καίνε τα σουτιέν τους και να αισθάνονται προσβεβλημένες με το οτιδήποτε… δεν θα σου πούμε ότι είσαι σε λάθος δρόμο, αλλά θα σε παρακαλέσουμε να μας ακούσεις.Φεμινισμός, λοιπόν. Ας γίνουμε γραφικοί, ας βάλουμε τον ορισμό που βρήκαμε στη Wikipedia: “Ο φεμινισμός είναι μια συλλογή κοινωνικών θεωριών, πολιτικών κινήσεων και ηθικών φιλοσοφιών, σε μεγάλο βαθμό παρακινούμενη από ή αναφερόμενη σε εμπειρίες γυναικών, ιδιαίτερα σε σχέση με την κοινωνική, πολιτική και οικονομική τους κατάσταση.” Έτσι ξεκίνησε, τουλάχιστον.

Τα ιδεολογικά ρεύματα, όμως, είναι τόσο καλά όσο η εποχή τους, και αν δεν εξελιχθούν, τότε πεθαίνουν. Συνεπώς, όταν μιλάμε για φεμινισμό σήμερα – ναι, το ξέρουμε, το όνομα δεν άλλαξε – μιλάμε για ισότητα που δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με την ιδιότητα του να είσαι γυναίκα. Έχει γίνει ένα μεγάλο, umbrella term, κάτω από το οποίο βρίσκουν προστασία άτομα που έχουν βιώσει καταπίεση, όχι μόνο επειδή είναι γυναίκες: ένας φεμινιστής θα παλέψει για τα δικαιώματα ενός πρόσφυγα, για τα δικαιώματα ανθρώπων άλλου χρώματος, άλλης κοινωνικής ομάδας. Στην ουσία, οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί “άλλο” ή “ξένο” για τον μέσο άνθρωπο του δυτικού πολιτισμού. Ο φεμινισμός είναι (πλέον) μια ιδέα με σκοπό να καταργηθεί η ιδέα ότι το “άλλο” και το “διαφορετικό” πρέπει να αντιμετωπίζεται αλλιώς και ότι δεν αξίζει τα ίδια δικαιώματα με όλους μας.

Τώρα, όλο αυτό θα δημιουργήσει μερικά προβλήματα. Επειδή, θα το ξαναπούμε, τα ιδεολογικά ρεύματα είναι προϊόντα της εποχής τους. Και ζούμε σε παράξενες εποχές. Σε εποχές που η πρόσβαση στα social media ισοδυναμεί με δύναμη, και που ένα post μπορεί να γίνει viral μέσα σε μισή μέρα (και ό,τι είναι viral, είναι αλήθεια—σαρκασμός ήταν αυτό), ο φεμινισμός πλέον μπορείς να πεις ότι έχει αποκτήσει ένα εκατομμύριο διαφορετικούς ορισμούς, ο καθένας σχετικός με το άτομο που τον γράφει. Κάτι που, αν το καλοσκεφτείς, δεν απέχει και τόοοοσο πολύ από την πραγματικότητα: προφανώς, δεν γίνεται όλοι να είμαστε ευαισθητοποιημένοι για τα πάντα, κάθε στιγμή. Συνεπώς θα υπάρχουν άτομα μέσα στο φεμινιστικό κίνημα που μπορεί να εστιάζουν την προσοχή τους σε άλλα ζητήματα από αυτά που την εστίασες εσύ. Και υπάρχουν άτομα με τα οποία μπορεί να διαφωνείς κάθετα. Είναι αυτά τα άτομα, όμως, λιγότερο φεμινιστές από εσένα;

Η απάντηση – ξανά – είναι περίπλοκη. Είναι σίγουρα άτομα με τα οποία δύσκολα θα κάνεις μια συζήτηση. Επειδή σίγουρα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι κάτω από την φεμινιστική ομπρέλα που έχουν απόψεις πιο σκληροπυρηνικές από αυτές που έχεις εσύ. Όχι, η μισανδρία δεν είναι μία από αυτές. Τα μίσανδρα άτομα εξοστρακίζονται από κάθε σοβαρή συζήτηση με την ίδια ταχύτητα που θα εξοστρακιστεί και κάποιος που θα προβεί σε εξίσου επιθετική μισογύνικη συμπεριφορά. Πώς όμως μπορείς να αντιμετωπίσεις ένα άτομο που δηλώνει (ή φωνάζει) πράγματα με τα οποία εσύ δεν μπορείς να συμφωνήσεις;

Αν ήταν να κλείσουμε με την ιδέα μας για το τι είναι ο φεμινισμός για εμάς τους ίδιους, αυτή η ιδέα θα ήταν ότι δεν μας αρέσει να βλέπουμε πληγωμένους ανθρώπους, και μας αρέσει ακόμα λιγότερο να μην τους επιτρέπουμε να εκφραστούν για να ζητήσουν το δίκιο τους.

Θοδωρής Διάκος

Share.

About Author

Leave A Reply

 Cheap Jerseys Wholesale